Pazar krizinin asıl nedeni esnaf arasındaki yer kavgasıymış!

19 Mart 2013 00:47

Belediye ile pazar esnafı arasında yaşanan pazar krizi bilindiği üzere sona erdi. Ancak krizin asıl nedenleri sonradan ortaya çıktı. Sebep; Esnafın kendi içindeki sorunlar. Bunlar, hem belediyeye hem de vatandaşa yansıyınca olanlar oldu. En büyük sıkıntı ise kapalı pazar yerinde öncelik manavlara mı yoksa tuhafiyecilere mi verilecek sorusunun cevabı.

Belediye Başkan Yardımcısı Altan Uğurlu, pazar esnafıyla yaşanılan krizin ardından süreci anlattı. Sıkıntılı günlerin artık geride kaldığını belirten Uğurlu, vatandaşların rahat bir nefes almasını istedi. Bu konuda belediye olarak üzerlerine düşenin en iyisini yaptıklarını ve pazarcıların birbirlerine düşmeden olaya müdahale ettiklerini ifade eden Uğurlu, asıl sorunun da buradan çıktığını söyledi.

MANAVLAR. TUHAFİYECİLER VE DİĞERLERİ

YER KAVGASINA TUTUŞMUŞLAR

Ispartalının bugüne kadar çektiği sıkıntıların tek sebebinin pazar esnafı arasındaki yer sorunu olduğunu belirten Uğurlu, şunları söyledi: “Tüm meslek odalarımızı topladık. Çarşamba Pazarı yapıldı. Atıl durumda, biran önce yerleşilsin, kullanılsın istedik. Manavlara ve tuhafiyecilere verilsin diye ayrım yapmadık. Aranızda anlaşın dedik onlara. Aranızda mutabakata varalım dedik ki sorun yaşamadan tatlı tatlı gitsin istedik. Onlarda kendi aramızda konuşalım istediler. 4 toplantıda da anlaşamadılar ve biz anlaşamıyoruz dediler. Asıl olayın özü bu. Bunlar bilinmiyor. Bu doğrultuda bizim yaptığımız çalışmalarda da karar vermek zorundaydık. Belediye olarak kendimiz bu kararı almak istemiyoruz. Ama mantıklı düşünürsek kökleşmiş bir pazar var Karaağaç Pazarı, bu pazarı kaldırmak istemiyoruz dedik. Siz aranızda anlaşın dedik. Biz de kusura bakmayın o zaman belediyenin almış olduğu karara saygılı olacaksınız dedik tamam dediler. Şöyle bir öneride de bulunduk, cumartesi tuhafiye açsın Pazar günü de manavlar açsın dönüşümlü olsun dedik onlarda tek pazar istiyoruz dediler. Pazar günü kapalı alanda tek gün istiyoruz dediler. Bu şekilde dayattılar. Böyle olunca biz karar aldık ve orayı tuhafiyecilere vermek durumunda kaldık. Sonuçta sorunun çözülmesi lazım. Buna tamam denildi. Ama her ne hikmetse kendi aralarında sürtüşmeler oldu.

MANAVLARIN VERDİĞİ HİZMETTEN DAHA FAZLASINI VERDİK

Sonra 5-6 pazara çıkmayacaklarını bildirdi manavlar. Daha önce böyle bir talepleri yok. Biz yine iyimser davrandık gelin konuşalım dedik. Biz zarar ediyoruz çıkmayacağız dediler. Başkanım meclis salonunda bunları topladı anlattı. Ama kabul etmediler. Bu doğrultuda pazarların yasa gereği zaten kademeli olarak kapanacağını söyledik. Kendi aralarında bir daha konuşturlar ama mutabakata yine varılmadı. Pazarlara açılmayınca vatandaşlar eylem yaptı. Mahalle muhtarları tepkilerini ortaya koydular. Biz manavlara ve tuhafiyecilere ne istiyorsanız yaparız ama hizmet devam etsin aksamasın dedik. Ama bu şekilde pazara çıkmazsanız bir sonuç alamazsınız dedik. Vatandaş mağdur oluyor dedik. Biz de belediye olarak halkın mağduriyetini gidermek için Başkanımızın da dediği gibi pazarlara çıktık. Biz Isparta halkına manavların verdiği hizmetin fazlasını verdik. Bunu özel olarak söylüyorum. Her şeyiyle. Giyiminden kuşamından, ürününden, hizmetine kadar. Başarılı bir şekilde devam ettik. Sonuçta onlarda insan, kayba uğradılar. Her ne kadar çıkmasalar da içlerinden Pazara çıkmak isteyenler de oldu. Sonuç olarak anlaştık. Çalışmalar yaptık. Çalışmalar neticesinde davullu zurnalı tören oldu. Şu an bir sorun yok. Esnafımız pazarlara çıkmaya karar verdi ve çıkıyorlar.

KAPALI PAZARLARA ÜCRETSİZ OTOBÜS SEFERLERİ KONULACAK

Asıl sebep kendi içlerinde yaşadıkları sorunlar. Bu sorunlar hem bize hem vatandaşa yansıdı. Çözümsüz hiçbir şey yok. Başkanımızın bildiğiniz üzere Gökkubbe Kapalı Pazar Yeri Projesi var. Yasa gereği de bir zorunluluk oluştu. Kapalı Pazar yerlerinde satışlar yapılacak. Belediye olarak otobüs seferleri koyacağız ücretsiz olacak. Otobüsler sebze ve meyve resimleriyle donatılacak. Vatandaşlarımız otobüsleri bilecek. Düzenli olarak karşılıklı olarak seferler yapılacak. Şu anda 4’üncü kapalı Pazar yerimiz yapılıyor. Başkanımız bir de Anadolu Mahallesinde bir çalışma yapılacağını belirtti. İhtiyaca göre bu sayı artar ya da sabit kalır.

KAPALI PAZARLARDA ÖNCELİK MANAVLARA AİT OLACAK

4 kapalı Pazar alanında öncelik manavlar, peynirci ve zeytincilerde olacak. İlk olarak bu esnaflarımız pazarlara yerleştirilecek. Yasa gereği de bu esnaflar açıkta ürün satamayacaklar zaten. Bir zorunluluk var. özel dolaplarında satacaklar. Böylelikle kalite artacak. Daha sonra tuhafiyecilere yer vereceğiz. Tuhafiyeciler pazara sığmazsa eğer biraz dışarıya da taşabilirler. Bu anlamda yasa da bir zorunluluk yok.  Sorunu bu şekilde çözmüş olacağız.

10-15 YIL SONRA PAZAR DİYE BİRŞEY KALMAYACAK

Ama Avrupa’ya bakarsanız artık pazar diye bir şey yok. Marketlerden alıyorlar. Bu kültür bizde var. Ama bizde de böyle olacak. 10-15 yıl sonra kademeli olarak bir sisteme döneceğimizi düşünüyoruz. Artık pazarlar olmayacak.”

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...