CHP, Merkez İlçe Başkanını üyelerine seçtirecek

19 Mart 2013 00:49

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, belki de Türkiye’de bir ilki başararak, Merkez İlçe Başkanını tamamen parti üyelerine seçtireceklerini belirtti. Normalde delegelerin yaptığı oylamayı tamamen formalite haline getireceklerini bildiren Şenol, “Bunu başaran bir parti kesin iktidara gelir. Partileri büyütmeyen ya da olumsuz koşullara iten en önemli şey delege pazarlıklarıdır. Partiler anlaştığı zaman bu sistemi de kaldırabilir” dedi.

Göreve geldiği günden itibaren hedef büyüten CHP İl Başkanı Vedat Şenol, şimdi de parti içi seçimlerin daha demokratik ortamda yapılması için kolları sıvadı. Yerel seçimlerin hemen ardından yapılacak olan Merkez İlçe Başkanlığı seçimini belki de Türkiye’de bir ilke imza atarak delegelere değil de üyelere seçtireceklerini vurgulayan Şenol, “Gerçekten demokrasiyi özümsemiş, inanmış insanlarla örgütler bunu başarabilir. Isparta örgütü olarak inanıyoruz ve başaracağız” dedi.

DELEGE SİSTEMİNİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Normalde Siyasi Partiler Kanunu’na göre kongrelerin delege usulüne göre yapıldığına dikkat çeken Şenol, “Hâlbuki biz katılımcı demokrasiyi partilerde uygulamak istiyorsak sistemi değiştirmemiz lazım” diyerek şunları söyledi: “Yani mahallede seçilen delegeler ilçe kongrelerinde oy kullanıyor. İlçe başkanları orada seçiliyor. Ve il kongresinde oy kullanacak delegelerde orada seçiliyor. Hâlbuki biz katılımcı demokrasiyi partilerde uygulamak istiyorsak yapmamızı gereken şey benim de aklımda olan idealist bir fikirdir; ilçe başkanlarını delegeler yerine o ilçede oturan tüm  parti üyelerimizin oy kullanmalarıyla seçmemiz gerekir. Doğrusu da budur. Mesela diyelim ki partinin Isparta Merkezde 1500 üyesi var. Ama delegelerle diyelim 100 kişi oy kullanıyor. 100 kişi yerine 1500 kişiyi oy kullanmaya çağıracağız.  Bu arkadaşlar Merkez İlçe Başkanı aday adaylarından birine oy verecek. Ama prosedür gereği 1 hafta sonra yasal kongremizi yapmak zorundayız. Yani gene delegelerin oy kullanacağı bir kongre. 1 hafta önce üyelerle ilçe başkanını seçikten sonra 1 hafta sonra kazanan arkadaş yasal olarak çıkıp delegeler tarafından o seçilecek. Yani delegelerle yapılan seçimi formalite haline getireceğiz. Ama gerçekte üyelerle yaptıracağız. İstedikten sonra bu yapılabilir. Biz bu yöntemi benimsiyoruz ve yapacağız.

ÜYE KENDİNİ ÖNEMLİ GÖRÜRSE DAHA FAZLA ÜYE OLUYOR

Bu uygulamanın CHP’de ilk olacağını zannediyorum. Bazı sol partiler uygulayabilir ama kitlesel büyük partiler bunu zor yapıyor. Çünkü delege sistemini aşmamın tek yolu budur. Delege sisteminde delegeler gerçek anlamda üyeyi temsil edemiyor. Çünkü oradaki üye dağılımındaki oy kullanma sayısına göre çoğu katılmıyor. Aktif olan 3-5 kişi yerine göre seçiliyor. Diğer insanlar pasif halde kalıyor. Üyeyi aktif hale getirmenin yolu bu. Üye önemli hale geldiği zaman daha çok insan üye oluyor.

GENEL BAŞKANI BİLE ÜYELER SEÇECEK

‘Niye biz genel başkanımız için oy kullanamıyoruz?’ diyor ya vatandaşlarımız bu dediğimiz olay genel başkanın seçilmesi için en büyük aşama. Bütün Türkiye’de İl örgütlerinde sandık kurulacak gayri resmi olarak Isparta’nın bütün ilçelerindeki üyeler gelip Isparta İl binasındaki sandığa sabahtan akşama kadar oy kullanacak ondan sonra bütün Türkiye’de böyle olacak bir bakmışın ertesi gün Genel Başkanımızı delegeler değil üyeler seçmiş olacak. Olamayacak bir şey değil. Gerçekten demokrasiyi özümsemiş, inanmış insanlarla örgütler bunu başarabilir. Isparta örgütü olarak inanıyoruz ve başaracağız.

BUNU BAŞARAN PARTİ İKTİDARA GELİR

Bunu başaran bir parti kesin iktidara gelir. Kendi içinde demokrasiyi uygulayan bir partinin iktidara gelmemesi için bir sebep yok. Partileri büyütmeyen ya da olumsuz koşullara iten en önemli şey delege sistemi ve delege pazarlıklarıdır. Partiler anlaştığı zaman bu sistemi de kaldırabilir. Ama partilerde iktidar olmak delege sistemiyle daha kolay. Çünkü halkı denetlemek mümkün değil. Ama bir avuç delegeyi denetlerseniz. Olay bu. Biz bu kıvılcımı Isparta’dan başlatacağız. Tüm Türkiye’ye sıçramasını düşünüyoruz. Partimizin Merkez İlçe seçimleri yerel seçimlerin hemen arkasından yapılacak ve dediğimiz gibi üyelerle başkanımızı seçeceğiz. Bizim bu irademiz var. Biz iktidar olsak delege sistemini ortadan kaldırırız.”

Bu haber 671 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...