“Maaşlar açlık ve yoksulluk sınırının altında”

7 Ocak 2020 17:41

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı ve Genel Merkez Teşkilatlandırma Başkanı Abdülkadir Ersal, temmuz ayında verilmesi beklenen zammı değerlendirdi.

Tüfe oranında yapılan zam ve emeklilerin aldıkları maaşlar göz önünde bulundurulduğunda emeklilerin mucizeler yaratarak hayatlarını gerçekleştirdiklerini belirten Ersal “İçeriğinde ne olduğunu kimsenin bilmediği, misine, pinpon topu gibi malzemeler baz alınarak hesaplanan tüfe emeklilerimizin sırtında küfe oldu” dedi.

Memur, İşçi ve Bağkur emeklilerine en az % 15 oranında zam beklediklerini belirten Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, “Bugün domates 3 TL iken emekliye günlüğü 1 TL’ye gelen bir zam yapılıyor. Tüfe baz alınarak zam yapıldığı belirtiliyor. Ama Tüfe’nin neye göre belirlendiğini kimse bilmiyor.” dedi.

Emeklilerin mucizeler yaratarak hayatını sürdürdüğünü belirten Ersal, “Türk - İş tarafından yapılan araştırmaya göre açlık sınırı 2 bin 064 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 733 lira. Bağkur emeklileri 1200, işçi emeklileri ise bin 950 lira maaş alıyor. Bu da açlık sınırının altında. Emeklimiz geçinebilmek için mucize yaratmalıdır.” şeklinde konuştu.

İŞÇİ VE MEMUR

EMEKLİLERİ AYRILMASIN

İşçi emeklileri olarak yılbaşında 6,5 oranında zam aldıklarını ifade eden Ersal, “Yılbaşında memur emeklileri ise ortalama 240 lira zam aldı. Tabi memur emeklilerini sözleşmeye tabii tuttular. İşçi ve Bağkur emeklilerinin 6,5’ten doğan bir alacağı oldu. Bağkur emeklileri 60 ila 80 lira, işçi emeklileri ise 80-130 lira arası zam aldı. Biz diyoruz ki; Bir memleketin iki evladı olmaz. Memur ve memur emeklilerine verilen zamları çok görmüyoruz. Onlara da yetmiyor. Ama işçi ve memur emeklilerinin birbirinden ayrılmasını istemiyoruz. Makaslaşmanın bir anlamı yok. Bu makasın açılmasını da istemiyoruz. Biz seyyanen zam istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜFE’Yİ KENDİLERİ DE BİLMİYOR

Bir gecede Tüfe’ye tabii tutulduklarını belirten Ersal,” Bu Tüfe nedir kendileri de bilmiyor. Bu tüfe bizim sırtımızda bir küfe. Biz bundan bir türlü kurtulamadık. Biz de memur ve memur emeklileri gibi sendikalaşma toplu sözleşmede alacağı zamlar gibi seyyanen zam istiyoruz. Tüfe nedir? 400 kalem mal tespit etmişler. Bunun içinde pinpon topu, misine gibi malzemeleri baz almışlar. Hiç kullanılmayan malzemelerin değerlerine göre bir tüfe tespit ediyorlar. Ama bizim için tüfe, domates, ekmek, biber, doğalgaz, elektrik, akaryakıt. Tüfe bunlara gelen zamlara göre değerlendirilmiş olsa, bugün emekli sürünmez.” diye konuştu.

HÜKÜMET YETKİLİLERİNE ÇAĞRI

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, Tüfe’ye bağlı zam yerine seyyanen zam yapılmasını istediklerini söyledi. Emeklilerin aldıkları maaşların yaşam şartlarına yetmediğini vurgulayan Ersal “Hükümet emeklilerimizi sevindirmek için bir takım iyileştirmeler yapmalıdır. Bizim tahminimize göre yüzde15 gibi bir zam yapılması en uygun yol olacaktı. Maaşların azlığından dolayı emeklimiz eti, sütü sadece raflarda görmektedir. Hükümet yetkililerin emekliyi görmesini istiyoruz. Emekliler aldıkları düşük maaşlarla hayatlarını devam ettirerek mucize yaratmaktadır. Emekliyi zor şartlardan çıkarıp, açlık sınırından kurtarması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

 

Bu haber 1299 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...