“Sokağa ineceğiz, halkla bir olacağız”

7 Ocak 2020 17:42

CHP İl Başkan Adayı Yalım Halıcı, “Türkiye’de eğer siyaset yapma şekli ve siyaset dili değişecekse gençlere ve kadınlara siyasette daha fazla yer vermekle olacaktır. Erkek egemen bir siyaset anlayışından çıkmamız gerek” dedi.

“1979 Isparta doğumluyum. Atalarım Atabeyli, ben merkez doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Isparta’da, üniversiteyi ise Denizli’de, yüksek lisansımı da tekrar Isparta’da tamamladım. Politikaya girmem, ailemle başladı. Ailemde politikti. Annem eski kadın kolları başkanı, parti meclis üyesi, babam da SHP döneminde 1994 yılında belediye başkan adayı, 1999 seçimlerinde de CHP’den milletvekili adayıydı, seçilemedi. Politikaya gençlik kollarında başladım, üniversite yıllarında aynı zamanda Isparta’ya geliş-gidişlerimde de siyasette oldum. O dönemde Coşkuner, il başkanıydı o dönemde, dolayısıyla Isparta’da çalışmalara devam ediyorduk. Arkasından Mevlüt Coşkuner’in danışmanı olarak göreve başladım. 4 sene çalıştım, 2007 yılında 2.dönem milletvekilliğinde danışmanlık yapmadım, il yönetimine girdim. Yusuf Erdoğan’la çalıştım, il başkan yardımcılığı yaptım. Daha sonra Rahmetli Ali Haydar Öner’le 1 yıl çalıştım. Son olarak İrfan Bakır’ın yaklaşık 3 yıl danışmanlığı görevinde bulundum.

Parti tabanından gelen sese kulak vererek bu dönem il başkanlığı için aday oldum. Kesinlikle kendi kişisel hırs ve egolarımızla ilgili değildi bu süreç. Dediler ki artık farklı bir jenerasyonun sesini duymak istiyoruz, biz de parti içinde yetişmiş bir isim olarak bu yola çıktım. Bizde ‘ben bu göreve talibim’ denmez, CHP’de bu görev verilir. Diğer aday olan arkadaşlarımıza ve ağabeylerimize de bu süreçte başarılar diliyorum.

POLİTİKA NE DEMEKTİR?

Her ne kadar Türkiye’de politika ve politikacı ile ilgili kötü bir imaj olsa da aslında politika, toplum yararı için kendi yaşantınızdan vazgeçmek demektir. İl başkanı seçildiğimizde ki bu bir ekip hareketidir, hem gençler var hem kadınlar var özellikle bu gruplara büyük önem veriyoruz.  Türkiye’de eğer siyaset yapma şekli ve siyaset dili değişecekse gençlere ve kadınlara siyasette daha fazla yer vermekle olacaktır. Erkek egemen bir siyaset anlayışından çıkmamız gerek. Bu büyük bir ekip hareketi. Bu göreve geldiğimizde ilk etapta parti içi çalışmalar yapılacak aynı zamanda da toplumdan da kopmayacağız. Sokağa ineceğiz, halkla bir arada olacağız.

BAŞKAN SEÇİLMESİ HALİNDE NELER OLACAK?

Örnek veriyorum, cumartesi günleri HALK GÜNÜ yapma gibi bir projemiz var. Bunu sadece CHP üyelerine değil, partiye üye olmayan fakat bizimle dertleşmek isteyen, sorunlarını anlatmak isteyen herkese partinin kapılarını açacağız. Diyeceğiz ki; gelin çayımızı, kahvemizi için. Halktan kopuk süreç olmayacak. Isparta’nın sorunlarını yakından takip edeceğiz. Yapıcı eleştiriler ortaya koyacağız, çözüm önerilerimiz olacak. Partide DANIŞMA KURULLARIMIZI çalıştıracağız. Birçok akademisyenlerimiz var, konusuna hakim isimler var, bu danışma kurullarını çalıştıracağız. Belediye meclisinde 4 üyemiz var. Isparta’nın sorunlarını onlar sayesinde yakından takip etme olanağımız var. Isparta’dan kopuk olmayan, Türkiye politikalarını da değerlendiren bir süreç geçirmek istiyoruz. En geç 15 günde bir bazen de haftada bir basın açıklamalarımız olacak. Yönetim kurulunun içinde ilçelerde de temsilcilerimiz olacak. İlçeler kendini üvey evlat gibi görüyor, bu durumu ortadan kaldıracağız. Ayrıca ilçelerde de her ay bir toplantı yapacağız. Örnek veriyoruz, bu ay Gelendost’ta yaptıysak, önümüzdeki ay Gönen’de yönetim kurulu toplantısı yapacağız. Böylece örgütleri kaynaştıracağız, hem de o yörenin sorunlarını daha yakından çözme fırsatı bulacağız.

CHP, VEKİL DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLMİYOR BUNU NASIL OKUMAK GEREK?

CHP’nin son seçimlerde milletvekili çıkaramamasına bütün partililerimizle birlikte biz de üzüldük. Fakat, ben bunu tek bir yere bağlamak istemiyorum. Arada bir koordinasyonsuzluk olduğunu düşünüyorum, süreç işletilirken. Vekil olmaması bizim yükümüzü artıracak. Çünkü, biz aynı zamanda Isparta’da olmayan milletvekilinin görevini yapmaya da talibiz. Bu anlamda kendimize güveniyoruz.

SİYASETÇİ VE SEÇMEN PROFİLİ DEĞİŞTİ, CHP’DE BU DEĞİŞİMİN NERESİNDE?

Türkiye’de ve dünyada siyaset anlayışı değişti. Biz herkesi, katı ideolojik seçmen gibi görüyoruz. Fakat sokaktaki seçmen bizim gibi değil. Seçmen neye bakıyor? Artık siyaset dilinin değişmesini istiyor, yeni siyasileri vitrinde görmek istiyor, yeni yüzler ve yeni sesler duymak istiyor. Siyasetin de gençleşmesini istiyor, kadınların siyasette yer almasını istiyor. Toplumun önemli bir beklentisi de çözüm üretilmesi. Dönem dönem bu siyasi partilerde ışığı gördüğünde adaylardan da olumlu yaklaşım aldığında pek tabi oraya geçebiliyor. Şu çok önemli: Türkiye’de yeni bir jenerasyon yetişiyor, dünya hızlı değişiyor. Artık, belli bir yaş üstü insanların bu değişime ayak uydurması çok kolay değil. CHP’nin 6 okunda her soruna çare var. Fakat biz bunu topluma ne kadar anlatabildik? Bu önemli. Son seçimde sosyal medya çok güzel kullanıldı, gençlerin sorunları daha yakından incelendi, üniversite öğrencilerinin sıkıntıları en üst sıralarda yer bulmaya başladı, seçim programlarımda. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya örneğinde olduğu gibi. Isparta’da da aynısı yapılmalı. Şimdi Isparta, biz ne dersek diyelim, öğrenci şehri. Siyasiler artık, öğrencileri görmezden gelerek politika yapamazlar. Üniversitenin dinamizmini şehre katmalıyız, aynı zamanda bizler de üniversite öğrencilerinin oylarına talip olmalıyız. Yani öğrenci kardeşlerimiz burada oy vermeli. Bunun yolu da sosyal medya kullanımı ve onların sorunlarını gündeme almayla olacaktır.

MUHALEFET NASIL ÇALIŞMALI Kİ KARLI ÇIKAN ISPARTA OLSUN?

Buradaki siyasilerin ve kanaat önderlerinin dikkatini çekmeye çalışacağız. Örneğin üniversite öğrencilerinin sorunlarını tespit edeceğiz, çözüm önerilerini siyasilere, başkanlara ve bürokrasiye ‘bu konuda gelin birlikte çalışalım’ diyeceğiz. Mesela Isparta’da tıbbi aromatik bitkiler konusunda çok hızlı bir gelişim görüyorum. Gül, lavanta, kekik, adaçayı, aspir, çörek otu, salep gibi bitkiler var, neden bu konuda Isparta başkent olmasın. Biz bu konuda gönüllü elçilik yapmaya hazırız. Yine Davraz Kayak Merkez, Eğirdir Gölü, işte bu konulara tek ayaklı bakmamak lazım. Bu konularda danışma kurullarımızı çalıştıracağız.

İKTİDAR VE DİĞER PARTİLERLE ÇALIŞMAK İÇİN GÖRÜŞME YAPAR MISINIZ?

Tabiki görüşürüm ve giderim yanlarına. Projelerimizi götürürüm elbet. Parti ayrımı yapmadan Isparta’nın menfaatine, gidip herkesle görüşmeye hazırım. Bu konuda hiçbir blokajım yok. Biz katı siyaset dilinde uzaklaşacağız.

ISPARTA VE CHP İÇİN BİR ŞANS MISINIZ?

Haddimi aşmayayım ama biz şansız, hem şahsım hem de ekip olarak. Ben Mevlüt Coşkuner’le çalışırken örgütçülük, Ali Haydar Öner ile çalışırken devletçiliğin ne olduğunu öğrendim. CHP’nin 6 okuyla da bunları bağdaştırma şansım var. Halkçılığı da İrfan Bakır’la gördüm. Bunların hepsini heybeye attık.

 

 

Bu haber 1274 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...