“3,5 yıllık projeyi 10 günde sil başa getiremezsiniz!”

19 Mart 2013 01:06

SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek, üniversite içinde yapılacak olan ve Isparta için hayati önem taşıdığını belirttiği Yenilikçi Teknolojiler Merkezi’ne karşı yürütülen ağaç polemiğine karşı uyarıda bulundu. İpek, ağaçların yıllar önce plansız şekilde dikildiğine dikkat çekti.

TEMA Vakfı ile SÜ yönetimi arasında süren ağaç polemiğine son noktayı Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek koydu. İpek, ağaçların yıllar önce plansız şekilde SDÜ içine dikildiğine dikkat çekerek, “Isparta için hayati önem taşıyan bir projenin 10 günde sil başa getirilmesi uygun olmaz” dedi. Zamanında dikilen ağaçların mutlaka iyi niyetle dikildiğini ancak bugün SDÜ’nün geliştiğini ve yer konusunda sıkıntılar yaşandığını bildiren İpek, Yenilikçi Teknolojiler Merkezi için en uygun alanın ağaçların bulunduğu yer olduğunu söyledi.

KALA KALA BU ALAN KALDI

Ağaç konusunda kendisinin de çok hassas olduğunu ancak buradan kaldırılan ağaçların yerine daha büyük bir alanda ağaçlandırma çalışması yapılacağını belirten İpek, şunları söyledi: “Bu proje 3,5 yıl önce görüşülmeye başlandı. Biz kampusun tamamını dolaştık. Merkez için bazı kriterlerimiz vardı; SDÜ içinde olacak, görünür olacak gibi. O süreçte değişik yerler vardı. Örneğin Sabancı Yurdu’nun önü. Öğrendik ki buraya başka bir proje yapılacak. Gül Vadisi’nin yapılacağı alan. Buraya da önemli bir proje yapılacağını öğrendik ki bildiğiniz üzere Gül Vadisi yapılacak. Buna benzer nereler. Hepsinin dolu olduğunu öğrendik. Yani 6 aylık sürecin neredeyse 2 ayı sırf yer aramakla geçti. SDÜ içinde boş mekânlar görebilirsiniz ama hepsi aslında dolu. Bu proje içinde kala kala Teknokent’in yanı olan ve ağaçlarıyla polemik haline gelen alan kaldı. Burada yoldan bakarsanız bant şeklinde bir orman var. Merkezi yapsak yine kapatacak. Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içinde bu ağaçların kaldırılmasını sağlayacağız. 2 yıl önce projemiz bitti.

YER DEĞİŞTİRİLİRSE PROJENİN İPTAL OLMA DURUMU VAR

Şu an itibariyle daha iyi bir yer bulsak bile yerin değiştirilmesi projenin iptal edilmesi anlamına gelebilir. Bu anlamda DPT bize 3 yıl süre tanıdı. Süre Aralık’ta doluyor. Burada biraz da zorunluluk yüzünden ısrar ettik. SDÜ’de 17 fakülte var çoğunun binası yok. İleride hepsine bina yapılacak. Ayrıca zamanında SDÜ içine iyi niyetli olarak plansız, programsız ağaçlandırma yapıldığı için bugün sıkıntısını yaşıyoruz. Bizler de ağaçların kesilmesini istemeyiz. Ancak hayati önemi olan bu projenin iptal edilmesi çok vahim bir durum olur. Ayrıca bu olayın farklı bir kulvara çekilmesini de üzüntüyle karşılıyoruz. Projeyi 3,5 yıldır gizli yürütmüyoruz. Bugün projeye karşı çıkanlar önceden projeden haberi olanlardı. Buradan kaldırılan ya da kesilen ağaçların her biri için karşılığında 3’er fidan dikilecek. Burayı en az zayiatla kaldıracağız. 2,5 yıl önce her şeyi bitmiş olan projeyi 10 günde sil başa getiremeyiz. Konuşulmasının bile bir anlamı yok.”

BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN YOLDAN GÖRÜNÜR OLMASI

Öte yandan bu projenin sadece Isparta’nın değil Batı Akdeniz Bölgesi’nin bir projesi olduğunu bildiren ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ise “Biz de bu anlamda projenin yol üzerinde görünür bir yerde olmasını istedik. Göze hitap etsin istedik. Şu an kesilen ya da taşınan ağaçların hiçbir sıkıntısı yok. Bütün olay merkezin yol üzerinde olması. Daha büyük bir hale gelirse Organize Sanayi Bölgesi’ne de devamını yapacağız” dedi.

 

 

Bu haber 926 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...