Isparta’yı uçuracak proje

19 Mart 2013 01:10

SDÜ’de yapılacak olan Yenilikçi Teknolojiler Merkezi Isparta’nın sanayileşmesini sağlayacak tek önemli proje niteliğinde. Projenin tanıtımını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Isparta sanayileşmeyi unutmuştu. Bu proje Isparta’yı kendine getirecek” dedi. Yenilikçi Teknolojiler Merkezi Proje yürütücüsü ve SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek ise merkezde yükte hafif pahada ağır ürünlerin geliştirileceğini bildirdi.

Bir süre önce SDÜ içinde ağaçların kesileceği ve o alana Mükemmeliyet Merkezi kurulacağı belirtilmiş, TEMA Vakfı üyeleriyle SDÜ yetkilileri arasında günlerce süren tartışmalar yaşanmıştı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ile Yenilikçi Teknolojiler Merkezi Proje sorumlusu ve SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek, ağaçların kaldırıldığı alana yapılacak olan o projeyi tanıttı.

ISPARTA’NIN KURTULUŞ REÇETESİ

Projenin Isparta için hayati önemi bulunduğunu belirten Kaçıkoç ve İpek, Yenilikçi Teknolojiler Merkezi’nin İlimize kazanımlarından bahsetti. Isparta’nın sanayileşmeyi unuttuğunu, bu proje ile yenilikçi sanayiye dönüleceğini belirten Kaçıkoç, şunları söyledi: “Isparta ve bölgesinin sanayileşme durumu ve potansiyeli, kalkınma stratejileri, ulusal ve uluslar arası hibe fonlardan yararlanma yüzdesinin düşük olması, Isparta’da kurulması düşünülen, Kara Havacılık Okulu ve Bölgesel Sağlık Merkezi projeleri de dikkate alınarak SDÜ bünyesinde Mühendislik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi,  Fen Edebiyat Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyelerinden oluşan bir proje ekibi ile 6 ay devam bir ön proje çalışması yapıldı. Bu aşamada Isparta ve bölgenin sanayileşmesinde etkin olan birimlerin de görüşleri alındı.

ALIŞILAGELMİŞ YÖNTEMLER ISPARTA’YI SIÇRATMAZ

Isparta ve bölgede yapılmakta olan alışılagelmiş üretim yöntemleri ile katma değeri yüksek yenilikçi ürünlerin üretilmesinin zor olduğu, bölgede güçlü bir sanayinin oluşamayacağı gözlemlendi. Isparta ve bölgedeki müteşebbislere öncülük etmek amacıyla havacılık ve sağlık sektörü için katma değeri yüksek ürün prototipleri ve gıda güvenliği ile ilgili özgün araştırmaların yapılmasının gerekliliği konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bunun neticesi olarak da yapılacak araştırmalar ve özgün üretimler için nitelikli bir Ar-Ge merkezine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Bu amaçla; SDÜ bünyesinde ITSO ve BAKA’nın da destek verdiği bir Yenilikçi Teknolojiler Merkezi kurulmasına yönelik projesi hazırlanmış, 26 Mayıs 2010’da Devlet planlama Teşkilatı’na (DPT) sunuldu. Sunulan bu proje belli revizyonlardan sonra DPT tarafından desteklenmeye değer bulunmuş ve kalkınma planına dahil edilmiştir. Proje, farklı disiplinlerdeki akademisyenlerden oluşan 60 kişilik bir proje ekibi tarafından yürütülmektedir.

PROJENİN AMACI

Mevcut projelerin yanı sıra Isparta’da kurulmakta olan, Kompozit Vadisi ve Gül Vadisi projeleri de dikkate alındığında, kurulmakta olan Yenilikçi Teknolojiler Merkezi, Ar-Ge ve prototip üretim, nitelikli ürün ve malzeme geliştirme konularında Isparta ve bölge için kuluçka Merkezi görevi görecek önemli bir kazanımdır. DPT’nin ön göründüğü kriterlere göre bölgesel kalkınma stratejileri de dikkate alınarak üniversitedeki akademik çalışmaların yanı sıra Sağlık, Tarım ve Tarımsal Biyoteknoloji, Enerji, Gıda Teknolojisi Eğitim ve Mühendislik alanlarında, Ar-Ge, tasarım, prototip imalat, hassas üretim, nitelikli test ve analizlerde bölgesel potansiyele ve kalkınmaya uygun çalışmaların desteklenmesi amacıyla kurulum aşamasında olan yenilikçi Teknolojiler Merkezi bünyesinde 4 alt birim bulunmaktadır;

-Tasarım ve İmalat Teknolojileri Araştırma Birimi

-Test ve Analiz Teknolojileri Araştırma Birimi

-Biyoteknoloji Araştırma Birimi

-Enerji Teknolojileri Araştırma Birimi

Ayrıca Endüstriyel Hammaddeler ve İleri Teknoloji Ürünleri Üretim Birimi için teçhizat alımı da yapılacak. Ulusal ve uluslararası hibe fonlardan daha fazla proje desteği ve mali kaynak alınarak, Isparta ve bölgedeki sanayicilerin ve müteşebbislerin, gelenekselin yöntem dışında, katma değeri yüksek yeni ürün ve üretim teknolojileri konusunda desteklenmesi, bölgenin sanayileşme kapasitesinin ve rekabet gücünün artırılması yanı sıra nitelikli yatırımcıların bölgeye kazandırılması sağlayacak.

PROJENİN BÖLGEYE KATKISI

Medikal sanayi ürünleri ve üretimi; Ameliyat cihazları, biyomedikal parçalar, ortopedi ve diş implantlari,  medikal kalp kapakçığı, yapay omurilik,  protez,  sağlık sektörüne ait malzemelerde nitelikli yüzeyler elde etmeye yönelik işleme ve kaplama çalışmalarının yapılması,  kişiye özel medikal tasarımlar ve prototip üretimlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bölgesel sağlık merkezi projesine Ar-Ge desteği verilecek. Savunma sanayi ve endüstriyel ürünler ve üretimi; Bilgisayar destekli hassas tasarımlarla, karmaşık yüzeylerin işlenmesi, yeniden tasarlanması, insansız hava, kara ve deniz araçlarına ait güç sistemleri, motorlar, pervane ve türbin ekipmanları,  savunma sanayinde, türbo jetler için kanatçık, mikro türbin kanatçığı, hassas kalıp ve makine parçaları, otomotiv, sağlık ve enerji sektörü için hassas ve karmaşık parçaların prototip üretimi,  makine imalatı,  kompozit,  ekstrüzyon,  plastik makine kalıp imalatı, savunma sanayine özel yüksek dayanım gerektiren tasarımlar ve ürünlerin üretimi amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, bölge imkânları ve doğal kaynakları ile üretilecek yeni nesil malzeme ve teknolojilerinin geliştirilmesi yanı sıra,  metal, seramik, plastik, kompozit, beton gibi farklı yapıya ve mekanik özelliklere sahip malzemelerin mekanik,  termal,  kimyasal, elementer, metalürjik,  mikro yapı ve morfolojik karakterizasyonu, statik çekme ve basma, dinamik basma, çekme, burulma ve kırılma hasar analizi ve her türlü mikro hatanın, girdap akımları, elektriksel iletkenliğe sahip malzemelerin yüzey ve yüzey altı süreksizliklerinin belirlenmesi, kaplama kalınlığı ve elektrik iletkenliği ölçümü,  hassas görüntüleme tekniği de kullanılarak test ve analizleri yapılabilecektir. İnorganik ve organik malzemelerin elementer yapısının ve bileşenlerinin belirlenmesi, kalitatif ve kantitatif analizlerin yapımı gerçekleştirilecektir. Kara Havacılık Okulu, Bölgesel Sağlık Merkezi, Kompozit Vadisi ve Gül Vadisi projelerine Ar-Ge desteği sağlanacak.

Enerji üretimine yönelik teknolojik ürünlerin üretimi; İnce film ve seçici yüzey kaplama ve nano-teknoloji tekniğini kullanarak yerli ve ucuz güneş pili ve düzlemsel güneş kolektörü üretimi, organik boya temelli güneş pili üretimi, Fotoelektrokimyasal Hidrojen Üretimi, organik boyalar ile imal edilecek olan Organik LED üretimi, elektriksel iletkenliğe sahip, kendi kendine renk değiştirebilen cam üretimi, biyomedikal malzemelerin farklı amaçlarla kullanılması için özel malzemelere ile kaplanması, FOTOVOLTAİK (PV) teknolojisi konusunda  çalışmaların yapılması,  altyapının kurulması, Isparta ve bölgesel girişimcilere  nihai ürüne yönelik AR-GE, prototip üretim ve deneysel çalışmalarla destek verilmesi, projeler geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Tarım ve tarımsal biyoteknoloji çalışmaları; Başta gül olmak üzere Isparta ve bölgesi tarım potansiyeli ve çeşitliliği dikkate alınarak, ıslah ve fidancılık alanlarında, GDO’ lu bitki ve ürünlerin moleküler analiz yöntemiyle hastalıklarının teşhisi,  fidancılık ve in vitro bitki üreten ve ihraç eden firmalara biyoteknoloji konusunda destek olunması,  hastalık etmenlerinden arındırılmış anaç ve kalem damızlık üretilmesi, bitki patojenlerinin belirlenmesi, genetik hastalıklara neden olan mutasyon/mutasyonların ortaya konulması, DNA diziliminin belirlemesi ve gen ekspresyon (gen ifadesi) analizlerinin yapılmasına yönelik kamu ve özel kuruluşlara hizmet verilmesi, Transgenik deney hayvanlarının üretilmesi ve proje karşılığı deneysel çalışmalarda kullanılması, DNA parmak izi analizlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Gül Vadisi projesi için Ar-Ge desteği verilmesi hedeflenmekte.

PROJENİN BÜTÇESİ

Projenin toplam bütçesi, 16 milyon 123 bin 998 TL’dir. Bu bütçenin 6 milyon TL’si Yenilikçi Teknolojiler Merkezi’nin binasına ait inşaat bütçesi, 8 milyon 166 bin 407 TL’si ise makine-teçhizat bütçesidir.  Toplam bütçenin 1 milyon 500 bin TL’si SDÜ tarafından,  220 bin TL’si BAKA tarafından karşılanacak. Proje kapsamında Yeşil Enerji uygulaması yapılarak, binanın ısıtılması ve soğutulmasında yenilenebilir enerji kaynağından yararlanmaya yönelik bir proje hazırlanmış,  enerji verimliliği sağlanması, daha temiz ve yeşil çevrenin kazanılması amaçlandı.”

ISPARTALI İŞADAMLARI İŞİN NERESİNDEN BAŞLAYACAĞINI BİLMİYOR

Yenilikçi Teknolojiler Merkezi Proje yürütücüsü ve SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek ise bu projenin 3,5 yıllık bir mazisinin bulunduğunu açıkladı. Isparta’nın mevcut sanayi potansiyeli, sosyal yapısı dikkate alındığında ciddi bir Ar-Ge merkezine ihtiyaç duyulduğu kanısına vardıklarını bildiren İpek, ayrıca Isparta’nın, devlet desteklemelerinden en az faydalanan İllerden biri olduğunu söyledi. Bu projenin destek alması için en az 15 kez DPT’nin kapısında yattıklarını açıklayan İpek, şöyle devam etti: “1982’den beri Isparta’dayım. Bu süre zarfında Ispartalı işadamlarının işin neresinden başlayacağını bilmediğini gözlemledim. İşadamlarımızda hep çekingenlik var. Aslında Isparta’da sanayi çeşitliliği var ama alışılagelmiş yöntemler dışında rekabet edilebilir hamleler yapmak gerekiyor. Biz de bu anlamda sanayi sektörüne açılım getirelim dedik ve bu fikir ortaya çıktı. 

YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK

Merkezimizin hayata geçmesiyle bölgede hatta Türkiye’de olmayan makineleri kazandırmış olacağız. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki bu merkez SDÜ’nün içinde hapsolmuş bir merkez olmayacak. Zaten DPT bize halka açık olması yönünde destek verebileceğini bildirdi. Bundan tüm işadamlarımız faydalanacak. Merkezimiz yükte hafif pahada ağır ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Biz işin ticaretinde olmayacağız. SDÜ’nün ticari bir beklentisi yok. Biz ürünün prototipini geliştireceğiz sanayicilerimiz, işadamlarımız bunun ticaretini yapacak. Merkezimiz ihaleye göre 2014 yılının Mart ayında bitecek ancak müteahhit firma bunu 2013 yılının sonunda tamamlayacağını bildirdi.”

HALKIN PROJESİ OLACAK

Son olarak Kaçıkoç, Bu projenin üniversite projesi değil halkın projesi olacağını belirterek, katma değeri yüksek ürünlerin Isparta’ya geleceğini ifade etti.

Bu haber 910 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...