KOSGEB, Isparta’da 84 girişimciye destek verdi

20 Mart 2013 00:36

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Isparta İl Müdürü Yurdun Yıldırım, akşam saatlerinde gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimindeki kursiyerlerle buluştu. Başarılı iş hayatı için tavsiyelerde bulunulan girişimci adaylarına, BAKA, KOSGEB gibi iş hayatlarında önemli kurumları tanımaları gerektiği hatırlatıldı.

Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi, sürdürülebilir işletmeler kurulabilmesi amaçlarıyla çok sayıda eğitim programı gerçekleştiren BAKA ile KOSGEB, protokol imzalanan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliğinde de ilk uygulamalı girişimcilik eğitimini düzenlendi. SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde akşam 18.00-22.00 saatleri arasında gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimindeki 30 kursiyer ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım biraraya geldi.

Girişimci adayları ile tanışıp iş fikirlerini öğrenen Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’nın bölgenin ekonomik gelişmesine yönelik olarak gereken her türlü alanda yeralan bir kurum olduğunu, ihracatın, istihdamın ve yatırımların artırılmasına katkı sağlamak, bölgenin tanınırlığını yurtiçi ve yurtdışında artırmak gibi önemli görevleri yerine getirmeye çalıştığını anlattı.

EN UZUN YOLCULUKLAR İLK ADIMLA BAŞLAR’

Antalya, Burdur ve Isparta il merkezleri ile ilçelerde de girişimcilik eğitimleri düzenlendiğini hatırlatan Tuncay Engin, Isparta’nın Yalvaç, Burdur’un Tefenni ve Antalya’nın Kaş ilçelerine kadar eğitimleri açıldığını ve açmaya da devam edeceklerini belirtti. 30 kişilik gruplar halinde eğitimlerin verildiğini her gruptan ancak 1 ya da 2 kişinin iş kurmak için KOSGEB’e iş planı sunduğunu ve bunun çok düşük oran olduğunu söyleyen Tuncay Engin, “Bu oranı birlikte çalışıp, kurumlar arası işbirliğini arttırıp ve eğitime gelen kursiyerlerin girişimcilik ruhunu yüksek tutarak sağlayabiliriz” dedi.

En uzun yolculukların ilk adımla başladığını belirten BAKA Genel Sekreteri Engin, “Yeter ki çalışma azminiz ve iradeniz olsun. En uzun yolculuklar dahi ilk adımla başlar diye çok güzel bir söz var, düzenlediğimiz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sizin ilk adımınızdır. Yeter ki siz samimi olun, iradeniz güçlü olsun. Başarının sırrı sizdedir, siz işinizi takip etmezseniz, hayatınızı, işinizi planlamazsanız başarılı olmanız zordur. Biz devlet olarak sizin ayağınıza gelmeye hazırız. Siz, inşallah işinizi kurduktan sonra özellikle imalat yapan işyerlerine yönelik olarak daha ileriki safhalarda Ajansımızın çok ciddi destekleri ve KOSGEB’in diğer destek enstrümanları ile devlet sizin yanınızda olmaya devam edecektir. Bizler sizlerin her zaman yanınızdayız” diye konuştu.

KOSGEB Müdürü Yurdun YILDIRIM ve personelinin özverili çalışmaları için teşekkür eden Genel Sekreter Engin, kursa katılan kursiyerleri de bu önemli ilk adımı attıkları için kutladı.

‘KOSGEB, ISPARTA’DA 84 GİRİŞİMCİYE DESTEK VERDİ’

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde gerçekleştirilen girişimcilik eğitimlerinin sonrasında Isparta’da 84 girişimciye destek verdiklerini belirten KOSGEB Müdürü Yurdun Yıldırım, kursiyerlere eğitim öncesi ile eğitim sürecindeki girişimcilik heyecanlarını ve istekliliklerini kaybetmemelerini tavsiye etti. Yıldırım, “Eğer eğitimden sonra iş kurma düşüncenize ara verirseniz içinizdeki heyecanı ve girişimcilik ruhunu kaybedebiliyorsunuz. Yıllar içerisinde bu duygular törpüleniyor” dedi. Eğitime katılan kursiyerlerin eğitim bitiminden sonra resmi kuruluşlarını yaparak iş planlarını hazırlayarak KOSGEB’e sunulması gerektiğini hatırlatan YILDIRIM, sözlerine şöyle devam etti:

“KOSGEB girişimcilik kuruluna yapacağınız sunumdan sonrasında ise iş planınız kabul edilir, revize edilmesi için size geri iade edilir ya da reddedilebilir. Son 3 yılda 84 iş planı Isparta’da kurula girdiğini bunlardan sadece 2 ya da 3 tanesinin direk reddedildiğini belirtmiştir. Türkiye genelinde KOSGEB girişimcilik eğitimine katılıp da işini kurma orası yüzde 5.2 gibi bir seviyede iken, Isparta’da bu oranın yüzde 8 ve Türkiye ortalamasının üstünde. KOSGEB olarak Isparta’da girişimcilik seferberliğine devam edeceğiz. Her zaman işbirliği halinde olduğumuz BAKA’ya ve katılımcı girişimcilik adaylarına teşekkür ediyor başarılar diliyorum.”

İstihdamın korunması, arttırılması geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen 70 saatlik eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği sağlanabiliyor, ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabilecek.

 

 

Bu haber 3698 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...