Yalvaç esnafı dert küpü..

27 Ocak 2020 18:09

Yalvaç’ta işyeri sahibi olan esnaflar ekonomik durumlarının her geçen gün kötüye gittiğini ve acil çözüm bulunmazsa en yakın zamanda çok sayıda işyerinin kapısına kilit vuracağını belirterek yetkililere seslendiler.

Birçoğu üniversite öğrencisine hitap eden işyerlerinin sahipleri derlerini döktüler ve yetkililerden bir çözüm yolu bulmalarını istediler. Perşembe günü 14 esnaf adına konuşan işletme sahibi Durmuş Ali Sönmez, ‘Öylesine kötü günler geçiriyoruz ki, bunu kelimelerle anlatmak imkansız. İlçede bizim gibi esnaflık yapan 200 işyeri var. Her birimiz azımsanamayacak yatırımlar yaptık. Ben kendimden örnek vereyim her ay bu işletmenin elektriğiydi, kirasıydı, ısınmasıydı derken 10 bin lira masrafı var. Gelin görün ki bir kişi bile yok. Ben eskiden burada 15 kişi çalıştırıyordum şimdi 3 kişiye düştük ve onu da dönüşümlü çalışıyoruz. Diğer esnaf arkadaşların durumu da bundan farklı değil. Bu nereye kadar böyle gidecek?’ sözleri ile durumlarının içler acısı olduğunu söyledi.

ÖĞRENCİ ZATEN AZ BİR DE ÇARŞIYA ÇIKAMIYOR

Yalvaç’ta son yıllarda öğrenci sayısının düştüğüne işaret eden Sönmez sözlerine şöyle devam etti:

“Üniversitenin açıklamasına göre 3 bin öğrenci var. Bize göre 2 bin 500. Ama bu öğrencilerde Yerleşke’ye KYK’ya hapsedilmiş durumda. O bölgede yeterli ışıklandırma yok öğrenci hele hele kız öğrenciler dışarıda dolaşmaya korkacak. Çarşıya otobüs seferi sadece özel halk otobüsü var o da 3-5 öğrenciye ben niye gideceğim diye çalışmıyor. Belediye Başkanlığı bu hatta bir otobüs koyması lazım ki öğrenci çarşıya insin. Oralara ATM açıldı, zincir mağazalara ruhsat verilip marketler açıldı. Kafe tarzı yerler açıldı. Kısacası öğrencinin ayağı merkezden çekildi.”

SEÇİM ÖNCESİ ZİYARETE GELEN SİYASİLER NEREDE?

Yalvaç esnafının kaderine terk edildiğini vurgulayan kafe işletmecisi Durmuş Ali Sönmez, ‘seçimlerden önce işyerlerimizi sıklıkla ziyaret eden ve bizlere vaatlerde bulunan değerli siyasetçilerimiz seçimlerden sonra semtimize uğramaz oldular. Ne oldu? Neden gelmez oldunuz? Hani verdiğiniz vaatler nerede kaldı? Hepsi yalan oldu’ diye sitem etti.

GÖÇ EDEN NÜFUS 25-30 YAŞ

Esnafta yaşanan bu olumsuz durumun ilçenin bütününe sirayet ettiğinden söz eden Sönmez, ‘Yalvaç nüfus kaybediyor, göç veriyor deniliyor. Verir tabi. İş yok güç yok bu insanlar ne ile geçinecek. Bakın buradan göç eden nüfusun yaş orantısı 25-30 yaş aralığı insanlar. Bunca insan buradan gittikten sonra artık Yalvaç iyiden emekli kenti olup yaşanmaz bir yer haline gelecek’ uyarısında bulundu.

YALVAÇ’IN KAYNAKLARI HEP DIŞARI GİDİYOR

Diğer esnaflarda Yalvaç’ın parasının hep dış sermayeye aktığını ilçede faaliyet gösteren marketler zinciri ve bir kaç büyük işletmenin aslan payını alarak ilçeye 1 kuruş yatırım yapmadan sermayeyi kendi yaşadıkları illere aktardığını dile getirerek, yaşanan bu olumsuzluklara acil çözüm bulunması gerektiğini aksi halde durumun her gün daha da kötüye gittiğini ifade ettiler.

 

Bu haber 1207 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...