“ISPARTA’NIN YAPI STOKUNU BİRLİKTE ÇIKARALIM”

29 Ocak 2020 15:05

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, “Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak 25 mühendis arkadaşımızla Isparta’nın yapı stokunu, yapı haritasını çıkarmaya talibiz. Belediye Başkanımıza bu konuda işbirliği teklifinde bulunuyoruz” dedi.

Elazığ ve Malatya depremi, Türkiye’ye bir kez daha deprem gerçeğini hatırlattı. Depreme her zaman için hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteren deprem, Isparta’nın da gündeminde. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile ilçe belediye başkanlarına tarihi bir çağrıda bulundu. İnşaat Mühendisleri Odası’nın üyelerinden görevlendireceği 25 mühendis ile birlikte Isparta’nın yapı stokunu çıkarabileceğini belirten Korkmaz, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e işbirliği çağrısında bulundu.

BELEDİYE BAŞKANIMIZA BİR TEKLİFİMİZ VAR     

“Biz birinci dereceden deprem bölgesiyiz. Depreme yapılar olarak hazır değiliz. Bizim deprem yönetmeliklerimiz depremler yaşandıkça yenileniyor. Şuan Isparta’da yapı stokunun çoğu 1999 depremi veya  2007 depremi öncesi yapılan yönetmeliklere göre çözülmüş. Büyük bir yapı stokumuz var. Bunların çözülmesi lazım. Bununla ilgili bir çalışma yapılamamış. Biz ‘hazır değiliz’ derken bunu kastediyoruz. Bu konuyla ilgili Sayın Belediye Başkanımıza bir teklifimiz de olacak. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak Isparta’nın yapı stokunu çıkarmaya talibiz. Bunu İzmir’de çözdüler.  Yaklaşık 20-25 tane inşaat mühendisi arkadaşımızı belirleyelim. Bunlar mahallelere girsin. Yapının durumunu irdelesin ve Isparta ile ilgili doküman hazırlayalım. Biz bu yönden hazır değiliz. Bugün Isparta’da bir deprem olduğunda ne yapacağız. Toplanma bölgelerimizi tüm halkımız biliyor mu? Biz bu konuda hazır değiliz.

DEPREM İNSANLARI ÖLDÜRMEZ

Türkiye bir deprem ülkesidir. Biz yine Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremden sonra depremi konuşmaya başladık. Fakat biz inşaat mühendisleri odası olarak depremin öncesinde de bu faaliyetlere başlamıştık. Bu her an hayatımızda olması gereken bir konudur ama biz maalesef doğamız gereği bir olayı yaşayarak tecrübe etmeden bu işin üzerine düşmüyoruz. En büyük sıkıntımız bu. Yaşanan Elazığ ve Malatya depreminden sonra fayın uzunluğu, hangi fayın kırıldığı, bu depremin kaç sene de bir olacağı, bir sonraki depremin şiddeti konuşuluyor ama yanlış konular konuşuluyor. Biz bunlara her zaman inşaat mühendisleri odası olarak karşıyız. Çünkü göründüğü üzere depremler insanları öldürmüyor, binalar insanları öldürüyor.

SAĞLAM BİNA YAPMAK ZORUNDAYIZ

AFAD, Türkiye deprem haritası oluşturdu. Bu haritada riskli olan alanların hepsi belli oluyor. Depremle ilgili çalışmalarımız ne boyutta, ne yapabiliriz. Ben deprem uzmanı olarak söylüyorum: Biz depreme hazır değiliz. Hazır olmamız lazım. Bununla ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki: Depremler insanı öldürmez, binalar insanı öldürür. Depremin şiddetinin bizim için hiçbir önemi yok. Biz sağlam binalar yapmak zorundayız. Bununla ilgili çalışmalarımız mesleki anlamda yürümeli, bu bağlamda hızlanmalıyız.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, önümüzdeki günlerde ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenleyeceklerini açıkladı. Isparta’nın kentsel dönüşüm durumunu ve haritasını belirlemek istediklerini kaydeden Korkmaz, şöyle devam etti;

“Yakında bir çalışma başlatıyoruz. Kentsel dönüşüm Çalıştayı yapmayı düşünüyoruz. Hedefimiz şu: Isparta’da kentsel dönüşümde ne durumdayız, hangi tarafa doğru ilerlemeliyiz.  Bu konuyla bağlantılı olarak 6-7 kuruma bir resmi yazı gönderdik. Bize bu toplantının alt yapısını oluşturmak üzere birer teknik eleman görevlendirildi. Hazırlığımızı bu bağlamda yapmak istiyoruz. Biz deprem ülkesiyiz. Bu deprem yarın bir gün olacak. Bir öngörü var. Biz de bu doğrultuda hazırlığımızı yapmak zorundayız. Bunu iki aşamada yapacağız. Bunun birincisi sağlam binalar yapmak. Bu bağlamda kentsel dönüşüm çok önemli. İnşallah Isparta’mızda diğer resmi kurumlarımızla birlikte depreme hazır hale geliriz diyorum.”

 

 

Bu haber 1330 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...