El Dikimi FUTBOL TOPU Projesi Ağlasun İlçesine iş ve aş yarattı

11 Şubat 2020 17:39

Aslında ilk Isparta’da başlamıştı. Ispartalı Voleybol Antrenörü Hüseyin Şentürk, Isparta’nın el dikimi top üretim merkezi olması ve Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacını karşılamak için çok uğraştı ama MAKÜ daha hızlı davrandı. Çalışma Ekonomisi Profesörü Rektör Korkmaz, el dikimi topu Burdur için önemli bir istihdam projesi haline getirdi. Spor Bakanlığı, 10 bin top istiyor.

El dikimi top ustası… Isparta’da Gönen’de başlayan, roman vatandaşlarımızı hayata kazandıracak bir projeydi. Çok sayıda usta yetişti. Ama kurumsal bir sahiplenmeye ihtiyacı vardı. Hocası da Isparta’da yaşıyordu. Voleybol Antrenörü Hüseyin Şentürk, bu iş için çırpındı, gitmedik kapı bırakmadı. Ama Burdur’un çalışma ekonomisi profesörü olan rektörü, projeyi duyar-duymaz sahiplendi. MAKÜ’nün Ar-Ge Projeleri arasına aldı, Cumhurbaşkanı’na kadar ulaşıldı. Çünkü Türkiye, her yıl milyonlarca topu Çin ve Pakistan’dan ithal ediyordu. Cari açığı giderecek, kendi üretimimizi piyasaya sunacak proje hemen ilgi gördü. İlk etapta Gençlik ve Spor Bakanlığı, 10 bin top sipariş etti. Ve proje, şimdi Burdur ve ilçeleri için istihdam projesi haline geldi. Yetişen ustalar, MAKÜ adına el dikimi top yapıyor. Isparta ise elindeki bir fırsatı kaçırdı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, konuyla ilgili bir basın toplantısında şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Biz her yıl milyonlarca topu Çin’den ve Pakistan’dan ithal alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Isparta ziyaretinde kendisine bir top hediye edilmiş ve bunu yapan hocamız da Türkiye’de bu topu üreten kalmadı bunu ben yapıyorum deyince Cumhurbaşkanımız da bununla bir ilgilenin açıklamasında bulunmuştu. Spor projemiz nedeniyle bu konu bize geldi biz de üzerinde çalıştık. Sonra İş-Kur üzerinden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz ve üniversitemiz arasında bir protokolle merkezdeki eski rektörlük binamızdaki giriş katını top atölyesi yaptık. Burada şu anda 40 tane usta yetiştiriyoruz. Bu 40 usta Türkiye’ye top dikecekler. 10 bin adet top üretimi ile ilgili ilk teklifimizi bakanlığımıza önümüzdeki hafta götürüyoruz.”

EL DİKİMİ TOP ÜRETİM PROJESİ

Konuyla ilgili Burdur basının da çıkan haberlerden bir kesit:

“Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve İŞ-KUR Müdürlüğünün ortaklaşa başlattıkları futbol topu üretim projesi hayata geçirildi. Mehmet Akif Ersoy üniversitesi ev sahipliğiyle başlatılan IS-KUR, Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülecek olan "El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi” protokolü imzalandı.

MAKÜ Rektörü Prof.Dr Adem Korkmaz başkanlığında yapılan tanıtım toplantısına Gençlik Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya, İŞ-KUR Müdürü Ramazan Erdim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Güven katıldı. Üniversitelerin istihdam, üretim ve meslek edinmede öncülük yapacağını söyleyen Rektör Korkmaz "Ar-Ge proje kapsamında başlatacağımız futbol topu üretim birimimizi hayata geçiriyoruz. İlk etapta yapacağımız bin adet futbol topunu Gençlik ve Spor Bakanlığına vereceğiz. Bir toplumda unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak, bu proje ile neredeyse Türkiye'nin tüm futbol toplarını üretmeye hedefliyoruz" dedi.”

AĞLASUN TOP DİKME MERKEZİ OLACAK

MAKÜ’de yürütülen elde top dikme projesinin önemli uygulama merkezlerinden birisi Ağlasun olacak.

“İstihdam artırıcı çok çalışmamız var. Yatırımcılara kapımız açık. MAKÜ önderliğinde top dikme çalışmamız var. Burdur’da şu an başladı. MAKÜ, İŞ-Kur ile protokol yaptı. 60 kişiye istihdam sağlama garantili. Bu projemizi Ağlasun’a kaydırıyoruz. Finansman ayağına Belediye olarak karşılayacağız. Malzemelerini biz karşılayacağız. Hocanın masraflarını karşılayacağız. Meclisimize teşekkür ediyoruz. 3 Şubat’ta bu kursu başlatacağız. Türkiye’ye el dikimi top satacağız. MAKÜ, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na 100 bin top satacak.”

 

Bu haber 1407 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...