Birey Dershanesinden anlamlı hareket

21 Mart 2013 10:40

 

24 Mart Pazar günü saat 10.00’da yapılacak YGS için son hazırlıklar tamamlanıyor. Bu anlamda Birey Dershanesi tüm öğrencilerini SDÜ’de sınav yaptı.

 

Birey Dershanesi yöneticileri ve öğretmenleri, önümüzdeki hafta sonu yapılacak sınavın ön provasını önceki gün Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesinde yaptı. Dört amfi ve altı derslikte 500’ü aşkın öğrenciyle son hazırlıklarını tamamlayan Birey Dershanesi, üniversitede yapılan denemenin, hafta sonu yapılacak YGS’de öğrencilerin sınav psikolojilerine tam anlamıyla hazırlık sağladığını ve bir nebze de olsa öğrencilerin sınav kaygısını azalttığını söyledi. Dershane yetkilileri “Isparta’nın başarısı için bize her zaman destek olan ve bu organizasyon da bize kapılarını açan her türlü kolaylığı sağlayan üniversite yönetimine ve özellikle modern binasını bize tahsis eden orman fakültesi yetkililerine teşekkürü bir borç biliriz” dedi.

Uzun süren hazırlık devresinin ardından, yaklaşan YGS’nin hem öğrenciler hem de veliler üzerinde stres yarattığını belirten Birey Dershanesi Rehberlik Servisi, son hafta yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle özetledi:

AİLELER ÇOCUKLARINA DESTEK OLMALI

Uzun ve stresli bir dönem yaşayan öğrencilerin psikolojileri iyi değerlendirilmeli, olası her türlü sonuca karşı ailelerin çocuklarının arkasında durduğunu onlara açıkça ifade edilmeli.

SINAV BİR SON DEĞİL, BİR BAŞLANGIÇTIR

Sınavın sonucu her ne olursa olsun, hayatın sonu olmadığı öğrenciye vurgulanmalı; çocuklara LYS için moral verilerek onların kendilerine olan güvenleri kazandırılmalıdır.

BU DÖNEMDE ÖĞRENCİLERİN İSTEKLERİ VE TERCİHLERİ KÜÇÜMSENMEMELİ, ONLARA BİRER BİREY OLDUKLARI HİSSETTİRİLMELİ

Sınav yaklaşırken öğrenciler üzerinde baskı kurmak, onların istedikleri bölümleri küçümsemek, tercihleriyle ilgili onlara baskı yapmak, yeteri kadar çalışmadığını ima etmek öğrenciler üzerinde stres yaratacağından, veliler bu tür diyaloglardan kaçınmalıdır.

GEREKEN DURUMLARDA KONTROLLÜ İNİSİYATİF VE KONTROLLÜ SERBESTLİK SAĞLANMALI

Öğrencinin olağan yaşamının dışında aktivitelere girmek istemesi durumunda kendisiyle diyalog kurulmalı, onun düşüncelerinin değerli olduğu hissettirilmeli; ancak sınav arifesinde gereksiz risklere girmemesi sağlanmalıdır. Örneğin olası sakatlanmalarla sonuçlanabilecek futbol, basketbol gibi aktivitelerden sınava kadar uzak durulmalıdır.

 SINAV OLAĞANDIR, GÜNLÜK YAŞAMDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEMELİ

Öğrencilerin yatma kalkma saatlerindeki değişiklik, yeme içme düzenlerindeki değişiklik sınav sabahında bünyelerinde olumsuzluklara neden olabileceğinden, aileler olağan yaşam ve alışkanlıklarının dışına çıkmamalı, sıradan bir günde neler yiyip içiliyorsa, ne zaman yatılıp kalkılıyorsa buna aynen riayet etmelidir. Sınav sabahında “zihni açar” diye ziyafet niteliğinde hazırlanan kahvaltının, öğrencinin metabolizmasını bozacağı unutulmamalı ve yemesi için ısrardan kaçınılmalıdır.

FİZİKSEL VE ZİHİNSEL RAHATLIK, BAŞARIYI BERABERİNDE GETİRİR

Öğrenciler, sınav sabahında kendilerini en rahat hissettikleri olağan elbiselerini giymeli, başkalarını rahatsız edecek kokular sürünmemelidir. Eğer öğrenci kendini baskı altında hissedecekse ailesi sınav yerine gitmemeli, öğrencinin istemediği herhangi bir talep ve eylemde bulunmamalıdır.        

Isparta Birey Dershanesi olarak sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dileriz.” 

Bu haber 852 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...