Kasaplar, et fiyatlarının yükselmesinden şikayetçi

5 Mart 2020 12:15

Gül Et Sahibi Süleyman Şen, son 15 günde büyükbaş ve küçükbaşta kesim fiyatlarının aşırı derecede arttığını belirtti. Şen, “et fiyatlarında inanılmaz bir kontrolsüzlük var. Fiyatlardaki bu dengesizlik hayvanların kesime gönderilmemesine neden oluyor” diye konuştu.

Son günlerde kasaplarda et fiyatları tavan yaptı. Sebebi ise birkaç haftadır büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim fiyatlarındaki dalgalanma. 15 gün önce 32 TL’den kesilen büyükbaş hayvan kesim ücreti 35-36 TL’ye kadar yükseldi. Küçükbaşta ise 40 TL’den 50 TL’ye kadar ulaştı. Fiyatlardaki kontrolsüzlük nedeniyle yetiştiricilerin hayvanlarını kesime göndermemesine sebep oluyor. Bu da arz-talep dengesini bozuyor, son tüketiciye pahalı ürün olarak yansıyor.

Gül Et Sahibi Süleyman Şen, et sektöründeki kontrolsüzlüğe birinin dur demesi gerektiğini söyledi. Et kesim fiyatlarının dengelenmesi çağrısında bulunan Şen, şu açıklamalarda bulundu:

TEDBİR ALINMALI

“Et fiyatlarında inanılmaz bir kontrolsüzlük var. Her hafta hatta her gün fiyatlar değişiyor. ‘Karaborsacılık mı diyelim, fırsatçılık mı diyelim, Ramazan Ayı öncesi stokçuluk mu’ diyelim bilmiyorum. Fiyatlar sürekli yükselişte olduğu için müstahsil elindeki malı vermiyor. Bu da ister istemez son tüketiciye olumsuz olarak yansıyor. Bu konuda yetkililerimizin tedbir almasını arzu ediyoruz. Isparta’daki ilgililere konuyu izah ettik. Fiyatlardaki dengesizliğin giderilmesini istedik. Önümüzdeki hafta Tarım Bakanımızın Isparta’ya geleceği söyleniyor. Burada konuyu dile getireceğiz. Her hafta kesim fiyatı değişiyor. Kesim fiyatı değişince tüketiciye yansıyor. Şu an et fiyatları ciddi manada çok yüksek. 15 gün önce 32 TL olan kesim, 35-36 TL’ye yükseldi.

RAMAZAN AYI ÖNCESİ FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Ramazan Ayı öncesinde bir fırsatçılık yapılıyor olabilir. Her hafta fiyatın yükselmesi elinde büyükbaş hayvanı olanları bekletiyor. Kesime göndermiyorlar. Hayvan olmayınca et olmuyor. O zaman fiyatlar yükseliyor. Burada yine vatandaş zarar görüyor. Tedbir alınmasını istiyoruz. Geçen hafta 35 TL’den danasını kestiğimiz adam bu hafta ‘biraz bekleyelim’ diyor. Kesime vermiyor. Bu işten kimler nemalanıyor, kimler çıkar sağlıyor bilmiyoruz. Ama bildiğimiz şu vatandaş zarar görüyor.

KÜÇÜKBAŞTA DA AYNI SORUN VAR

Küçükbaş hayvanda da aynı sorun. Şu anda 50 TL’den kuzu kesimi yapılıyor. 15 gün önce 40-41 TL idi. Şu anda 50 TL. İnanılmaz derecede dengesizlik var. Bu işlerin tek çözümü üretim. Üretim ile birlikte hayvan ithalatı yapılacağının açıklanması bile yetiyor. O zaman piyasa oturuyor. Üreticide kazansın. 32-33 üreticimizin hakkı, onların lehine olan bir şey ama üzerinde bir rakam fırsatçılık.”

                Gül Et 6 Mart Caddesi, Halı Sarayı otoparkı giriş kapısı yanında…

 

 

Bu haber 1323 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...