ATATÜRK’ün Eğirdir’e Gelişi Kutlandı

7 Mart 2020 12:24

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Eğirdir’e gelişinin 90. Yıl Dönümü kutlama programa Altınkum Mahallesi Demirköprü altında gerçekleşti.

Dün sabah saatlerinde Eğirdir Hükümet Meydanında başlayan programda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından çelenkler Atatürk büstüne sunuldu. Daha sonra saat 10.00’de Demirköprü Altında program devam etti.

Güneşli ve güzel bir 6 Mart sabahında Atatürk’ün Eğirdir’e gelişi kutlama programına Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK, Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tğg. Aydoğan BUDAKÇI, Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK, Emniyet Müdürü Ömer GÜRLEK, Jandarma Komutanı Can Sercan ALTAY, Daire Müdürleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Eğirdir Süleyman Demirel Okulunun organize ettiği programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul öğretmenlerinden Zeliha YAVUZ yaptı. YAVUZ konuşmasında; ‘Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Değerli Daire ve Kurum Amirleri, Kıymetli Misafirler, Saygıdeğer Basın Mensupları, Değerli Meslektaşlarım ve Sevgili öğrenciler;

Bugün burada Eğirdirimiz için anlamlı ve güzel bir gün olan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 6 Mart 1930 tarihinde ilçemize gelişinin 90. Yıldönümü için toplanmış bulunmaktayız. Atamızı saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Türk Ulusu, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde 19 Mayıs 1919 yılında başlayıp 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile taçlanan ve dünyada örneği görülmeyen bir büyük mücadele sonunda yeni bir devlet kurdu ama halk da yorgun, yılgın bir durumda ve büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. İşte bu nedenlerle Atamız, halkın dertlerini anlamak ve dinlemek, var olan sorunları yerinde görmek, çareler aramak, ümit vermek, yönlendirmek ve yapılacakları halka anlatmak için uzun ve yorucu gezilere çıktı.

Milli Mücadele Döneminde Eğirdir’in önemli bir yeri olmuştur. Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, hem çok merak ettiği Eğirdir’i görmek hem de Milli Mücadele’deki çok değerli ve önemli katkıları için Eğirdir ve Ispartalılar’a teşekkür etmek, sorunlarını öğrenmek amacıyla 06 Mart 1930 günü saat 02.00 dolaylarında Eğirdir’e geldi ve gecenin sessizliği içinde dinlenmeye çekildi. Güneşin ilk ışıklarının aydınlattığı muhteşem Eğirdir Manzarasını Demirköprü üzerinden kısa bir süre seyrettikten sonra burada büyük bir sevinç içinde toplanan Eğirdirlileri selamladı.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Eğirdir'e gelişinin temel nedeni: Isparta ve Eğirdirlilerin bu toprakları VATAN yapmaktaki mücadelesi ve katkılarına teşekkürlerinin ve şükran duygularının somut bir ifadesidir. Bundan dolayı her yıl "6 Mart"ta EĞİRDİR'DE MİLLİ MÜCADELE GÜNLERİ ve GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK onurla, gururla, minnetle anılmaktadır.

Konuşmamı, büyük Atatürk’ün bu konudaki şu çok anlamlı sözleriyle noktalamak istiyorum: “Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır…” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten şiirler, Atatürk’ün Çocukları gösterisi ve Eğirdir Dağ Komando Okulumuzun gösterileri büyük alkış aldı. Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK, Dağ Komando Okulu Komutanı Tğg. Aydoğan BUDAKÇI, Eğirdir Belediye Başkanımız Veli GÖK ve protokol gururumuz Dağ Komando Okulunun sergilediği resim ve silah sergisini gezmeleri ile program son buldu.

 

Bu haber 1385 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...