BAKA desteğiyle Yeşilova ve 36 köye toprak analiz laboratuvarı hizmeti

22 Mart 2013 21:05

Burdur’da il merkezi dışındaki toprak analiz laboratuvarı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle Yeşilova İlçesi’nde hizmet vermeye başladı. BAKA’nın 2011 Mali Destek Programı’ndan destek alan Yeşilova Ziraat Odası’nın projesinin hayata geçirilmesiyle ilçeye bağlı 36 köy ile Tefenni ve Karamanlı ilçelerine de toprak analizi hizmeti vermeye hazır hale geldi.

BAKA’nın 2011 Yılı Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 183 bin 904 bin TL destek almaya hak kazanan, Yeşilova Ziraat Odası’nın yürüttüğü “Verimli Topraktan Kırsal Kalkınmaya Geçiş” projesi başarıyla tamamlandı. Proje ile Burdur İl Merkezi dışında bulunmayan toprak analiz laboratuvarının kurulması ve Ar-ge altyapısının oluşturulması ile başta Yeşilova ilçesi ve bağlı 36 köy beraberinde yakın ilçelerde(Karamanlı ve Tefenni) de toprak analiz çalışmalarının yapılması sağlanıyor.

BESİN DÜZEYİ, GÜBRE CİNSİ VE ZAMANLAMA BELİRLENECEK

Proje kapsamında kurulan laboratuvar ve alınan cihazlar ile bölgedeki çiftçiye toprak yapısı hakkında bilgi verilmesi, toprak analiz çalışmalarının yapılması, bu çalışmalar neticesinde gübrenin fazla ve ölçüsüz kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. BAKA desteğiyle hizmet vermeye hazır hale gelen Yeşilova Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuvarı’nda toprakta bulunan bitki besin maddesi düzeyleri belirlenmesiyle o toprakta yetiştirilecek bitkilerin gereksinim duyduğu gübrenin cinsi ve miktarı tespit edilip gübrelerin en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulanması sağlanacak.

Yeşilova Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Gürcan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Verimli Topraktan Kırsal Kalkınmaya Geçiş” projesi faaliyetlerinin başarı ile tamamlanmasıyla bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin modern, yüksek verimli üretim sürecinde faaliyet göstermesi ve kaliteli ürün elde etmesine katkı sağlanması bekleniyor.

Bu haber 646 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...