“Bakış açısı değişmelidir”

12 Mayıs 2020 17:47

Türk Sağlık-Sen Isparta Şube Başkanı Mümtaz Kamil Durak 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Durak açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

SÜSLÜ ANLATIMLAR DEĞİL İCRAAT BEKLİYORUZ

Kahraman sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramını, sağlık haftasını ve ebeler haftasını karşıladıkları gibi hemşireler haftasını da salgınla mücadele ile karşılıyorlar.

SADECE ALKIŞ VAR, GERİSİ YOK

Aradan geçen sürede sağlık çalışanları için yapılan alkışları ve şarkıları sıkça gördük. Fakat mesele sorunların çözülmesine ve taleplerin karşılanmasına gelince övgüler dizenlerin, bu konuda gereğini yapmadıklarına da şahit olduk.

TAVANDAN DEĞİL YAVANDAN ÖDEME

Bu süreçte yapılan tek düzenleme olan 3 ay tavandan ek ödemelerin usul ve esaslara boğulup, idarecilerin takdirine bırakılarak yavandan bir ödeme halini aldı. Sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğrattı, çalışanlara haksızlık yapıldı. Üniversite hastanelerinde ise bürokratik bahaneler ile henüz böyle bir ödeme yapılmadı.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ ÇALIŞANLARI YOK SAYILDI

Dünyaya övgü ile bahsedilen filyasyonun, fedakârları aile hekimliği çalışanları başta olmak üzere bu alanda görev yapanlara ek bir ödeme olmadı. Yapılan kısa süreleri bir iyileştirme bile uygulama safhasında çarçur edildi.

Sağlık çalışanları cephede kahramanca bir mücadele verip canlarını ortaya koyarken, kronikleşen sorunlarına çözüm üretilmesi ve taleplerinin karşılanması için adım atılmasını bekliyoruz.

Bu kapsamda öncelikli olarak yapılması gereken en doğru uygulama, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin taban maaşlarında iyileştirme yapılmasıdır.

DÖNER SERMAYE SİSTEMİ ÇÖKMÜŞTÜR

Döner sermayelerde kronikleşen sorunlar çözülmeli, sistem yenilerek, çalışan merkezli ve adaletli bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Söz verilen, üzerinden 2 sene geçen 3600 ek gösterge düzenlemesi hayata geçmelidir. Cumhurbaşkanımızın sözü yerde kalmamalıdır.

MODERN KÖLELİK SONA ERMELİ

Süresiz sözleşmelilere, 3+1 süreli sözleşmelilere, vekil ebe hemşireler ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmeli 4/A dışındaki tüm istihdam modelleri kamuda terk edilmelidir.

LİYAKAT RAFA KALKMIŞTIR

Atamalarda ehliyet ve liyakat esas alınmalı sadece Türkiye Cumhuriyeti devletine sadakat aranmalıdır. Bir başka sadakat dikkate alınmamalıdır.

ŞİDDETE SIFIR TOLERANS

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara karşı yakın zamanda hayata geçen düzenlemeler sevindiricidir, fakat çözüm için yeterli değildir. Çözüm, kararların uygulaması ve paraya dönüştürülemeyen hapis cezalarıdır. Bu iki kriter, sağlıkta şiddet tehlikesini bertaraf edecek en önemli iki uygulamadır. Kanunlaşan maddeler tavizsiz uygulanmalı, herhangi bir esnekliğe izin verilmemelidir.

YIPRANMANIN ADI VAR KENDİSİ YOK

Salgın mücadeledeki fedakârlıkları, virüse yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı göz önüne alındığında makul bir yıpranma payının hayata geçmesi bir mecburiyettir. 9 seneye 1 sene olarak, sınırlı sayıda sağlık çalışanını kapsayan, geçmiş yılları kapsamayan mevcut yıpranma payı düzenlemesi çalışanlar lehine acilen revize edilmelidir.

ŞEHİTLİK SÖYLEMİ HAYATA GEÇMELİ

Salgınla mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları başta olmak üzere görev esnasında hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları yasal olarak şehit kabul edilmesi için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.

SÖYLEDİKLERİMİZE KULAK VERİLMELİ

Bu çağrımız karşılıksız kalmamalı, yöneticiler sağlık çalışanları için üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.

Dünyada artık covid-19 salgını sonrasında hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı söylenmektedir. Umut ediyoruz ki sağlık çalışanlarının sorunlarına ve taleplerine bakış açısı da değişir. Meseleler kulak arkası, sümen altı edilmez çalışanın aleyhine değil, lehine olan düzenlemeler hayata geçer.

ADSIZ KAHRAMANLARI KUTLUYORUZ

Bu duygu ve düşüncelerle, koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken, bu mücadelede Türkiye’nin dört bir yanında şifa dağıtan, çalışma hayatındaki tüm zorluklara ve yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özverili bir şekilde hizmet eden kahramanlarımızın,  hemşirelerimizin, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftasını kutluyor ve yaşamlarında sağlık, mutluluk ve başarılar diliyoruz

 

Bu haber 1414 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...