Türkocakları’nda “Viyana’da Türk İzleri” ele alındı

23 Mart 2013 12:30

Türkocakları Isparta Şubesi Cuma sohbetinin konuğu SDÜ Fen-Edebiyat Fak.Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hakan Karagöz, konusu ise "330.yılında, 1683 Viyana bozgunu ve Viyana da Türk izleri"oldu.Türkocağı konferans salonunda gerçekleşen sohbet büyük bir dikkatle izlendi.Açılış ve hoş geldiniz konuşmasında şube başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit Tarihimizi okumamız,bilmemiz ve unutmamamız lazım.Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer dedi.Daha sonra söz alan günün sohbet konuğu Karagöz;

"Saldırılarıyla Avrupa’yı korkutan Osmanlı orduları, Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) ve IV. Mehmet (1648-1687) zamanında Viyana şehrini kuşatmak istemiş, ancak her iki kuşatmanın sonunda hazin sonun yaşanmasına mani olamamıştır. Kanuni zamanında Osmanlı Devleti, gücünün zirvesinde olduğundan dolayı olumsuz gelişmelerle karşılaşmamışsa da II. Viyana kuşatmasının sonuçları Osmanlı Devleti için sonun başlangıcı olmuştur. Nitekim 1683 yılındaki kuşatma, gerek Avrupa gerekse Türk Tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. Söz konusu olay, Osmanlı Devleti’nin bundan sonraki geleceğini derinden etkilemiş, Avrupa orduları karşısındaki rakipsiz konumunu sona erdirmiştir. Osmanlı ordularının gerçekleştirdiği bu kuşatma teşebbüsü, tarihi süreç içerisinde Türklerin Avrupa’daki ilerleme sürecinin son noktası olmuştur. Bu olay sonrasında Hıristiyan dünya, “Kutsal İttifak”ı gerçekleştirmiş ve Osmanlı Devleti aleyhinde genişleme sürecinin de başlangıcını oluşturmuştur.             

Viyana önlerinden 1683 yılında ikinci defa geri çekilen Türkler, Avrupa kültürüne çok anlamlı izler bırakmışlardır. Kuşatmadan sonra Türk Korkusu’nu zihninden silmeye başlayan Viyana şehri, hayatlarında bugün bile çok önemli yer tutan kahve ve ayçöreğini Türklerin etkisiyle tüketmeye başlamışlardır" dedi.Sohbet sonrası Viyana'nın bugünkü durumunda Türk izleri ile ilgili (Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa paşa , Katledilen Yeniçeri figürleri ve çekilirken kalan Osmanlı Toplarının Kilise Çanı yapılması vb.) görsel acı tesbitleri, fotoğrafları slayt gösterimi şeklinde paylaştı.İkramların ardından haftaya cuma sohbetinin yapılmayacağı,bir gün sonra yani 30.03.2013 Cumartesi saat 20.00 de Halk Eğitim Merkezi Konf.Salonunda Eski Bakan,Türkocağı Genel Başkanı ve Milli Düşünce Merkezi başkanı Sayın Sadi Somuncuoğlu  "Anayasalarımız ve Milli Devlet" konulu konferansı  ile Ispartalılarla,Türkocaklılarla birlikte olacağı duyuruldu.     

 

 

Bu haber 1006 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...