Uluborlu Kiraz Hasadına Hazırlanıyor

5 Haziran 2020 17:34

Kirazın başkenti olarak bilinen Uluborlu ilçesinde yaklaşık 17.000 dekar kiraz bahçesin de üreticilerimiz kiraz hasadına hazırlanıyor.

Özellikle  Japonlar tarafından Yeniden Doğuşun simgesi kabul edilen ve kutsal sayılan Sakura mevsimi Covid-19 pandemisi  sebebiyle  bu  yıl  her  ne  kadar  buruk  geçmiş  olsa  da  Uluborlu  kiraz  hasadına hazırlanıyor.

Konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: “Uluborlu  kirazı  ilçenin  coğrafi  konumu  ve  1000-1100  rakımından  dolayı  farklı  bir aromasıyla özelliklede ihracatçılar tarafından tercih edilmektedir.

Yörede  genellikle  Uluborlu  Napolyonu  olarak  adlandırılan  0900  Ziraat  çeşidi  tercih edilmekle birlikte son yıllarda Regina çeşidi de yetiştirilmektedir.

Yetiştirilen ürünler genellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa ve Balkan ülkeleri ile Çin Halk Cumhuriyeti ve diğer Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilmektedir.

Kiraz yetiştiricilerinden Halis Sağlan'ı bahçesinde ziyaret ederek Uluborlu kirazının durumu, yetiştiriciliği,  mücadelesi,  hasat  dönemi  ve  sonrası  gibi  çok  geniş  bir  yelpaze  de  kiraz hakkında bilgiler aldık.

Kirazın  özenli  bakım  gerektiren çok  narin  bir meyve  olduğunu  belirten Halis Sağlan "Kasım  ve Mart  ayları  arasında taban  gübreleme  ve  budama işleriyle  başlarız.  Budamadan sonra  kışlık ilaçlama  uygulaması  yaparız.  Daha  sonraki  dönemlerde  hastalık  ve  zararlılarla mücadeleye  devam  ederiz.  Kirazda  hastalık  ve  zararlılarla  mücadele  çok  büyük  önem  arz etmektedir. Özellikle de en önemli zararlılardan olan kiraz sineği ile mücadele için tuzaklar kurup gelişimine göre ilaçlı mücadele yaparız.

Kirazda  sulamanın  kalibreye  etkisi  oldukça  yüksektir.  Sulamaya  çiçeğe  girerken başlanır. Düzenli su ve gübre verilirse ürün kalibre yapar. 26 ve üzeri kalibreye sahip kirazlar ihracata  uygundur. Bu  kalibrenin  altı iç  piyasada  ve  pazarlarda, ıskarta  diye tabir  ettiğimiz ürünler ise gıda boyası, ilaç sanayi gibi çeşitli sektörlerde değerlendirilmektedir.

Bu  yıl  şu  ana  kadar  doğal  afet  görülmediği  için  bugün  itibariyle  kiraz  tutumu  iyi görünüyor. Bu nedenle rekoltenin geçen yıla göre daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Kiraz hasadı  tahminen  20  Haziran  tarihinde  başlar.  Hasat  edilen  kiraz  genellikle  ihracat  yapan firmalar tarafından alınır. Bu aşamada her parti kiraz toplandıktan sonra pestisit kalıntısı olup olmadığına dair analizleri yapılmaktadır.  Kiraz hasadında genellikle Isparta merkez ve köyleri, Afyonkarahisar'ın yakın ilçeleri ile Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'dan gelen mevsimlik tarım işçileri ve son yıllarda ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacılar çalışmaktadır."

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticimiz Halis Sağlan'ın şahsında bütün kiraz  yetiştiricilerimizin  kazasız  belasız  bir  hasat  dönemi  geçirmelerini  ve  bol  kazanç  elde etmelerini dileriz.

 

Bu haber 1426 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...