“ Havaalanımız var, uçağımız yok!”

25 Mart 2013 17:01

Girişimci Sanayici İşadamları Derneği, ilk defa Ispartalı olup da şehir dışında yaşantılarına devam işadamlarını tek bir çatı altında topladı. Toplantıda Isparta’nın kurtuluş reçetesi çıkarılmaya çalışıldı. İşadamları eleştirilerini ve önerilerini dile getirdi. Ortak akıl işbirliğinde buluştu.

Isparta Girişimci Sanayici İşadamları Derneği (IGSİAD) Başkanı Alper Bayhan, çok önemli bir organizasyona imza attı. Ispartalı İş Dünyası Platformunu bir araya getiren Bayhan, Isparta lobisinin konuşulacağı bir toplantı düzenlediklerini bildirdi. Büyükşehirlerde bulunan Ispartalı işadamlarını Isparta’ya getirerek iş ağı oluşturmayı düşündüklerini bildiren Bayhan, “Bunun yanında kendilerinden fikirler alarak Isparta’nın iş dünyasındaki sorunları masaya yatırmak istiyoruz. Isparta son yıllarda yön verilmeyen lidersiz bir şehir konumunda. Bu anlamda güçlü işadamlarımızla yön vermeye çalışacağız. Yani hedefe doğru heyecanla yürüyeceğimiz bir yolun başlangıcında bulunuyoruz. Bugüne kadar Isparta’da kurulan şirketlerin birçoğu yönetimsel hatalardan dolayı kapanıp gitti. Isparta milliyetçiliğini mikrodan makroya kadar genişletmek istiyoruz. Kısacası burada bir sinerji oluşturularak Isparta’nın kalkınma modeli oluşturulacak” dedi.

ISPARTA’NIN BİRLİK OLMAMASINDAN DOLAYI ISTIRAP DUYUYORUM

Bayhan’ın ardından ilk sözü İşadamı Ahmet Nedim Karasoy aldı. Karasoy, bugüne kadar Isparta’ya baktığında ıstırap çektiğini belirtti. Ispartalı işadamlarının önünün açılması gerektiğini savunan Karasoy, şunları söyledi: “Ben sadece bir kulum. Övünecek bir durumum yok. Allah’ın verdiği imkânlardan faydalandım ve şimdi de Isparta için memleketim için ne yapabilirim? Bunu düşüneceğiz.  Yıllardır Isparta’da birliktelik oluşmadığı için ıstırap duyuyorum. Şöyle de bir anlayış oluşmuş: Hemşericilik. Yani Ankara’da bir akrabanız var ise işinizi halledersiniz. Yoksa yandınız. Bu toplantıyı çok önemsiyorum. Isparta’nın hem bürokratik hem de girişimcilik anlamında diğer illerden geri kalmaması gerekiyor. Bu konuda bir örgütümüz yok. İşleyen bir uçağımız dahi yok! Bu ıstırap verici bir durum. Bu ilin sanayi odası, sivil toplum kuruluşları var. İstesek uçağı boş indirir kaldırırız. Sadece birlik olalım yeter. Benim önerim iki şekilde olacak. Birincisi; Isparta’yı bugüne kadar getirmiş işadamlarımız var. Bu insanlar son haddine kadar desteklenmeli. Önlerine engel çıkartmamalı. Ama duydum ki bu otelin yapılmasında Mimarlar Odası engel çıkarmış.

BURADA KONUŞTUKLARIMIZ KAĞIT ÜZERİNDE KALMASIN

Isparta ekonomisinin 10 senedir diğer illerin yarattığı katma değerin yarısını yaratamamış. 10 yıl önce Isparta hepsinden iyiydi. Bu ilden girişimcilerin çıkması lazım. Bu alanda ciddi eksikliklerimiz var. Plan yapma ve sosyal anlamda eksikliklerimiz var. Isparta’yı yürüyen sanayi olarak değerlendirebileceğimiz öğrenciler götürüyor. Bunlara yönelik iyi planlanmış bir hizmet yok. Bunlar artırılmalı. Isparta’da yapacağımız çok şey var. Ama burada konuştuklarımız lütfen kâğıt üzerinde kalmasın. Bu anlamda kadrolaşmalıyız. Köyden kente kadar tüm okullarımızda başarılı eğitim verilmesi lazım. Yani gelecek neslin ufkunu açmamız gerekiyor. Isparta’da bu çok oluyor. Aile bireyleri çocuğun geleceğine kendi zihni yönünde şekillendiriyor. Bırakın çocuğun önüne engel koymayı, onların önün açın. Çocuklarımız kendini nerede buluyorsa orada ilerlesin. Bu konuda kapalı bir toplumuz. Bir lokma ekmek her yerde bulunur kimse merak etmesin. Ispartalının en büyük özelliğinden biri de dürüst olması. Bu anlamda Ispartalılar hep kandırılır. Ama Ispartalı olmaktan gurur duyuyorum.”

ISPARTA TEŞVİĞİN AZİZLİĞİNE UĞRAMIŞ

İşadamı Ahmet Şahlan bu toplantının Isparta için bir marşa basma olduğunu ifade etti. Isparta’ya gelirken yatırım danışmanı arkadaşı ile birlikte geldiğini ve Isparta’da sanayileşme konusunda teşvikin getirdiği bir azizliğin bulunduğunu açıklayan Şahlan, “Isparta 2. Bölgede yer alıyor OSB’de yürekler sızlıyor. Hatta şunu da belirtmek istiyorum, Ispartalı olup da dışarıda iş yapanlar içinde bir ben Isparta’ya yatırım yaptım. Zaten bu manzarayı gören yatırım yapmaz. Bizler saç ayağı olup birlikte çalışmalıyız ama birbirimizi itiyoruz. Bu anlamda bir ışık göremiyorum. Ama bizler bunu inatla sürdürelim. Benim Isparta’da yatırım yaptığımı kimse bilmez. Yurt dışında satılan ürünlerin Isparta’dan gittiğini söyleseniz onu da kimse bilmez. Birbirimizden bir haberiz. Teşviki devlet vermiyorsa, biz kendimiz yaratalım. Bürokrasiyi de aşamıyoruz. Bu konuda ben de çok çektim. Daha bismillah demeden devlet benden vergi almaya başladı. Türkiye’de 500 büyük şirket içinde sadece 1 tane Ispartalı şirket var. Eskiden bu rakam daha fazlaydı. Bu sayısı artırmalıyız” diye konuştu.

ENDÜSTRİYİ ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ

İşadamı Bülent Sarıgül Isparta’da endüstrinin ön plana çıkarılması gerektiğini savundu. Gelişmiş ülkelere bakıldığı zaman eğitim, altyapı ve çevre bilincinin oluştuğunu bildiren Sarıgül, “Ekonomi bu sayede çok gelişmiş. Bunun altında da endüstri ve üretim yatıyor. Bende acısını ve özlemini çekiyorum. Çünkü Isparta’da bu tür şeyler yok. Isparta’nın 3 ana konu üzerinde ilerlediğini görüyorum; Turizm, Tarım ve meyvecilik az da olsa endüstri. Ama en önemlisi endüstri. Esas katık getirecek olay bu. Bizler Isparta endüstrisini desteklemeliyiz. Birlikte hedefler koyup memleketimize yatırımlar yapabiliriz. Kendi insanımıza ekmek kapısı açalım. Bu dediklerim kısa vadede yapılmayabilir ama bu başlangıç olsun. Ayrıca inovasyonla tanışmalıyız. Isparta bir üniversite şehri. Eskişehir’de öyle. Öğrenci memleket ciddi gelir kaynağı sağlıyor. Kısacası Isparta’da üretim ve endüstriyi ihmal etmeyelim. Çünkü diğer illerin gelir kaynakları hep bu yönde. Ayrıca her şeyi devletten beklememeliyiz. Bu konuşmaktansa bizler bir şeyler yapalım” dedi.

GRUP KARARLARI ALALIM

İşadamı Nail Binli gerçek bir Isparta sevdalısı olduğunu belirtti. Küçüklüğünden bu yana hep ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız şeklinde öğütlerle büyütüldüklerini söyleyen Binli, “Hatta küçük şehirde 1. Olacağına büyük şehirde sonuncu ol dendi. Bugün bu anlayışı değişti. Bizler artık yatağın içinde iki büklüm yatmayalım. Kamburumuz çıkmasın. Yorganımız büyütelim ayağımıza göre uzatalım. Bu anlamda eğitim başı çekiyor. İş ve beyin gücümüzü bu anlamda kullanmamız gerekiyor. Bir de son olarak şunu belirtmek istiyorum; Grup karaları ferdi kararlara oranla daha doğru kararlar oluyor. Bu bilimsel bir gerçek. Isparta’da birliktelik sağlanırsa doğru kararlar alınacağını bilmenizi isterim” dedi.

İNOVASYONU İLK SIRAYA ALALIM

Hukukçu Cengiz Aydemir, Isparta’nın kalkınmasının inovasyondan geçtiğini savundu. Bu konuda genç girişimcilerin fark yaratması gerektiğine dikkat çeken Aydemir, “Bizim özellikle teknoloji alanında bir şeyler yapmamız gerekiyor. Sanayi ile işbirliği modelini uygulamalıyız. SDÜ’deki öğrenciler birer tüketici olarak değil, işgücü olarak görmeliyiz. Bu anlamda bir fon oluşturulup değişik fikirlerin buradan çıkmasını sağlayabiliriz. Yani Isparta’da teknoloji ve e-ticaret konusuna önem verilmeli. Bu oluşumun icra yeteneğinin olması için çalışacağı bir de mutfağı olmalı. Temennilerin ötesinde gündemlerle bir araya gelelim” şeklinde konuştu.

TOPLANTILARI SIK YAPALIM

İşadamı Hüseyin Çelik de toplantıların sık yapılmasın istedi ve “Biz Isparta’dan İstanbul’a bir şey beklemiyoruz. Biz zaten yolumuz tutuk. Bizler Isparta için bir şeyler yapalım istiyoruz. Yeter ki netice alalım” dedi.

ANTALYA-AFYON ARASI LOJİSTİK KORİDOR OLUŞTURULMALI

İşadamı Ergin Civan ise Ispartalı olmadığını Antalyalı olduğunu ancak Isparta’nın dışarıdan nasıl göründüğünü anlatmak için buraya geldiğini belirtti. Isparta, Burdur ve Antalya’yı bir olarak gördüklerini bildiren Civan, “Türkiye’de bölgesel kalkınma modeline geçildi. Antalya’da çok Ispartalı var. Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Antalya ile Isparta hem ekonomi hem de sosyal anlamda iç içe yaşıyor. Isparta ile Antep ve Bursa karşılaştırılıyor. Bu çok yanlış. Isparta ile Antep ve Bursa’nın coğrafi ve nüfus yapısı birbirine benzemiyor. Antep ve Bursa genişlemeye bakarsak başşehir. Antep eski ticaret geleneği olan bir şehir. Yani Antep’in uçup gitmesi tesadüf değil. Isparta için farklı bir model düşünülmeli. Isparta’nın güçlü, zayıf, avantajlı, tehlikeli yanları önce göz önüne getirilmeli. SDÜ mesela. Bu Isparta için çok büyük bir artı. Üniversitedeki insanların sanayi için proje geliştirmesi lazım. İnovasyonu burada yakalayabiliriz. Ar-Ge için de SDÜ’den destek almanız lazım. Bu sorun Türkiye genelinde bulunuyor. Merkezi bir problem, yerel değil. Mesela Antalya-Afyon arası lojistik koridor oluşturulmalı. Tren yolu geliyor Isparta’da bitiyor. Zaten tren yolunu da insan için değil yük taşımacılığında kullanmamız gerekiyor. Eğer bu sağlanırsa Isparta büyük yol kat eder. Isparta’nın bu konuda Antalya ve Burdur ile Lobi yapması lazım. Isparta’da tarım ve hayvancılık gelişmiş durumda. Mesela tarıma dayalı sanayi bu ilde ilerlemeli. Türkiye’ye iki önemli dondurma yatırımı yapıldı. Bunlar sütün merkezi Isparta’da neden yapılmadı da başka ile yapıldı? Bunların tartışılması lazım. Bu fırsat neden kaçırıldı? Günümüzde her şey global hal geldi. İngilizlerin dediği gibi global düşünüp yerel hareket etmek lazım. Bu her şeyi özetliyor. Rekabet edeceğimiz ürünlere yatırım yapmamız lazım. Türkiye serbest ticareti savunan bir ülke. Sonuç alacı bir oyun planı hazırlanmalı bu şehirde” diye konuştu.

ELEŞTİRİLERİNİZ BALYOZ GİBİ GELDİ

Son olarak ITSO Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen söz aldı. Isparta’nın kısa  da olsa bir analizinin yapıldığını ve eleştirilerin balyoz gibi geldiğini belirten Başdeğirmen “Bundan bizler çok faydalanacağız. Ama Isparta, yapılan eleştirilerin hepsini hak etmiyor. Geçmişten gelen altyapıyla alakalı sıkıntılarımız var. Mesela halıcılığı kaybettik. Organize sanayi neden dolu değil? Ulaşım burada neden kötü? Aslında başarılı bir organizemiz var. Neden doluluk oranı çok az? Dondurma meselesine gelince bizler kendileriyle görüştük ancak taleplerini arsa boyutunda karşılayamadık. Isparta ekonomisindeki dağınıklık neden bu hale geldi? Teşviki kendimiz yaratmalıyız doğru ama yatırımcı Isparta’ya geldiği zaman ilk devletten ne destek alabilirim diye bakıyor. Bulamayınca da yatırımın kaydırıyor. Bizler sizden çok şey bekliyoruz. ITSO olarak üzerimize düşeni bugüne kadar fazlasıyla yaptık. Uçak meselesine gelelim. Kimse bilmiyor ama biz 615 bin TL’ye Oda olarak uçak bileti aldık. Öyle uçuşlar başladı bu şehirde. Sonra onları tek tez cebimizde dolaştırıp sattık. Satamadıklarımız kaldı. 155 bin gerçek nüfuslu bu şehirde ulaşacağımız şeyler sınırlı. Afyon 4. Bölgede Isparta 2. Bölgede. Bizi Antep ve Bursa ile kıyaslayamazsınız. Bizler üzülüyoruz. Sözleriniz bize balyoz gibi geldi. Ama kabahat bizde. Ama biz tek başımıza güçlü değiliz. Sizler olursanız biz güçlü oluruz. ITSO olarak bugüne kadar hiçbir şeyin altında kalmadık. Denildiği üzere saç ayağını oluşturmalıyız” dedi.

Konuşmalardan sonra ara verildi ve toplantıya özel olarak devam edildi.

 

Bu haber 811 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...