Isparta’da kadınlar erkeklere oranla daha çok okuyor

25 Mart 2013 17:04

Halk Eğitim Merkezi Müdürü M. Emin Arseven, okuma-yazma bilmeyip de öğrenmek için başvuranlar içinde en çok kadınların sertifika aldığını söyledi. İstatistiklere göre kursa başvuran erkeklerin sadece yüzde 20’si belgeyi alabildi. Kadınlarda ise oran yüzde 50’in üzerinde.

Halk Eğitim Merkezi’nin verilerinde ilginç bir istatistik ortaya çıktı. Halk Eğitim Merkezi Müdürü M. Emin Arseven, okuma- yazma bilmeyip de öğrenmek isteyenlerin ya da bilip de resmiyette belgesi olmadığı için belge almak isteyenlerin istatistiğini yorumladı.

KADINLAR GERÇEKTEN OKUMA-YAZMAYI ÖĞRENMEK İSTİYOR

Arseven, kadınların okuma yazmayı gerçekten öğrenmek için erkeklerin ise ehliyet ya da başka bir belge alabilmek için bu belgenin gerekliliğinden kursa başvurduğunu söyledi. Ayrıca kursta sertifika alan kadınların erkeklerden fazla olduğunu da belirten Arseven, şunları söyledi: “Okuma yazması olup da elinde hiçbir belgesi olmayan kişi kanun önünde ya da resmiyette cahil görünmektedir. Ama okur-yazar olduktan sonra Halk Eğitim Merkezine geldikten sonra her ayın 1 ila 15’inde komisyonumuz toplanıyor. Komisyonumuz gelen kişileri incelemeye alır. Eğer okuma yazması var da belgesi yoksa hemen komisyon tarafından kişiye okur-yazar belgesi tavsiye edilir. İkinci kademenin belgesini alabilmesi için 4 tane sınava girer. Bu derslerden de 45 alan öğrenci ilkokul 4’ü bitirmiş seviyesine gelir. Bu belgeyle ehliyete başvurabilir. İsterse aynı belgeyle açıköğretim 2. kademesine başvurabilir. Bir kişi okuryazar ise belgesi yoksa bize geldiği anda 1 yıl içinde liseye gidebilecek pozisyona gelebilir. Yani 4+4’ün sonuna gelir. Okumak şimdi daha kolay.

OKUMAMIŞ KESİM GENELDE ERKEKLER

Bu dönem 220 kişi bize hiç okuma bilmiyorum diye başvuruda bulunmuş. Burada maalesef erkeklerin çoğunlukta görüyoruz. 26 kurs açmışız. Okur-yazar hale getirmişiz. Sertifika alanların sayısı ise 47. Çok düşük. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Sertifika alanlar içinden en başarılı olanlar bayanlarımız. Buna dikkat çekmek isterim. Kadınlar gerçekten öğrenmek için geliyor. Erkek ise belge almaya geliyor. Hiçbir kadın daha belge verin diye gelmedi. Okuma yazma öğrenmeye geldim dedi. Erkekler ise belge almaya geldim, şunun için lazım, bunun için lazım diye geldi.

Burada doğru olan şu hepsinin amacı okuma yazmayı öğrenip belge almak olması.  erkekler neden kadınlar gibi olamıyor sorusu akla geliyor. Okuma yazma hedef olma. Erkeklerimiz de kadınlarımız kadar okuma yazmayı öğrenmek istemeli.

1 KİŞİ İÇİN BİLE KURS AÇIYORUZ

1 kişiye 1 öğretmen verip okuma öğretiyoruz. Başka kurslarda 12 şartı ararken bunda öyle bir şey yok. Eve bile 1 kişi için öğretmen gönderiyoruz. Hemen kursumuz başlatabiliyoruz. Asıl sıkıntı şu. Kadınlarımız kursa gelmek istemiyor. Çünkü mahalle içinde rencide olacağını düşünüyor. Mahalle baskısı etkiliyor. Yaş aralığı 40’tn sonra. 40’a kadar bilmese bile sesini çıkarmıyor. Ama 40’tan sonra ayıp olur düşüncesi hakim oluyor. Ondan sonra okuma-yazma öğrenmek istiyor. Böyle de bir ilginç bir istatistik var.

 

KADIN-ERKEK OKUMA –YAZMA KURSU ORANLARI

 

Erkek okuma-yazma başvurusu 1. kademe: 162

Kadın okuma-yazma başvurusu 1. kademe: 58

Sertifika alan erkek: 29

Sertifika alan kadın: 18

Erkek okuma-yazma başvurusu 2. kademe: 11

Kadın okuma-yazma başvurusu 2. kademe: 16

Sertifika alan erkek: 0

Sertifika alan kadın:2

Bu haber 843 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...