“Kozmetik sektöründeki daralma Gülyağı pazarını olumsuz etkileyecektir”

21 Temmuz 2020 17:58

Erçetin Gülyağı Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin, önümüzdeki 1 yıllık dönemde kozmetik sektörünün sıkıntı yaşanacağı görüşünde.

Erçetin, Isparta Gazetesi’ne  şu açıklamalarda bulundu:

“2020 sezonunun son günlerindeyiz. Hemen hemen üretim bitti. Sezon başında biraz endişeliydik. Hava koşulları çok sıcaktı. Mayısta normalin dışında bir sıcaklık vardı. Ama daha sonraki günlerde hava normal koşullara girdi. Bu da bizi rahatlattı. 2020 sezonunda bir talihsizlik yaşadık. Hepimizin hayatını etkileyen kovid süreci ile başladı. Sıkıntı yaşar mıyız, gül bahçelerinde ya da fabrikalarda sorun olur mu diye endişe duyduk. Ama bunları atlattık. Sıkıntısız bir gül hasadı süreci geçirdik.

Pandemi sürecinde burada çalışanların sağlığını düşündük. 50-60 kişi çalışıyor, tehlikeye maruz kalmaması için çaba sarfettik. Çalışanların sürekli ateşini kontrol ettik, sosyal mesafeyi fabrika içinde sağlamaya çalıştık. Maskesiz çalışılmasına izin vermedik. Kolay bir süreç olmadık ama şükür sıkıntısız atlattık.

Son yıllarda dikimin artması nedeniyle yüksek gül rekoltesine ulaşıldı. Beklediğimizin üstünde rekolte oldu. Rekoltenin yüksek olması bizim için iyi. Fakat piyasa koşulları çok farklı. Virüs nedeniyle uçak seyahatlerinin yasaklanması bizim sektörümüzü yavaşlattı. Kozmetik ürünleri daha çok havalimanlarındaki gümrüksüz satış yerlerinde satılıyor. Uçak seferlerinin iptal olması nedeniyle bilinen tüm kozmetik markalarının satışında düşme oldu. Bu bizim satışlarımızı olumsuz etkileyen bir unsur. Bu nedenle pazarlama aşamasında sıkıntı olacağını tahmin ediyoruz. Gelen bilgiler de o şekilde, firmaların talepleri düşeceği söyleniyor.

Dünya gülyağı sektörü bu süreçte olumsuz etkilendi. Kozmetik ürünlerinin satışının düşmesi bizim ihracatımızı etkileyecektir. Buna karşın kozmetik sektörü çok dinamik bir sektör. Buna karşın bir çıkış yolu bulacaktır. Dükkanların, mağazaların kapanması satış akışında eksiklikler yarattı ama online satış, e-ticaret gibi yeni yöntemler gelişiyor. Etkisini bu yıl sonuna kadar gösterecektir. Ama yıl başında insanların yeni normallere alışması ile sektörün toparlanacağını umut ediyoruz. Biraz başlangıçta sıkıntı olacak gibi.”

 

Bu haber 1428 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...