“Gece seyyar radar uygulaması başlatacağız”

28 Mart 2013 18:12

İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, son 6 ay içinde Isparta’da yaşanan olaylar hakkında basını bilgilendirdi. Verilerde en dikkat çekici sonuçlar; Kadına yönelik şiddette 94 kişi koruma altında, 155 ihbar hattına 40 bin gereksiz çağrı ve 2200 asılsız ihbar yapıldı, trafik konusunda en çok park ihlali yapıldı, 6 ayda 80 bin kişinin GBT’si yapıldı. Halk GBT uygulamasından oldukça memnun.

İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, Isparta’nın son 6 ayının röntgenini çekti.  Geride kalan 6 ayın çok önemli olduğunu ifade eden Or, bu zaman zarfında halkı rahatsız eden her şeyin öncelikleri olduğunu bildirdi. Hiçbir şeyin kendileri için basit olay olmadığını belirten Or, “Biz Isparta’da suçun oluşmadan önlenmesini amaçlıyoruz” dedi.

GEÇEN 6 AYI YORUMLADI

İl Emniyet Müdürü Or, geçen 6 ay içinde Isparta’da yaşanan olayların istatistiğini yorumladı. İlk olarak MOBESE kameralarının önemine değinen Or, suç işlenmesinde kameraların caydırıcı olduğunu eğer işlenirse de kişinin yakalanmasında kendilerine büyük kolaylık sağladığını belirtti. Bu anlamda Londra örneğini veren Or, şunları söyledi: “MOBESE kameraları suçu önleme adına çok önemli görev üstleniyor. Yalnız son zamanlarda suçu işleyecek olanlar kameraların farkında olduğu için artık kör noktaları arıyorlar. Hatta önceden keşif bile yapıyorlar. Sonra kameranın olmadığı ya da görüntüleyemediği yerde suçu işliyor. Örneğin İngiltere’nin başkenti Londra’da 5 milyon kamera var. Burada amaç insanların özel hayatını açığa çıkarmak değil. Bu denli kamera olunca suç işlenmiyor. İşlense de yapan anında bulunuyor. Isparta’da da kamera sayısını artırmamız gerekiyor. Bu konuda bir tespit yaptık ve şu anda bize lazım olan kameraların toplam tutarı 650 bin TL. Maliyeti oldukça yüksek. Bu anlamda işletmecilerimize getirilen kamera zorunluluğu hayati önem taşıyor. Her işletmecimiz kamera zorunluluğunu yerine getirmeli ve bize destek olmalı.

HALK GBT SORGULAMASININ YAPILMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYOR

Rutin olarak yaptığımız GBT sorgularımız var. Gecenin geç saatlerine kadar bu sorgulamalarımız devam ediyor. Biz hırsızlık olayını çok önemsiyoruz. Günümüzde çelik kapı bile artık kolay bir şekilde açılabiliyor. Yani hırsızlığı meslek haline getirinler var. Bunun önüne geçmek için de sorgularımız önemli. Hatta il girişlerinde ve çıkışlarında da araç kontrolleri, kimlik sorgulamaları yapıyoruz. Çünkü ilimizde işlenen hırsızlık suçlarının çoğu il dışından gelen vatandaşlar tarafından yapılıyor. Bu anlamda gecenin en geç saatinden en erken saatlerine kadar uygulamalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz 6 ayda 80 bin kişinin GBT sorgulamasını yaptık.

İHBAR ÜZERİNE 3 DAKİKADA OLAY YERİNDE OLUYORUZ

155’e gelen ihbarlar konusu var. şu anda vatandaşlarımız arasında ispiyoncu muyuz? Anlayışı gelişti. Böyle düşünülmemeli. En ufak şüphede, ya da olayda hemen bizi arasınlar. Şu anda bize gelen ihbardan sonra ekiplerimiz olay yerine 3 dakika gibi kısa bir mesafede ulaşabiliyor. Personel sayımız arttıkça bu zamanı daha da aşağıya çekeceğiz. Ayrıca gereksiz ve asılsız ihbarlar çok oluyor. İnsan hayatında bazen 1 dakika bile çok önemlidir. Bu yüzden duyarlı olmaların istiyorum vatandaşlarımızın.

UYUŞTURUCU VERİLERİNİN YENİ FARKINA VARIYORSUNUZ

Narkotik olaylara değinmek gerekirse, çok yakalamak suçun çok işlendiği anlamına gelmez. Ekiplerimizin çok çalışıp suçluları tespit ettiği anlamına gelir. Aslında bu yeni bir şey değil. Belki de Ispartalı farkında değildi ama uyuşturucu olaylarında durum ne yazık ki Isparta’da böyle. Uyuşturucu konusu çok önemli. Özellikle okullarımızda ekiplerimiz sürekli denetimlerini yapıyorlar. Okulla alakalı olmayan bir kimse bile okul etrafında görüldüğü zaman bile sorgulaması yapılıyor gerekirse ceza kesiliyor. Şöyle bir istatistik var. Eroini bir kere deneyenlerin yüzde 70’i sürekli içmeye başlamışlar. Suçla mücadelede biz saç ayağının sadece biriyiz. Bu konuda sizler de bize destek olmalısınız.

ÖZEL HAREKÂT ŞUBESİNE YAZIN ATAMA YAPILIYOR

Özel Harekât Şubemiz çok yakında hizmet vermeye başlayacak. Ancak biz bunu daha önce duyurduğumuzda yanlış anlaşılmalar oldu. Özel Harekât Şubemiz olağanüstü durumlarda görev alacaklar. Ben Isparta’ya ilk eksikliğini hissettiğimi şey buydu. Çünkü Isparta’da havaalanı, askeriye, üniversite ve Burdur’un yakın olması bu şubemizin gerekliliğini daha da artırdı. Bize en yakın Özel Harekât Şubesi Antalya’da. Allah korusun bir olağanüstü olay olsa örneğin uçak kaçırılsa Isparta havaalanına indirilse ekip gelmesi için 2 saat bekleyeceğiz. Ama şubemiz olursa anında müdahale edebileceğiz. Buradan şu anlaşılmasın, Isparta’da olağanüstü olaylar oluyormuş da yani özel harekâta gerek varmış da getiriliyormuş gibi anlaşılmasın. Bu tamamen önlem amaçlı. Eski Trafik Bölge Müdürlüğünde kurulacak. Personel ataması da yazın yapılacak.

GECE RADAR UYGULAMASI GETİRİLİYOR

Isparta’da trafik sorunu en büyük sorun. Trafik kazalarında ölümlerin oranı çok ciddi rakamlara ulaşıyor. 2020 eylem planında önemli projelerimiz var. Bu yıl hız kontrol ve emniyet kemeri takılması konusunda uygulama yılı olacak. 40 km/h’le bile gittiğinizde kaza yapılsa araç içinden camdan dışarı fırlaması yüzde 90 oranında gerçekleşiyor. Bu tamamen istatistikî bir bilgi. Yeni bir uygulamamızı da hayata geçirmek üzereyiz. Gece seyyar radar uygulaması başlatacağız. Aracımız tespit ettiği araçlara cezayı yazacak ev otomatik olarak plakalarına yani adreslerine gönderilecek. Bu 24 saat sürekli olacak.

ISPARTA’DAKİ OTOPARKLARIN YÜZDE 40’I BOŞ

Son olarak mimar bir arkadaşa çalışma yaptırıyorum. Isparta’da otopark kullanım oranını ortaya çıkarmak amacıyla yaptığımız araştırmada otopark doluluk oranını yüzde 40’ı geçmediğin gördük. Yani otoparklar kullanılmıyor. Biz de trafik akışını otoparkların olduğu yönlere doğru akıtacağız. Ayrıca ücretli otoparkların fiyatlarının da çok yüksek olduğu yönünde vatandaşlarımızdan şikâyetler geliyor. Otopark kullanmama sebeplerinden biri de bu olabilir. Bu yönde çalışmalarımız olacak ve bu sene otoparkların etkin olarak kullanılmasını sağlayacağız.”

İl emniyet Müdürlüğü’nün son 6 ay verileri ise şu şekilde;

ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

-Evden Hırsızlık 55 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 111 şahıstan 38 i tutuklanmıştır. 

-İşyerinden Hırsızlık 74 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 126 şahıstan 23 ü tutuklanmıştır.

-Otodan Hırsızlık 22 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 29 şahıstan 10 u tutuklanmıştır.

-Oto Hırsızlığı 6 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 7 şahıstan 2 kişi tutuklanmıştır.

-Kapkaç, yankesicilik 3 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 2 şahıstan 1 i tutuklanmıştır.

-Bisiklet, Motosiklet, cep telefonu hırsızlığı 62 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 99 şahıstan 10 u tutuklanmıştır.

-Hırsızlık olaylarının genel toplamında ise 233 olay aydınlatılmıştır. Adli mercilere sevk edilen 388 şahıstan 86 kişi tutuklanmıştır.

AHLAK, CİNAYET BÜRO AMİRLİĞİ

-Fuhşa Aracılık Etmek Suçundan 22 olayda 26 şahıs yakalanmıştır. Adli mercilerce 1 şahsa denetimli serbestlik verilmiştir.

-Cinsel Saldırı Suçundan 24 Olayda 31 Şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 3 Şahıs tutuklanmış 10 şahıs hakkında denetimli serbestlik verilmiştir.

-Kumar Oynamak İçin Yer temin etmek suçundan 5 olayda 6 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır.

-Yağma suçundan 8 olayda 23 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 5 şahıs tutuklanmıştır.

-Kasten Yaralama Suçundan 11 olayda 18 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 5 şahıs tutuklanmıştır.

-Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 4 olayda 7 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir.

-6136 Sayılı SKM(6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanuna muhalefet)-Tehdit-Şantaj–31 olayda 40 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Şahıslardan 1 kişi tutuklanmış, 1 kişi hakkında denetimli serbestlik verilmiştir.

-Umuma açık işletmelerde yapılan denetimlerde 144.879 Türk lirası cezai işlem uygulanmıştır.

-Fuhuş olayında kullanılan 11 ev, 1 Otel hakkında kapatma kararı uygulanmıştır.

80 BİN KİŞİNİN GENEL BİLGİ TOPLAMASI (GBT) YAPILDI

Asayiş Hizmetlerinde gündüz ve gece uygulamaları kararlılıkla devam etmektedir. Bu uygulamalarda 79.039 şahsın Genel Bilgi Toplaması sorulmuş olup bu şahıslardan 1478 kişi çeşitli suçlardan arandığı tespit edilmiştir.

Vatandaşlarımızın GBT sorgusu esnasında zaman açısından mağdur edilmemesi amacıyla ekip otolarımıza 20 adet tablet PC verilmiş, GBT sorgulamaları hızla tamamlanmaktadır.

Asayiş Ekipler Amirliği bünyesindeki personel ve araç sayımızı imkânlarımız ölçüsünce artırdık. İdari hizmetlerde görev yapan personelimizde tasarruf sağlayarak alanda görevlendirildi. Asayiş hizmetlerinde ekip sayısını 8 adet artırıldı.

ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

 İlimizde Eğitim veren tüm okullarda okul irtibat görevlilerimiz bulunmaktadır. Okulların girişi ve çıkışlarında resmi ekipler,  sivil görevlilerimiz ile güvenlik tedbirlerini artırdık.

Çocuklarımızın boş zamanlarını geçirdiği internet kafeler ekiplerimizce denetlenmektedir. Son altı ay içerisinde 46 internet ve playstation salonunda denetim yapılmış olup küçük yaşta çocukları internet kafeye alan ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmeyen iş yerlerine 7.852 TL cezai işlem yapılmıştır.

Çocuklarımıza yönelik 2492 adet bilgilendirici broşür dağıtılmış, okullarımızda 175 eğitim semineri düzenlenilmiş, ayrıca velilere yönelik 49 eğitim ve bilgilendirme semineri düzenlenilmiştir.

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İlimizde uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yasadışı üretim, kullanım ve kaçakçılığına karşı kararlı mücadelemiz kapsamında Son 6 ay içerisinde;

3277 gramEsrar Maddesi, 1068 adet birer içimlik paket esrar,274 gramEroin maddesi, 1410 adet birer içimlik paket eroin, 30 adet sentetik hap, 513 adet uyuşturucu hap, 36 kök hint keneviri ele geçirilmiştir.

Haklarında uyuşturucu madde kullanmak, nakletmek ve satmak suçlarından 132 operasyonda 265 şüpheli şahıs adli mercilere sevk edilmiştir.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet suçundan 49 olayda 68 şüpheli şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Operasyonlarda 19539 paket Gümrük Kaçağı sigara, 1.018.600 adet Makaron,922091 gramkıyılmış tütün, 73 paket kaçak pipo tütünü, 92 paket kaçak nargile tütünü, 

Yasal olmayan yollarla ülkemize getirilen 2495 adet cinsel içerikli hap,

Yurt dışından yasal olmayan yollarla ülkemize getirilen 213 adet cep telefonu,

Tarihi eser kaçakçılığı kapsamında 4 olayda 10 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir.

Yasal Olmayan yollardan üretilen çevre ve halk sağlığını tehdit eden436,64 litrekaçak akaryakıt ele geçirilmiştir.

Mali Suçlar kapsamında 3 adet Tefecilik Suçundan, 84 Adet Parada Sahtecilik, 9 Adet resmi evrakta sahtecilik Suçundan işlem yapılarak 115 şahıs adli mercilere sevk edilmiş, operasyonlarda 292 adet sahte para, 95 adet sahte senet, 2 adet sahte çek, 3 adet sahte sürücü belgesi, 3 adet sahte kimlik ele geçirilmiştir.

GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Son 6 ay içerisinde Korsanla Mücadele çerçevesinde 5846 sayılı Kanuna (Bandrolsüz Film CD – Bandrolsüz Film DVD’si ve türevleri) Muhalif nitelikte eserler ile ilgili olarak ekiplerimizin iş yerlerinde yaptığı aramalarda; 10996 adet korsan CD ve DVD ve 391 adet korsan Kitap, 1222 film kartonet e el konulmuş, Konu ile ilgili olarak 25 olayda 40 şüpheli hakkında yasal işlem yapılarak adli mercilere sevk edilmiştir.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince Valilik Makamınca oluşturulan İl Bandrol Denetim Komisyonu çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir…

ÇEVİK KUVVET ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine dair kanunun 18.maddesi 3.fıkrası gereğince spor müsabakalarını ve antrenmanlarını seyirden koruma tedbiri bulunan 5 kişi bulunmaktadır.

TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Ülkemizde her gün yaklaşık 600 ve her saat 27 trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalarda günde 5–20 vatandaşımız hayatını kaybetmekte, 200 vatandaşımız ise yaralanmaktadır. İlimiz istatistiklerine göre; Son Altı ay içerisinde 790 adet trafik kazası meydana gelmiştir.

479 Yaralamalı trafik kazasında 736 vatandaşımız yaralanmıştır.

3 Ölümlü trafik kazası neticesinde 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Vatandaşlarımızın ilimiz karayollarında güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak, ilimizde meydana gelen trafik kazalarını azaltmak, trafik kazaları nedeniyle meydana gelen can kaybını ve ekonomik kayıpları önlemek amacıyla özellikle hız, alkol, emniyet kemeri, orijinal donanımları bazı aparatlar ile bozularak halkın huzur ve sükûnunu bozan modifiyeli araçlar üzerinde denetim çalışmaları kararlılıkla sürmektedir. Bu kapsamda; Trafik Denetleme Birimlerimizin son altı ay içerisinde ilimizin değişik uygulama noktalarında yaptığı denetimlerde 59003 araç kontrol edilmiştir.

Alkollü Olarak Araç Kullanan 199

Kırmızı Işık İhlali yapan 343

Emniyet Kemeri takmayan 71

Trafik güvenliği ile ilgili kural ve yasaklara uymayan 1514

Hız Sınırlarını aşan 5990 araç sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu gereği cezai işlem uygulanmıştır.

1230 Araç ve Motosiklet orijinal donanıma sahip olmamaları, çevreye gürültü vererek vatandaşlarımızın huzur ve sükûnu bozdukları tespit edilerek, eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilmiştir.

Yapılan denetimler sonucu 626 sürücü mahkemeye sevk edilmiş,

177 sürücünün ehliyetine el konulmuştur.

94 KİŞİNİN KORUMA KARARI VAR

İlimizde halen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun ilgili maddeleri kapsamında Koruma Kararı Devam Eden Toplam 94 kişi bulunmaktadır.

MUHABERE ELEKTRONİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Son Altı ay içerisinde 155 Polis İmdat Telefonuna

12926 aslı olan çağrı

2194 asılsız çağrı,

38948 gereksiz çağrı alınmıştır.

Son Altı Ay içerisinde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) MOBESE kameraları ile

7 çalıntı araç,

9 Aranan şahıs,

4 ateşli silah,

21Aranan araç,

7 hırsızlık olayı,

3 adam kaçırma olayı,

39 Kavga, darp ve yaralama olayı,

4 şüpheli paket,

30 trafiği tehlikeye düşüren araç,

3 İzinsiz afiş olayı,

621 park ihlali olayı aydınlatıldı.

Bu haber 934 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...