“Maske yüzünüzden çıktığı anda tıbbi atık haline gelir”

21 Eylül 2020 16:02

Maskeyi bileğine takanlar, çenelerine indirenler, serinlemek için ıslatarak kullananlar. Korona virüs salgınıyla mücadelede en önemli silahımız olan maske artık hayatımızın bir parçası oldu ancak maske kullanımı konusunda doğru bilinen yanlışlar var.

 Maskenin doğru kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulunan 15. Bölge Isparta Eczacı Odası Başkanı Esra Nemli Kurtbolat, maske kullanımından önce el temizliğinin önemine dikkat çekti.

‘Kullandığımız maskenin tam anlamıyla yüzümüzü kavraması gerekiyor’ dedi.

Esra Nemli Kurtbolat; “Maskenin doğru kullanımı çok önemli hepimiz için. Maskeyi kullanmadan önce mutlaka eğer ellerinizde eldiven varsa onları çıkarıyoruz. Eğer evdeyseniz yıkayabilme şansınız varsa sabunla ve temiz suyla mutlaka ellerinizi en az 20 saniye sabunluyorsunuz. Eğer temizleme yıkama şansınız yoksa mutlaka dezenfektan kullanıyoruz. Kullandıktan sonra dış kısmı, katlı kısmı dışarıya gelecek şekilde eğer tel aparatı varsa yukarıda burnumuzun üzerine yerleştirerek, kulaklarımızın arkasına geçirerek kullanıyoruz. Burada önemli olan maskenin tam olarak yüzümüze oturması. Üst kısımdan alt kısımdan ve yanlardan yüzümüzü tam olarak kavraması gerekiyor. Bunun dışında taktığınız her maske sizin için koruyucu kalkan görevi görmüyor.”

Sıcak havalarda maskeyle nefes almanın zorlaşması nedeniyle bazı vatandaşların maskelerini çenelerne indirdiklerini ya da kollarına taktıklarını belirten Eczacı Esra Nemli Kurtbolat, ‘Maske bir kez kullanıldıktan sonra tıbbi atık oluyor’ diye konuştu.

Kurtbolat, “Biz eczaneye giren hastalarımızda da zaman zaman karşılaşıyoruz tabii havanın da sıcak olması dolayısıyla maskeyle nefes almamız zorlaşıyor onun için herkes maskeyi aşağı indirmek istiyor. Burnunuzun altına indirdiğinizde koruyuculuğu kalmıyor ya da çenemizin altına alıyoruz boynunuz temas halinde birisi yüzünüze hapşurduğunda ya da öksürdüğünde ya da konuşurken damlacık yoluyla covid-19 mikroplarını boynunuza bulaştırabilirsiniz.

Maskenizi boynunuza alıp tekrar taktığınızda bu sefer iç yüzüne o mikropları bulaştırmış oluyorsunuz. Maske yüzünüzden çıktığı anda nerede olursa olsun ister cebinizde ister kolunuza taktığınızda ister çenenizin altında hiç fark etmez o andan itibaren cerrahi maske koruyuculuk görevini yitiriyor. Tıbbi bir atık haline geliyor tekrar kullanmanız mümkün değil gün içerisinde de eğer sürekli maskeyle çalışmanız gerekiyorsa maske takmanız gerekiyorsa sürekli nemlendiği için 2-3 saatte maskenizi değiştirmeniz gerekiyor. Sürekli aynı maskenin kullanımı da bu sefer orada farklı enfeksiyonların üremesine nefes alışta problemler yaşanmasına özellikle boğazda tahrişlere neden oluyor.”

 Eczacı Esra Nemli Kurtbolat maskelerin eczane ve medikallerden alınması gerektiğine vurgu yaparak şöyle devam etti:

“İster bez ister cerrahi maske olsun. Biz eczanelerden ya da medikallerden temin edilen cerrahi maskelerin kullanılmasını öneriyoruz ama bazen hastalarımızda da görüyoruz ekonomik koşullardan dolayı hastalarımız bunları yıkayıp yeniden kullanabileceklerini düşünüyorlar. Bir kere böyle bir şey mümkün değil.  Bu cerrahi maskeler yıkadığınız anda geçirgenlikleri, yapıları bozuluyor. Onların sizi koruyucu kalkan görevi bozuluyor aslında bunu hiç önermiyoruz.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1559 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...