Isparta yaşanabilirliğini bir kez daha kanıtladı

1 Nisan 2013 15:47

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurulu'nun Türkiye'de İllerarası Rekabetçilik Endeksi’ni yani beşeri sermaye ve yaşam kalitesi, markalaşma becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyelini açıkladı. Rapora göre Isparta ilk 10’da yer alıyor.

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurulu (URAK) Genel Sekreteri Doç. Dr. Melih Bulu, Türkiye Şehirlerinin Rekabetçiliğinin Analizi konusunda açıklamada bulundu. URAK'ın 4 yıldır Türkiye'de 81 ile yönelik 4 alt değişken ve 40 değişkenle illerarası rekabetçilik endeksini hesapladığını belirten Doç. Dr. Melih Bulu, kriterleri, 'Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi, markalaşma becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli, erişebilirlik' olarak sıraladı. Tüm kriterlerin ortalaması olan Genel Endekse göre İstanbul'un 1’inci sırada olduğunu belirten Doç. Dr. Melih Bulu, ilk 15'te İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana, Tekirdağ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Antalya, Konya, Samsun, Mersin ve Kayseri'nin takip ettiğini söyledi. İlk 15'deki illerin sürekli göç alan iller olduğunu dile getiren Doç. Dr. Bulu, 16'ncı sıradaki Zonguldak'tan itibaren sonraki 66 ilin ise göç verdiklerini kaydetti. Kaliteli Yaşam Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi Endeksi'nde kişi başına düşen öğretim üyesi, öğrenci, yüksek lisans, doktora mezunları, uzman hekim, mesleki ve teknik eğitim mezunları, YGS başarı seviyesi, hastane yatağı, otomobil, mevduat, hükümlü, şehirleşme, AVM metrekaresi, otel yatak kapasitesi ve mesken elektrik tüketim miktarı var.

ISPARTA’DA ANKARA, İZMİR’LE BİRLİKTE İLK 10’DA

Bu kriterlere göre İstanbul'un ilk sırada yer aldığını anlatan Doç. Dr. Bulu, ilk 10 ili, 'Ankara, Eskişehir, İzmir, Antalya, Edirne, Bolu, Isparta, Kırıkkale, Bursa, Trabzon' olarak sıraladı. Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik Endeksi'nde 100 milyon dolar üzeri ihracat, 500 büyük sanayi kuruluşu içindeki firma sayısı, patent tescil ortalaması, marka tescil, faydalı model ve endüstriyel tasarım, süper ligde temsil edilen futbol takımı bulunuyor.

 

 

Bu haber 603 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...