Bazı bölgeler çok riskli

2 Nisan 2013 17:53

TED Koleji öğrencileri Ege Çakmak ile İskender Emre Gül, Isparta’daki elektromanyetik kirlilik seviyesini ölçtü. Rapora göre ortaya çıkan sonuç ürkütücü. Özellikle SDÜ, İl Emniyet Müdürlüğü ve bazı mahallelerde ciddi kirlilik söz konusu. Çakmak ve Gül hatta SDÜ batı kampusundaki alanda cihazın ölçüm dahi yapamadığını, bu denli yüksek olduğunu söylediler.

Isparta’daki elektromanyetik kirlenmenin boyutlarının tanımlanması ve halk sağlığı açısından bir tehdit olup olmadığına dair araştırma yapan TED Koleji öğrencileri Ege Çakmak ile İskender Emre Gül, çok önemli bilgilere ulaştılar. Nüfus yoğunluğu nispeten düşük olan Isparta’nın bazı kritik bölgeler dışında elektromanyetik kirlenmenin bulunmadığını açıklayan Çakmak ve Gül, normal düzeyin 5 seviyesinde olması gerektiğini bildirdi.

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK VÜCUTTA CİDDİ HASARLAR AÇABİLİYOR

Yaptıkları diğer bir araştırmaya göre elektromanyetik kirliliğin cilt yanıklarından, sinir sistemi rahatsızlıklarına kadar ciddi hasarlar bırakabildiğini belirten Çakmak ve Gül, “Araştırmanın başında elektromanyetik dalgaların ne olduğunu öğrenmek için çeşitli kitaplar ve elektromanyetik kirlilik konusunda yapılan rapor, tez ve araştırmalarını inceledik” dedi.

ÇOCUK PARKI VE OKUL BAHÇESİ KRİTİK ALANLAR İÇİNDE

Çakmak ve Gül yaptıkları çalışma sonrası ortaya çıkan sonuca göre Isparta’da insanların yoğun olarak kullandığı çocuk parkı, okul bahçesi ve benzeri bazı kritik noktalarda elektromanyetik alan kirliliği tespit ettiklerini açıkladı. Ayrıca proje sonucunda herhangi bir binaya, meskene bağlı oylaman baz istasyonlarının halkın ön yargılarını rahatlatacak derecede zararsız ve güvenli olduğu, ancak bina mesken üzerine kurulan baz istasyonlarının etrafındaki güç yoğunluğunun diğerlerinden fazla olduğunun gözlendiğini bildiren Çakmak ve Gül, “Elektromanyetik alan yayan teknolojik cihazları hayatımızdan çıkarmamız mümkün değildir. Dolayısıyla teknolojinin zararlarını, bilim aracılığıyla, en aza indirgemek en mantıklı yol olarak görünmektedir. TED Koleji Özel Lisesi öğrencileri olarak halk sağlığını etkileyebilecek böyle bir konuda toplumu bilinçlendirmeyi sosyal sorumluluk olarak görmekteyiz” diye konuştu.

İŞTE ISPARTA’NIN ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK HARİTASI

Yapılan ölçümler sonucu Isparta’nın bazı bölgelerinde şu sonuçlar elde edildi:

 

2218 sk. Turan Mah. Parkı                  9.76

IYAŞPark AVM                                 5.4

IYAŞ AVM açık otoparkı                   8.09

101 cd. İle 113. Cd. Birleşimi  6.9

3120 sk. İle 3129 sk. Kesişimi 8,74

Belediye önü                                       6.9

IYAŞ Selçuklu İÖO                            6.0

118 cd ile 112 cd kesişimi                   5.31

Otogar önü                                          5.92

SDÜ batı kampusu                              Ölçüm yapılamaz düzeyde

Emniyet Müdürlüğü önü                       9.15

Halıkent Telekom santral binası            7.48                

200 cd ile 4505 sk kesişimi                  5.63

baz istasyonun olduğu alan

 

 

Bu haber 1105 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...