“Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır”

2 Nisan 2013 18:03

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, KETEM’ de yürütülen toplum tabanlı tarama programlarında 2012 yılı içersinde 1 kadına meme kanseri tanısı koyulmuş, 34 kadında ise rahim ağzı (serviks) kanseri öncü lezyonları saptandığını, 28 kadına kolposkopik uygulama yapıldığını kaydetti. Kişioğlu ayrıca, 2012 Ekim ayında başlatılan Kalın Bağırsak Kanseri Tarama Programında 2012 yılı son üç ayında 3 kişiye ön tanı konulduğunu ve gerekli sağlık kurum ve kuruluşlarına yönlendirildiklerini ifade etti.

Kişioğlu Kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, KETEM’de verilen hizmetleri hatırlattı.

Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Bu konuda önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakası tespit edileceği ve 17 milyonun ölümle sonuçlanacağı tahmin edilmektedir.  

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ile ilgili faaliyetler ülke geneliyle birlikte ilimizde de yapılmaktadır. Eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları ve Sigara Bıraktırma Destek Tedavisi danışmanlığı KETEM’ de ( Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) yürütmektedir.

 İlimizde Toplum Tabanlı Meme Kanseri Taraması, Toplum Tabanlı Rahim Ağzı Kanseri ve Toplum Tabanlı Kolorektal (Kalınbağırsak) Kanseri Taramalar uygulanmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün desteği ile KETEM’ de yürütülen toplum tabanlı tarama programlarında 2012 yılı içersinde 1 kadına meme kanseri tanısı koyulmuş, 34 kadında ise rahim ağzı (serviks) kanseri öncü lezyonları saptanmış ve tedavileri yapılması için gerekli sağlık kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmişlerdir. Rahim ağzı kanseri ileri tetkik aşaması için  KETEM’ de kadın doğum uzmanlarının gerekli gördüğü durumlarda rahim ağzı kanseri teşhis aşamalarında kullanılan bir cihaz olan kolposkopi 2011 yılında  kullanılmaya başlanmış ve 2012 yılında 28 kadına kolposkopik uygulama yapılmıştır. Ayrıca 2012 Ekim ayında Müdürlüğümüzün desteği ile başlatılan Kalın Bağırsak Kanseri Tarama Programında 2012 yılı son üç ayında 3 kişiye ön tanı koyulmuş ve onlarda gerekli sağlık kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmişlerdir. Bunların yanı sıra Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı çerçevesinde KETEM Sigara Polikliniğinde 720 kişiye danışmanlık hizmetleri verilmiştir.

KETEM’ de,

30-65 yaş kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması,

40-69 yaş kadınlara meme kanseri taraması,

50-70 yaş kadın ve erkeklere kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması,

Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır.

KETEM (Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)  ilimiz Isparta Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Girişindeki Yeni Hizmet Binasında ücretsiz olarak hizmet vermektedir.   İletişim: 0 246 211 72 86-87

Bu haber 678 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...