“Krallık sisteminde bile demokrasi var”

2 Nisan 2013 18:10

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, başkanlık sisteminin mutlaka tartışılması gereken bir konu olduğunu belirtti. İbicioğlu, “Krallık ya da parlamenter sistemin var olduğu pek çok ülkede demokrasi de vardır” dedi.

SDÜ Rektörü Prof. DR. Hasan İbicioğlu, Türkiye’nin de gündemini meşgul eden başkanlık sistemi konusunda açıklamada bulundu. İbicioğlu, Türkiye’de yönetim sisteminin yeterince tartışılmadığını hatta insanların bundan çekindiğini belirterek “Devletler ve sistemler canlı birer organizmadır. Çevresel etkenlere, teknolojinin gerektirdiği yeni toplumsal örgütlenmelere, dünyadaki yakın ve uzak çevrenin ortaya koyduğu parametrelere uygun davranılmadığı takdirde rekabette öne geçilemez. Bu konuda Aristo’nun yönetim anlayışına getirdiği yorum önemlidir. Krallık ya da parlamenter sistemin var olduğu pek çok ülkede demokrasi de vardır. Türkiye’de yönetim sistemi yeterince tartışılmamaktadır.

Devletin, toplumun ve dünyanın gidişatına paralel, teknolojinin gerektirdiği örgüt ve paradigmaların uygun olarak biz de kendi yönetim sistemimizi zaman zaman tartışmaya açmıyor, bundan çekiniyoruz. 21. Yüzyılın yeryüzü mirasçıları olarak ülkemizi gelecek nesillere taşıyacak, gelecekteki başarılara, dünya çapında hayal ettiğimiz yıllara yani kısaca bizi ilelebet muzaffere taşıyacak sistemleri tartışmalıyız. Başkanlık sistemini mutlaka tartışmamız gerekiyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin diyorsak; Millet de kendi yaklaşımlarıyla ilgili yaklaşımları ortaya koyma özgürlük ve imkânına sahip olmalıdır. Tartışarak toplumsal dokumuza uygun olan kanunlar ve anayasa değişiklikleri yapabilmeliyiz” diye konuştu.

Bu haber 563 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...