“ALO 184 SABİM hastalarla sağlık personeli arasındaki güven ilişkisine zarar vermektedir”

2 Nisan 2013 18:24

Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. B. İlker Büyükyavuz, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir hasta yakınının sağlık personeline yönelik sözlü şiddet uyguladığı olayı ile ilgili bir açıklama yaptı. Büyükyavuz’un açıklaması şöyle: “06.03.2013 tarihinde saat 09.30 sıralarında S.Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji polikliniğinde bir hasta yakınının, sıranın kendilerine geç gelmesi gerekçesiyle poliklinikte görevli intörn doktora ve öğretim üyesine sözle tacizde bulunduğu bildirilmektedir.

 Olay sırasında sağlık personeline sözel şiddet uygulayan hasta yakınının “sizi şikayet edeceğim, görürüsünüz siz gününüzü” diyerek koridordan ayrıldığı ve sonrasında geri gelerek “sizi başhekimliğe şikayet ettim göreceksiniz gününüzü” dediği tutanak altına alınmıştır. Bu durum son dönemde tartışmalara konu olan ALO 184 SABİM şikayet mekanizmasının hastalarla sağlık personeli arasındaki güven ilişkisini zarar verdiğini açık bir şekilde göstermektedir. 

Söz konusu olayın karmaşık sağlık sorunu olan hastaların ayrıntılı bir şekilde incelemeye tabi tutulması gereken Üniversite Hastanesi'nde meydana gelmesi düşündürücüdür. Üçüncü basamak hastaneler araştırma hastaneleri olup, bu kurumlarda çalışan hekimlerin performans uygulaması nedeniyle çok sayıda hastaya bakmaya zorlandıkları bilinmektedir. Bu durum hem sağlık personelinin, hem de vatandaşın hizmete ulaşmasını güçleştirmektedir. Sağlık hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkileyen performans sisteminden vazgeçilmesi ve sağlık personeline karşı şiddete başvuran kişilerin en ağır bir şekilde cezalandırılması gerekmektedir.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu haber 577 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...