“Covid-19’un Teknoloji-Metallerinin Tedarikinde Yarattığı Aksaklıklar Bir Uyandırma Çağrısıdır”

1 Aralık 2020 15:38

Süleyman Demirel Üniversitesi Maden Mühendisliği Cevher Hazırlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Akçıl’ın başlıca yazarı olduğu “COVID-19 Disruptions to Tech-Metals Supply are a Wake-up Call/COVID-19’un Teknoloji-Metallerinin Tedarikinde Yarattığı Aksaklıklar Bir Uyandırma Çağrısıdır” başlıklı makale üst düzey bilimsel çalışmaların yer aldığı Nature dergisinde 2020 Kasım ayında açık erişimli olarak yayımlandı.

Covid-19 salgınının metallere, madenlere ve bunların tedarik süreçlerine olan etkisi konusunun ele alındığı makale Prof. Dr. Ata Akçıl, Prof. Zhi Sun ve Dr.Öğr.Üyesi Sandeep Panda tarafından hazırlandı.

Gelecekte yeşil enerji teknolojilerinin kullanılmasının elzem olacağını kaydeden Prof. Dr. Akçıl, şöyle konuştu: “2050 yılına kadar, enerji sektörünün karbondan arındırılması için yaklaşık 3 milyar ton metal ve mineral gerekecektir. Ana metaller ve mineraller için büyük rezervler, küresel olarak dağılmıştır ve yeterli tedarik, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğundan dolayı, her zaman bir zorluk konusu olmuştur. Kritik minerallerin bulunabilirliği, talebi ve arzı, birçok gelişmekte olan ülkenin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacak güneş pilleri ve panelleri, rüzgâr türbinleri ve pillerin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 salgını ilanı ve güvenlik önlemleri olarak kapsamlı karantinalar, metal pazarıyla ilgili uluslararası tedarik zincirini bozduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akçıl, 2020’nin ilk çeyreğinde (Q1), metallere yönelik endüstriyel talepte ani bir düşüş yaşandı ve buna paralel olarak fiyatların 2020’de ortalama yüzde 13 düşmesinin beklendiğini ifade etti.

Yeşil enerji teknolojileri için 30’dan fazla metalin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ata Akçıl konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu teknoloji-metallerinin ekonomileri canlandırmak, imalat sektörlerini iyileştirmek ve daha fazla iş yaratmak için muazzam potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Bu amaçla, hükümetler ve araştırmacılar, dünyanın teknolojik metal tedarikini güvence altına almak için birlikte çalışmalıdır. Maden ve madencilik sektörünü salgın yoluyla desteklemede, ortak uluslararası işbirliği, metallerin ithalatı ve ihracatı için etkin düzenlemeler ile birlikte sürdürülebilir cevher ve cevherden üretim uygulamaları ve döngüsel ekonomiyi hedefleyen gelişmiş metal geri dönüşüm teknikleri önceliklendirilmelidir.”

Makalede bazı önemli noktalar:

1- Bu makale: (a) teknoloji-metal sektörünün sorunlarını tanımlar, (b) teknoloji-metal arzını güvence altına almak için seçenekleri tartışır ve (c) teknoloji de kullanılan kritik metallerin artan talebine göre arzı dengelemek için adımlar önerir.

2- Mevcut salgın, madenleri, fabrikaları ve sınırları geçici olarak kapattı ve piller, rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri için çok önemli olan kobalt, lityum ve diğer metallerin akışını istikrarsızlaştırdı.

3- Dünya Bankası, 2050 yılına kadar küresel enerji sisteminin karbondan arındırılması için yaklaşık 3 milyar ton metal ve minerale ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.

4- Teknoloji geliştirme için kullanılan kritik metallerin tedariki, COVID-19’dan önce çoktan gerilmişti ve pandemi, bu önemli sorunun artmasına daha fazla katkıda bulundu.

5- Artık hükümetler ve araştırmacıların dünyanın teknolojik metal tedarikini güvence altına almak için birlikte çalışması daha önemlidir.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1576 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...