Kitap yıkama makinesi alındı

4 Nisan 2013 15:32

Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi yeni binasında yeniliklerine devam ediyor. Isparta Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'ne Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından alımı gerçekleştirilen kitap yıkama makinesi teslim edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Isparta Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'ne Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından alımı gerçekleştirilen kitap yıkama makinesi teslim edilmiştir. Kitapların sterilizasyonunu "mikrop kırıcı mor ötesi ışınlarla" gerçekleştiren kitap yıkama makinesi (book shower) Isparta Haili Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi'nde kullanılmaya başlanmıştır. Günlük ziyaretler ve ödünç alma bankolarından kitap alınması nedeniyle yüzlerce kitap birçok kişinin elinden geçmekte bu da halk sağlığı açısından büyük bir risk taşımaktadır. Daha önce böyle bir temizleme işleminin yapılmadığı kitaplar, artık otomatik makinelerle sterilizasyon işlemi gördükten sonra raflara yerleştiriliyor ve yeni okuyucuya temiz bir şekilde ulaşıyor.

Kitap yıkama makinesi sayesinde okuyucular, ödünç aldıkları kitaplardan bulaşabilecek her türlü virüs ve bakterilerden, bulaşıcı hastalıklardan da korunmaktadır. Kitap yıkama makineleri bu amaçla özel olarak üretilmiştir. Cihaz, ultraviyole ışınları kullanarak işlemi gerçekleştirmektedir. İşlem yapılırken herhangi bir kimyasal madde kullanılmaması da büyük önem taşımaktadır. Cihaz, ultraviyole ışınlar ve toz filtreleri sayesinde hem kitaptaki tozu hem de mikrobik zararlıları temizleyip sterilize etmektedir. Cihaz, insan sağlığı için faydalı olduğu kadar kitapların ömrünün uzamasına da destek olmaktadır. Temizleme süresi ise sadece 15 saniyedir.

Kitap Yıkama Cihazının Faydaları ve Teknik Özellikleri:

•    Tek bir tuşla, kullanıcıları tehdit eden bakterileri temizlemektedir.

•    Morötesi ışınları sayesinde kitapların sadece kapaklarını değil, iç sayfalarını da %99.9 oranında temizler.

•    UV-C morötesi ışınım serisinin 253.7nm morötesi ışınlarını kullanarak iç sayfalara kadar işler ve böylece detaylı sterilizasyon sağlar.

•    Doğal bir aroma kullanarak sterilizasyon etkisini artırır ve okumak daha zevkli hale gelmektedir.

•    HEPA filtresi ya da elektrik filtresi olmayan "Yüksek performanslı elektrostatik film filtresi" kullanır ve böylece tozlar daha etkili bir şekilde toplanır. Ayrıca bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmamaktadır bu da daha az elektromagnetik dalga üretimi demektir.

•    Yetkili enstitüler, cihazın %99.9 sterilizasyon gücü olduğunu kanıtlamışlardır” denildi.

 

Bu haber 664 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...