Isparta’ya Kent Arşivi kurulacak

4 Nisan 2013 15:41

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, geçmişten günümüze köprü görevi yapan tarihi belge, bilgi ve dokümanların toplandığı ve bunların sergilendiği bir Kent arşivinin kurulması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Kılıç, vatandaşlara da çağrıda bulunarak evlerindeki tarihi belgeleri müdürlüğe getirmelerini ve katkıda bulunmalarını istedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, kentin hafızasını ortaya koyan yeni bir merkezi hayat geçirmek için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Özellikle insanların ata yadigârı tarihi nitelikte olan belge, bilgi ve dokümanların bulunduğunu, bunların çok önemli birer ispat olduğunu ifade eden Kılıç, eserlerin derli, toplu halde sergileneceği Kent Arşivinin Isparta’ya kazandırılacağını müjdeledi.

KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORLAR

Bu tür belgelerin geçmişten günümüze köprü görevi gördüklerini ve kentin hafızasını ortaya koyduğunu ifade eden Kılıç, konu ile ilgili şunları söyledi: “Ülkemizde, kentlerin tarihini eskiden yapılan her türlü sosyal, ekonomik temettü defterleri dediğimiz kazanç durumları, toplumun sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyan bir takım bilgi belgeler vardır. Özellikle Osmanlı döneminden itibaren bu tür eski belgelerin günümüz alfabesiyle kentlerin tarihi, kültürünü, sosyal yapısını derinlemesine anlama, kavrama, geleceğe doğru anlayış ortaya koyma olduğu gibi aynı zamanda ülkemizin gelecek nesillere kültürel mirasın taşınması anlamında önemlidir. Geçmişten günümüze köprü görevini yapan ancak bu belgelerdir. Elimizdeki bu belgeler son derece önem arz etmektedir. İllerin daha iyi tanıtılması, kentin hafızasını, kentin geçmiş durumunu bilme anlamında bu tür belgelerin toplandığı önemli merkezlerden biri de kent arşivleridir. İlimizde çok eski ata yadigârı belgeleri taşıyan insanlarımız da var. Bu belgeler normalde kent arşivinde bulunmalı. Çünkü kentin hafızasını ortaya koyan kent arşivlerinde bu tür belgeler daha derli toplu olur ve araştırmacıların istifadesine sunulur. Müdürlük olarak bir takım çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Tarihi vesikaları temin etme noktasında önceki yıl çalışma başlatmıştık. Bugüne kadar çok sayıda kitap haline getirdiğimiz çalışmalarımız var. İlimizin ne kadar kültürünü, sosyal hayatını ortaya koyan, bilgi, belge doküman var ise bunu daha da büyüterek kent arşivi haline getirme noktasında çalışıyoruz. Binlerce bilgi ve belgeleri bir araya getirerek Isparta kent arşivi oluşturma çalışmalarımız devam ediyor.

YER ARAYIŞINDAYIZ

Kent Arşivi için yer arama çalışmalarımız devam ediyor. Önce bilgi ve belgeleri topluyoruz. Alternatif düşüncelerimiz var. Olgunlaştığı takdirde hemen gerçekleştireceğiz.

ELLERİNDEKİ TARİHİ BELGELERİ BİZE GETİRSİNLER

Ispartalı vatandaşlarımızda eskiye ait kitap, fotoğraf, belge doküman var ise bize getirmelerini rica ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında kentimizin arkeolojik, etnografik malzemeler, sosyal kültürel hayatı konu alan, kadın erkek giysileri, araç gereç mutfak malzemeleri, kullanılan silahlar, kılıçlar, takılar olduğu gibi halı, kilim gibi el dokumaları, gülcülüğü de anlatan sunumlar da tarihi belge niteliğinde olabilir. Bağışlayan olursa alacağız, yoksa fotoğraflayıp ya da tarayarak bunları kent arşivimize kazandırabiliriz. Bağışlayanların belgelerini kendi isimleri verilerek sergileyeceğiz.

BELEDİYENİN ETNOGRAFYA MÜZESİ ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan belediye de çok önemli bir çalışmaya imza atıyor. Isparta’ya Etnografya Müzesi kazandırıldığını görüyoruz. Açıldığında ilimizin ne kadar somut kültürel mirası var ise bütün bunların müzede ayrı sergilenecek olması büyük kazanç.”

 

 

Bu haber 893 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...