“Isparta alternatif tıbbın merkezi olabilir”

4 Nisan 2013 15:43

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, tıbbi aromatik bitkilerin pazarlanmasında Türkiye’de ciddi anlamda açık bulunduğunu belirtti. Isparta’nın tabiatı itibariyle 81 İl içinde çok çok öne çıkan bir İl olduğunu ve bu ürünlerin Isparta’da yetiştirilip pazarlanması gerektiğini belirten Garğın, “Isparta alternatif tıbbın merkezi olabilir. İlimiz buna çok müsait. Türkiye’de bu kadar hazır bir şehir yok. Ortak çalışmalara destek vermeye hazırız” dedi.

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, Isparta ekonomisine ciddi girdi sağlayacak yeni bir sektörü kamuoyuyla paylaştı. Alternatif tıp olarak adlandırılan tıbbi aromatik bitkilerin Isparta’da yetiştirilip önce Türkiye sonra dünya pazarına sunulması gerektiğini savunan Garğın, “Isparta bu ürünlerin yetiştirilmesi için çok müsait ve hazır bir İl” dedi. Tıbbi aromatik bitkilerin gün geçtikçe eczanelerde yer almaya başladığını ve giderek arttığını bildiren Garğın, Ispartalı girişimcilere önemli bir çağrıda bulundu. Isparta’nın bu anlamda çok büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Garğın, şunları söyledi: “sadece İlimizde yetişen endemik türler mevcut. Bunların yetiştirilmesi ve tarımın yapılması, bitkilerden ürünlerin üretilmesi son derece önemli. SDÜ ile yürüyecek bir proje. Çeşitli çalışmalar da yapılıyor. Girişimci sanayicilerin mutlaka bu konuyla ilgilenmesi lazım. Çünkü önü açık. Tüm dünyada bu gelişiyor. Ama mutlaka bilimsel ışık altında yapılmalı. Eczanede çeşitli yerlerde üretilmiş buna benzer ürünler var. Bu alanda pazar çok geniş. Yurt dışından gelen bazı ürünler var. En önemli şey güvenirlik. Bir hekimin önerebilmesi için güvenirlik çalışması yapılmalı. Isparta ekonomisine mutlaka katkı sağlayacaktır.  Bu çalışmalar yapılırken kara düzen çalışma değil, bilimsel yapılmalı.

SDÜ BU ALANA DESTEK VERMELİ

Tıbbi aromatik bitkiler tam anlamıyla ilaç altında sınıflandırılmıyor. İlaçlar; belirli hastalar üzerinde denenmiş, bilimsel olarak açıklanmış şeylerdir. Tıbbi aromatik bitkiler ise ilaçların kaynağı. Mesela Japonya’da çeşitli örnekleri var. Ruhsatlandırması da Sağlık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bu ne ilaç ne de gıda takviyesi olarak adlandırılıyor. Ortada. Güvenilir mi güvenilir. Ama ilaç değil. Modern tıbbın yerini tutuyor mu? Bunlar tartışmalı sorular. Dünyada yapılmış bilimsel çalışmaların toplanması lazım. Isparta olarak zaten biz bunu yapıyoruz aslında. Gül yetiştiriciliği biz bu işi yapıyoruz. En basitinden gül yağı üretiyoruz. Gül de tıbbi aromatik bitki. Hali hazırda burada bir sanayi var. öte yandan üniversite lavantayla ilgili çalışma yapıyordu. O kadar çok ürün var ki hepsi Isparta’da yetiştirilebilir.  Ama bilimsel olmak kaydıyla. Bir ürünü satmaya kalktığınızda o ürünü niye alasınız. Bir iddia ortaya atmalısınız. Devlet tarafından da hasta tarafından da. Eczacılık fakülteleri bunları yapıyor. Bizim üniversitemiz de yapmalı.

ISPARTA İÇİN BİR FIRSAT

Bazı hocalarımız buralara gelip ilçelerde dolaşıp tıbbi aromatik bitkileri öğrencilere tanıtıyorlar, çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Dolayısıyla bitki örtümüz, tabiatımız bu bitkilerin yetiştirilmesi noktasında son derece müsait. Bu Isparta için bir fırsat olabilir. Bu sektörü kalkınma ajansımız destekliyor diye biliyorum. İnsanların bu alanlara yönlendirilmesi lazım. Biz eczacılar olarak bu işin ne tarafındayız; Bitkiler toplandıktan sonra ilaç formuna sokulması anlamında bizden destek alınabilir.

GÜLBİRLİĞİN FABRİKALARI KULLANILABİLİR

Bu istenirse Isparta’da yapılabilir. Gülbirliğin bir sürü fabrikası var ve sadece yılın 2 ayı çalışıyor. Bu fabrikaların verimliğini artırmak, iş gücü sağlamak amacıyla yapılabilir. Hatta marka yaratılabilir. Gülbirliğin desteğine kesinlikle ihtiyaç var. Gülbirliğin fabrikaları var. Bir meslektaşımız bu alanda yatırım yaptı, piyasaya sunuyor. Bu girişimciliktir. Kendisiyle son derece gurur duydum. Bilim burada çok önemli. Bir şeyi kanıtlayabilmek lazım. Ama bu birden bire olacak değil. Mesela hasta olunca ıhlamur içeriz. Artık kanıtlanmış. Diğer yağların bu noktaya gelebilmesi için belli zaman geçmesi gerekiyor. Isparta’da evlerimizde gül suyu bulundururuz. Gece çocuğumuzun ateşi çıktığı zaman ateşi düşürmek için kullanırız. Türkiye’de her evde gül suyu kullanılabilir. Bu şekilde yaygınlaştırılabilir.

ISPARTA 81 İL İÇİNDE ÖNE ÇIKIYOR

Tıbbi aromatik bitkileri alternatif tıp olarak adlandırıyoruz. Bu şartlar sağlandığı zaman Isparta alternatif tıbbın merkezi olabilir. Türkiye’de bu anlamda açık alan var. Bu alanı Ispartalı girişimcilerin doldurmasını isteriz. Isparta ekonomisine girdi sağlamak mümkün. Alternatif tıp merkezi belki büyük hayaller. Ama arkasından koşmamız lazım. Isparta buna çok müsait. Neden olmasın. Ortak çalışmalara destek vermeye hazırız. Türk Eczacıları Birliğinin güvenilir ürün bulmak gibi talepleri geliyor. Bunların sahteleri de mevcut. Bilimi bu işin merkezine oturtup yol almak son derece önemli. Çalışmalara biran önce başlanmalı. Türkiye’de bu kadar hazır bir şehir yok.  81 İl içinde Isparta bu konuda çok çok öne çıkıyor. Sadece üreticimizin buraya yönlendirilmesi lazım, heves etmesi lazım. Farklı alanlara, inovasyona yönlendirilmesi lazım.

GÖREV ALMAYA HAZIRIZ

Bu işte otoritelerin bir araya gelmesi gerekiyor. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Komisyonlarda görev alırız. Bizim diyaloglarımız var üniversitelerle. Önemli olan bir yerden bu işe başlamak. Ürünü üretmek önemli ama asıl önemli olan pazarlamak. Bir iddia ortaya atıldığında kanıtının olması çok önemli. Sloganlar çok önemli. Mutlaka faydaları var, bunların doğru anlatılması gerekiyor.” 

Bu haber 776 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...