“SİGARA HAYIR” yürüyüşünü SİGARA İÇEREK izlediler!

5 Nisan 2013 16:18

Kanser Haftası dolayısıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şubesi Yöneticileri  Belediye önünden Valilik önüne kadar yürüyüş programı düzenledi. Coşkulu bir şekilde başlayan ve herkesin dikkatini çeken yürüyüşe sigara içen vatandaşlar gölge düşürdü. Yürüyüşe katılan öğrencilerin uyarılarına rağmen birçok vatandaş yürüyüşü sigara içerek takip etti.

Kanser Haftası dolayısıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şubesi vatandaşlarda farkındalık oluşturmak amacıyla dün bir yürüyüş düzenledi. Belediye önünden başlayan yürüyüş Mimar Sinan Caddesi’nin ardından valilik önünde son buldu.

ANLAMLI PANKARTLAR AÇILDI

Yürüyüşe katılan yüzlerce öğrenci ellerinde günün anlam ve önemini belirten pankartlar açtı, dövizler taşıdı. Yürüyüş halkın dikkatini çekerken bazı vatandaşlar ise duyarsız kaldı. Birçok kişi ellerinde sigara ile yürüyüşü takip etti. Öğrenciler durumu fark edince uyarıda bulundular ancak işe yaramadı.

İNSANLAR KENDİ KÖTÜ AKIBETİNİ KENDİ HAZIRLIYOR

Yürüyüş sonrası Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şube Başkanı Hasan Özgüleç, insanların ölümüne sebep olan kansere dikkat çekmek, nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu fark ettirmek amacıyla bu yürüyüşü düzenlediklerini bildirdi. Günümüzde insanların kederli, üzüntülü ve sıkıntılı olduğunu, mutluluktan uzak yaşadıklarını belirten Özgüleç, şunları söyledi: “İnsanlar kendi kötü akıbetini kendi hazırlamaktadır. Sebze ve meyveler yetişirken yapılan ilaçlar, GDO’lu besinler, alınan alkol ve içilen sigaralar ve yapılan suni müdahaleler ile vücut dengesi bozulmaktadır. Hücre ve dokuların kanserojen maddeler ile normal yapısı bozulunca organlarda kanser meydana gelmektedir. Kanser oluşumunda en etkin madde tütün ve sigaradır. Sigara dumanının içinde 4000’den fazla zehirli madde bulunmaktadır.

SİGARA İÇME YAŞI 10’A DÜŞTÜ

Memleketimizde sigaraya başlama yaşı 10’a düştü. Gençlerin 3’te 1’i sigarayı denemektedir. Deneyenlerin de yüzde 85’i sigara bağımlısı olmaktadır. Günde bir paket sigara içenin vücudunda 20 yılda7 kgis ve katran birikmektedir. Bünyedeki is ve katranın birikmesi kanser için davetiyedir. Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 57, bayanlarda ise yüzde 23’tür son yıllarda bu oran yaşlı erkeklerde düşerken genç bayanlarda artmaktadır.

ÜLKEMİZDE HER GÜN 300 KİŞİ SİGARA YÜZÜNDEN ÖLÜYOR

Dünyada her yıl 5 milyon insan sigaraya bağlı sebeplerden dolayı kansere yakalanıp ölmektedir. Bu nedenle kanser insanlar için bir felakettir. Bu haliyle Tsunami’den beterdir. Çünkü dünyada her 3 saniyede bir insan ölmektedir. Türkiye’de ise her yıl 100 bin ya da 120 bin kişi ölmektedir. Buna göre memleketimizde her gün 300 kişi ölmektedir. Bu demektir ki Türkiye’de her gün 6 otobüs kaza yapıyor ve bütün yolcular ölüyor. Veya bir uçak düşüyor ve bütün yolcuları ölüyor demektir.

SİGARA SÖNSÜN, YÜZLER GÜLSÜN

Kanserden dolayı bağımlılar ölmekte, kadınlar dul kalmakta, çocuklar öksüz, yetim, kimsesiz boynu bükük kalmaktadır. Onun için diyoruz ki; Sigara üretimi insanlık suçudur. Sigara üretimi dursun, bağımlılık sona ersin, kimse kanser olmasın, çocuklar ağlamasın. Sigara asrın felaketidir, dost görünen düşmandır. Son olarak diyoruz ki; Sigara sönsün, yüzler gülsün.” 

Bu haber 765 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...