SDÜ’lü öğrencinin tek hayali yürümek

9 Nisan 2013 19:08

SDÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tuğçe Kınaytürk, evde buhar yapmak için ocağa koyduğu suyu unutunca, kaynayan suyun ateşi söndürmesi ile tüpgazdan zehirlendi. Zehirlenmeye bağlı kalp krizi geçirdiği tespit edilen Kınaytürk, daha sonra bitkisel hayata girdi. Yaşama tutunan genç kızın tek hedefi tekrar yürüyebilmek.

21 yaşındaki Tuğçe Kınaytürk, 2011 yılında girdiği üniversite sınavında Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. Isparta’da ev tutan genç kız, 1.5 ay sonra buhar yapmak için ocağa koyduğu suyu unutunca, kaynayan suyun ateşi söndürmesi ile tüpgazdan zehirlendi. Gaz kokusunu duyan komşuları kapıyı kırıp eve girince genç kızı yarı baygın halde buldu. Komşularının çağırdığı ambulansla hastaneye kaldırılan Tuğçe, zehirlenmeye bağlı kalp krizi geçirdi. Tuğçe’nin kalbi masajla çalıştırıldı ancak bir süre sonra ikinci kez durdu. Yapılan müdahalelerle Tuğçe, ikinci kez hayata döndürüldü ancak beynine uzun süre oksijen gitmeyen genç kız bitkisel hayata girdi. Ailesi, yoğun bakımda iki ay yaşam mücadelesi veren kızlarından ümidi kestikleri sırada genç kız, yaşama tutunup gözlerini açtı. Hastanede bir süre daha tedavi gören Tuğçe, başka bir hastanede fizik tedavi görmesi için taburcu edildi.

DEVLET İKİ AYLIK TEDAVİYİ KARŞILIYOR

Annesi Nilüfer Yılmaz’ın çabasıyla oturmaya ve hareketlere tepki vermeye başlayan Tuğçe, şimdi ayağa kalkacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Tuğçe’nin ayağa kalkabilmesi için iyi bir hastanede fizik tedavi görmesi gerektiği ancak devletin sadece iki aylık fizik tedavi masrafını karşıladığını söyleyen annesi Yılmaz, daha önce kabul edilmedikleri GATA’da tedavi olabilmeleri için yetkililerden yardım istedi.

10 KELİME ÖĞRENDİ

Kızının bu olay yaşanmadan önce hayat dolu biri olduğunu anlatan Nilüfer Yılmaz, şöyle konuştu: “Tuğçe, üniversiteyi kazandı. Isparta’ya gönderdik. 1.5 ay sonra tüpgaz zehirlenmesi oldu. İki kez kalbi durdu ve yeniden hayata döndürüldü. İki aylık yoğun bakımın ardından kızımın spastik tetrapleji (bir hastalık ya da yaralanmadan kaynaklanan uzuvların ve gövdenin kullanımının kısmen ya da tamamen kaybedilmesiyle sonuçlanan felç) olduğu söylendi. 1.5 yıldır evdeyiz ve elimizden geldiği kadar kendi imkânlarımızla Tuğçe’yi iyileştirmeye çalışıyoruz. İyi bir hastanede tedavi görmediği için çok fazla ilerleme olmadı. 10 kelimeyi söylemeyi öğrendi. Sol tarafını hareketlendirdik. Ama daha iyi bir tedavi olması gerekiyor"

İYİLEŞME BELİRTİLERİ VAR

 Tuğçe’nin iyileşme şansı olduğunu ifade eden anne Nilüfer Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doktorlarımız iyi bir fizik tedavi ve iyi bir konuşma programı ile Tuğçe’nin yürüyeceğini ve konuşacağını söylüyor. Biz kendimiz bile Tuğçe’ye 10 kelime öğrettik. Sağ tarafını hareket ettirebiliyor. Eline kalem aldığı zaman yazmaya çalışıyor. Bu da bir gelişmedir.”

 

Bu haber 663 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...