“İŞYERLERİMİZİ AÇALIM, ESNAF ZOR DURUMDA”

23 Şubat 2021 17:28

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, “Kongreler yapılıyor, Kayak merkezinde her şey normal, alışveriş yerleri her şey normal, organize sanayiye gitsek bir fabrikada 150-200 çalışanımız var, öğleyin beraber yemek yiyorlar. Ama lokantalar kapalı. 50 masa var ise 25'e indirelim. HES uygulamasına geçelim, hijyen ve sağlık kuralları ne ise onu yapalım, yapmayana da cezai yaptırım uygulayalım. İşyerlerini açalım” diye konuştu.
Ahmet Tural, Isparta Esnaf Odaları Birliği'nin pandemi sürecinde yaptığı çalışmalar, faaliyetler ve desteklerle Türkiye'ye örnek olduğunun altını çizdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, Pandemi döneminden en çok etkilenen kesimin esnaflar olduğunu söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin pandemi döneminde yaptığı çalışmalarla Türkiye'ye örnek olduğunu belirten Tural, şu açıklamalarda bulundu:
DEZENFEKTE EKİBİ KURDUK
TÜRKİYE'DE OLMAYAN BİR ŞEY
Pandeminin ülkemizde görüldüğü günden itibaren en çok etkilenen esnaf ve sanatkarlarımız oldu. İlimizde Esnaf Odalar Birliğine bağlı 27 İl ve ilçeler dahil Odamız var. Odalarımızla birlikte oda başkanlarımız, yöneticilerimiz, personellerimiz, genel sekreterlerimizle birlikte hareket etmek sureti ile esnaf ve sanatkarımıza bu pandemi sürecinde yardımcı olmaya çalıştık. Neler yaptık? İlk önce pandemi çıktığında 21 bin adet broşür bastırmak sureti bilgilendirme yaptık. Belki Türkiye'de hiç olmayan bir şeyi ilimizde gerçekleştirdik, dezenfektan ekibi oluşturduk. 4 tane dezenfekte motoru satın aldık. Gelen taleplere göre dezenfekte ekibini yönlendirdik.
BERBER, KUAFÖR, TAKSİCİ ESNAFIMIZA
SÜREKLİ DEZENFEKTE HİZMETİ VERİYORUZ
Bu ekibimiz sadece il merkezinde değil ilçelerimize de gönderiyoruz hatta beldelerimize, köylerimizi de yol kenarlarına girip çıkıyorlar. Bunun yanında kamu kurumlarından talep geldiği zaman oralara gönderiyoruz. Sivil Toplum Örgütlerinden de talep geldiği zaman oralara da gönderiyoruz. Ticari taksileri de düzenli olarak her hafta Pazartesi günü saat 09.00'la 17.00 arasında birlik binamızın otoparkında dezenfekte yapıyoruz. Berber ve kuaförlerimiz her 10 güne dezenfekte yapılıyor. Bütün odalarımıza ve kooperatiflerimize dezenfekte standı yollamak sureti ile odalarımıza gelen esnafın sağlığına ve hijyen kuralına dikkat etmesine yönünde de böyle bir dezenfekte çalışması gönderdik.
ESNAFA SAHİP ÇIK KAMPANYASI İLE
150 BİN TL'LİK ALIŞVERİŞ YAPILDI
Bu pandemi döneminde sıkıntı çeken esnafımızın da bir nebze olsun maddi destek sağlamak bakımından da İlimizde bir kampanya yaptık. 'Esnafına Sahip Çık' kampanyası başlattık. Burada 150 bin TL'lik çek oluşturduk, bu çekleri de hem Ispartalı hemşirelerimize hem de Sivil Toplum Örgütlerine fiyatı 100 TL olmak sureti ile dağıttık. Bunlarda Isparta'da ki esnaf ve sanatkardan alış veriş yapmak suretiyle esnafımıza destek olduk. Burada rakama bakıldığı zaman bizim zaten 500 bin TL gibi hedefimiz vardı, bunu da tuttuğunu gördük. Ispartalıda bunu sahiplendi çok teşekkür ediyoruz. Tabiî ki bu kampanya esnasında bize Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsa'sı da destek oldular, kendilerine de teşekkür ediyorum.
ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ FATURALARINI ÖDEDİK
Esnafımıza maske sıkıntısı çektiği sıralarda da yine bizzat sokağa kendimiz çıkmak sureti ile oda başkanlarımızla birlikte 100 bine yakın maske dağıttık. Bunu da beşli paket halinde hijyenli bir şekilde Gül Küçük Sanayi'den tutup çarşı da ki halk pazarında ki esnafımıza kadar hepsine tek tek dağıttık. Semt pazarlarımıza dezenfekte stantları koyduk, vatandaşlarımız girişte çıkışta ellerine yapsın diye, oradaki semt pazarları esnafımıza da hem maske hem eldiven dağıtımı yaptık. Bunlar hem esnafımızın sağlığı hem de halkımızın sağlığı için bunları yapıyoruz. Yine bu pandemi döneminde Esnaf Odaları Birliği olan odalarımıza genelge göndermek sureti ile doğalgaz, elektrik, su gibi borcu olan, ödeyemediği veya ödemeliği kapanan esnaf ve sanatkarımızın, temel gıda ihtiyacı olan esnaf ve sanatkarımızın bize bildirmesini talep ettik. Bu ihtiyaçları da karşılamaya gayret gösterdik.
SERVİSÇİ, KAHVECİ VE KANTİNCİ
ESNAFININ HESAPLARINA 500'ER TL
Son zaman da devletimiz 1000 TL maddi destek çıkardı. Ocak, Şubat, Mart ayları için. Ama biz öğrenci servisi araçları, kahveci esnafımız ve kantinci esnafımız olmak üzere işlerinde esnaf ve sanatkarımızı odaların belirlemiş olduğu listelerle beraber banka hesaplarına 500 TL nakit para yatırdık. Bunları biz reklam olsun diye yapmıyoruz daha geçen hafta da ihtiyacı olan üyelerimize de kömür gönderiyoruz. Gönül ister ki hepsine gönderelim ama burada bakıldığı zaman öğrenci servis araçları, kahvehaneler, kantinci esnafımız bir senedir hiç açmadı. Yapmaya gayret gösteriyoruz. Yine bu süreç içerisinde bir personelimizi görevlendirdik, 65 yaş üstü ustalarımızı, abilerimizi aramak sureti ile hallerini- hatırlarını sorduk bir ihtiyaçları var ise taleplerini yerine getirmek için personel görevlendirdik, yapmaya gayret gösterdik.
YETKİLİLER İLE DİYALOG İÇİNDE OLDUK
Salgını önlemeye yönelik her türlü kararları hem sosyal medyadan hem mesaj sistemi ile hem de odalarımıza genelge yollamak sureti ile esnafımıza duyurmaya çalıştık. Esnafımızın taleplerini gerek yazılı gerek sözlü bazen de yüz yüze gitmek sureti ile çatı örgütümüz Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonuna yine plasman ve kredi yönündeki Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi Kefaletleri Merkez Birliğine, Ticaret Bakanlığına, Esnaf Sanatkarlar Kooperatifler Genel Müdürlüğüne, Milletvekillerimize, Bölge Milletvekillerimize, Antalya'da ki, Isparta'da ki, Afyon'daki Milletvekillerle de bir merhabalığımız var. Burada ki konular da onları da aktarma fırsatımız oluyor. Tabiî ki bu pandemi süreci içerisinde Birliğimizi ziyaret eden Sayın Valimize sıkıntılarımızı anlattık Kendileri de yasa ve kanun çerçevesi içerisinde yapabileceklerini bize anlattılar. Ben Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Yine TBMM Başkan Vekilimiz, Isparta Milletvekili Sayın Süreyya Sadi Bilgiç Beyde birliğimizi ziyaret ettiler. Pandemi sürecinde ki sıkıntılarımızı, taleplerimizi iletiyoruz. Isparta Milletvekilimiz Sayın Recep Özel Bey'de birliğimizi ziyaret etti, kendilerine de durumumuzu anlattık, ilgileneceklerini söylediler. Yapılan, çözülen konularda oldu şuan da aşamada konuların çözülme konusunda da bekleyen şeylerimiz var, ziyaretten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”
Halk Bankası üzerinden
340 milyon TL esnaf
kredisi kullandırıldı
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Tural, direk Halk Bankası üzerinden 25 bin TL + Paraf kart ile EKK üzerinden toplamda Isparta'da 340 milyon TL kredi kullandırıldığını açıkladı.
Birlik Başkanı Ahmet Tural, katıldığı bir televizyon programında Halk Bankası üzerinden 340 milyon TL esnaf kredisi kullandırıldığını bildirdi. Tural, 25 bin TL+Paraf Kart ile EKK üzerinden kredi kullandırıldığını açıklayarak şunları söyledi:
“Esnafımızın gerek halk bankasından gerek halk bankasına ait paraf kartla ilgilide Esnaf Kefalet Kooperatif aracılığımızla da kredi kullanımları oldu. Bu desteklere ulaşmak için gerekli yardımları da biz esnafımıza göstermeye çalıştık. Halk bankasından direk kullandırılan kredilere baktığınız zaman da Türkiye ortalamasında birinciyiz. Isparta il merkezinde 25 bin kredi 36 ay vade 6 ay ödemesiz ve yanında da paraf karta bakıldığı zaman da Isparta merkezinde 5 bine yaklaşık esnafımız da 25 bin kredi kullandırmışız.
DESTEKLER VERİLİYOR AMA YETERLİ DEĞİL
Tabi şimdi esnaf ve sanatkarımıza kredi imkanları verildi, arkasından Halk Bankasından doğrudan kredi kullanılması verildi, kısa çalışma ödeneği ve bunun yanında nakli ödenekler verildi. Daha sonra hane başına 1000 TL ücret verildi, kredi gecikmelerinde ki esneklik 30 günden 90 güne çıkarıldı. Perakende lojistik yiyecek ve içecek ulaştırma konaklama sektöründe ki esnafımızın sigortaları sosyal güvenli primleri ertelendi, Kamu kurumları faaliyetinde iş yeri kapanan esnafımızın kapalı olduğu süre içerisinde kamu kurumlarına kiracı olan esnafımızın ücret alınmaması Cumhurbaşkanlığımızın resmi gazetede yayımlanmasından sonra kurumlar kendi kurumlarında yetki almak sureti ile bunların alınması önlendi. Esnafımıza son zamanda kira desteği sağlandı. Bunlar yeterli mi? Devletimizin imkânlarına bakıldığı zaman yeterli değil. Bizde Esnaf Odaları Birliği olarak, çatı örgütlerimiz de Ankara'da gerekli bakanlıklarla, Cumhurbaşkanlığımızla, yetkili kurum ve kuruluşlarla sürekli diyalog halindeyiz. Çatı örgütümüzün yapması gerektiğini yaptığına bizimde oraya yönlendirme yaptığımıza da inanıyorum, inşallah daha iyisi olur.
50 BİN ESNAFA KREDİ KULLANDIRILDI
Hem halk bankasından kullanmış olduğumuz kredi hem de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinden kullandığımız kredilerle ilgili rakam vereyim. Pandemi döneminde bölgemizde kooperatif aracılığı ile 45 ile 50 bin arasında esnafın kredi kullandırmışız. Buna baktığımız zaman da 4 milyar 500 milyon TL plasmanımız var, yani Isparta, Burdur, Antalya ve Afyon'un yarı ilçelerini kapsayan kooperatif ler bizim 65 bölge birliğimize bağlı kooperatif var. Baktığımız zaman eski parayla aşağı yukarı 5 kat trilyona yakın kredi kullandırmışız. Isparta ilimize baktığımız zaman 25 binlik Halk Bankasından direk kullandırdığımız krediye baktığımızda 125 milyon TL, paraf kartına bakıyoruz oda o rakamlara yaklaşıyor yani totale baktığımızda 250 milyon kredi kullandırmışız. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Isparta'ya baktığımızda zaman da 87 milyon TL kredi kullandırmışız. Esnafımız şuanda kredi ile ayakta duruyor, iyi ki esnaf kefalet kooperatifleri var, iyi ki halk bankası var.
58 MİLYONLUK KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Kısa çalışma ödeneği baktığımız zaman ilimizde 10 bin 489 kişi faydalanmış, 58 milyon 885 bin TL'de ödeme yapılmış. Maddi destek ücretine baktığımız zaman da, maddi ücret desteğinden de 8 bin 331 kişiye 26 milyon 525 TL para ödenmiş. İşsizlik ödeneğine bakıyoruz 3 bin 457 kişiye 16 milyon 300 bin TL para ödenmiş. Normalleşme desteğinden 9 bin 469 kişiye 7 milyon 162 bin TL ödeme yapılmış.Bunun yanına hane başına 1000 TL desteklerden de bizim burada 5 bin 361 kişi de destekten faydalanan var. Bunun toplamına baktığımız zaman sosyal koruma kalkanı kapsamında 136 milyon 750 bin TL destek sağlanmış. Tabii ki güçlü devlet, güçlü esnaf diyoruz biz, yapılan işlerden dolayı teşekkür edeceğiz ki taleplerimizi ileteceğiz. Bizim sorunlarımız burada bitmiş değil, biz sorunlarımızı sürekli aktarıyoruz.
İŞYERLERİNİ AÇALIM, DAYANACAK GÜÇ KALMADI
Kapalı olan iş yerlerimiz var. Paket servisi yapan lokanta, restoran, kafe gibi iş yerlerimiz var. HES kodu uygulamasıyla, sağlık şartları kurallarını yerine getirmek sureti ile buraların da açılması talebimiz var. Esnafımız da haklı olarak bir serzenişi var. Bizim de haklarımız var. Bakıyoruz kongreler yapılıyor, kayak merkezinde her şey normal, alışveriş yerleri her şey normal, organize sanayiye gitsek bir fabrikada 150-200 çalışanımız var, öğleyin beraber yemek yiyor. Şimdi lokantaların açılmaması bunda bir tutarsızlık var. İçeri de ki lokantamızda 50 masa var ise 25'e indirelim, 20'ye indirelim, HES uygulamasına geçelim, hijyen ve sağlık kuralları ne ise onu yapalım, yapmayana da cezai yaptırım uygulayalım. İş yerlerimizi açalım artık dayanma gücümüz kalmadı.

ESNAF CAN SUYU İSTİYOR
Tural, pandeminden etkilenen esnaflar için 1 yıl ödemesiz, 5 yıl ödemeli faizsiz 50 bin TL'lik kredi paketi çıkarılması gerektiğini söyledi.

Birlik Başkanı Ahmet Tural, esnaf için acilen can suyu kredisi çıkarılmasını isteyerek şöyle devam etti:
“Plasmanlarla, kredilerle ilgili konuşmamız oldu ama yeterli mi? Hayır, şimdi 25 bin TL krediyi aldık 6 ay sonra ödemesi geldi ama iş yerimiz kapalı. Devletimiz ne yaptı? 3 ay erteledi, bir 3 ay daha erteledi, 11. 12. ay gelince erteleme daha çıkmamıştı. Ama banka 30 günlük süreyi 90 güne çıkarmıştı, bu 90 gün süreden dolayı bir beklememiz vardı. TESK Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımızla görüşmek sureti ile 30.06.2021'e kadar uzattık. Bizden kredi çekenler pandemi süreci girdikten itibaren ertelendi. Biz diyoruz ki: her ne kadar ertelesek de iş yerlerimiz açılmadığı süre içerisin de sıkıntımız yine devam ediyor. Devletimiz geçmişte can suyu adı altında 30 bin TL faizsiz kredi çıkarmıştı. Esnafa can suyu kredisi altında en az 50 bin TL, 1 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli faizsiz bir kredi verir ise esnafımız rahatlar. Dükkanlarımız şuan da açılsa bile bu pandemiden dolayı bizim görmüş olduğumuz zararı kapatmamız 2 sene sürer. Okul kantinini, okul öğrenci servis araçlarını, kahvehaneleri, apart ve yurtların da mücbir sebepli kapsamında alınması talebimiz var. Halk otobüsleri, öğrenci servis araçları vs. işte bunların giderleri çalışıyor. Halk otobüslerimiz vatandaşa destekle çalışmak da, şimdi Isparta'mız da öğrenci yok. Cumhurbaşkanlığımızın resmi gazetede yayımlandıktan sonra biraz desteği var onlara ama sadece onlara destek yapıldı. Bunun yanında öbür esnafımıza da destek yapılması yönünde de bir çağrımız oldu ama destek alamadık. Burada da ticari akaryakıt desteğine ihtiyacımız var.
SSK PİRİMİ, ELEKTRİK, DOĞALGAZ
BORCU 1 YIL ALINMASIN, İCRA GETİRİLMESİN
Sosyal Sigortalar Kurumu pirimi: elektrik, doğal gaz gibi bedellerin 1 yıl alınmaması, eğer alınacak ise imkânlar ölçüsünde icra alınmaması talebimiz var. Eğer alınacak ise en azından faizsiz 1 yıla ertelenmeli. Bu talebimiz yine geçerli bunu Cumhurbaşkanımıza da Genel Başkanımız tarafından iletildi, birliklerimiz olarak biz de ilettik.


491 esnaf işyerini kapattı
1895 yeni işyeri açıldı
Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, pandemi döneminde (2020) açılan-kapanan esnaf sayısını açıkladı. Tural, şu bilgileri verdi:
“Isparta Esnaf Odaları Birliği bünyesinde 27 odamız var, bunun 13 bin 800 esnafımız var. Pandemi döneminde 1895 esnafımız sicile yeni kayıt yaptırmış, bunların 478'i kadın esnafımızdan oluşuyor, geri kalanı da erkek esnafımız. Buna karşılık olarak da 2020 yılında 491 esnafımız iş yerini sonlandırmış. Bizim istatistiklere baktığınız zaman da ilimizde aşağı yukarı mücbir sebepten dolayı iş yerlerimizin kapalı olması, kantinci esnafımız, servisci esnafımız pandemiden dolayı esnafımız kapatmış.

Esnaf ve sanatkarlar
öncelikli olarak aşılanmalı
Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, esnafların da biran önce aşılanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Sağlık çalışanlarımız aşılandı, diğer 80 yaş 65 yaşa kadar indi. Şimdi kolluk kuvvetlerimiz, öğretmenlerimiz aşılanacak, tabii ki bu salgının son bulmasını, ülkemizde aşı çalışmalarının hızlı gittiğini de biliyoruz. Bu nokta da aşılamada da esnaf da öncelik tanınmasında talebimiz var, çünkü bizde iş gereği her gün binlerce insanla aynı ortamda oluyoruz, temas ediyoruz etmek zorunda kalıyoruz. Esnaf ve sanatkârımızın da öncelikli olarak aşılanmasında talebimiz var. Bu vatandaşımızın esnaftan daha güvenli şekilde alış veriş yapmasını da sağlayacaktır. Vatandaşla bire bir temas eden esnaf ve sanatkârımızın da aşılama da öncelik alınmasında talebimizi gerçekleştirdik. Diğer illere bakıldığı zaman bizim esnafımızın, vatandaşımız maske ve mesafe kurallarına uyuyor. Devletimizde şöyle bir uygulamaya gidecek gibi gözüküyor: İllerin durumlarına göre bakacaklar, yerinde uygulamaya onun için ben esnaf ve sanatkarımıza, vatandaşımıza maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım ki bir an önce normal hayatımıza geri dönelim.”

Bu haber 2607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...