Topkapı Sarayı Isparta Gülü kokacak

10 Nisan 2013 18:11

Vali Memduh Oğuz’un girişimleriyle Isparta Gülü, İstanbul Topkapı Sarayı’nın bahçesine dikilecek.

Topkapı Sarayına dikilecek ilk etaptaki bin adet tüplü gül fidesi Vali Memduh Oğuz ve Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün tarafından İstanbul’a uğurlandı.

Günlük 22 bin ziyaretçinin gezdiği Topkapı Sarayında Isparta Gülünün yeniden kokacağını belirten Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün; “O kutsal emanetlerin mekanında Isparta’nın o güzel kokusunun yeniden kokması bizim en büyük gururu kaynağımız” dedi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Vali Memduh Oğuz, Topkapı Sarayı yetkilileriyle varılan mutabakat gereği Isparta Gülü’nün bundan sonra sarayda da kokacağını söyledi.

İlim Şehri Isparta gülünün, Topkapı Sarayına güzellikler katacağını belirten Vali Oğuz; “Gül Resulullah Aleyhisselamın sembolüdür, remzidir. Topkapı Sarayında kutsal emanetler var. Burada Peygamber Efendimizin hırkayı saadetleri var, kılıcı var ve diğer mübarek mukaddes emanetler var. Burası sarayın bahçesinde yetiştirilen Isparta Güllerinden elde edilen gül suyu ile yıkanır, yine ondan elde edilen gülyağıyla kokutulurdu.

Bu maalesef bir dönemde unutulmuş ve o şekilde bırakılmış. Biz Topkapı Sarayı’nın Genel Müdürüyle görüştük ve Isparta Gülü Topkapı Sarayında yeniden ihya edilsin, o gül bahçesi yeniden oluşsun diye mutabık kaldık.

Tabi bizim bu konuda çok değer verdiğimiz kardeşimiz Güneykent Belediye Başkanımız Fahrettin Beyi hemen aradım ve dedim ki; böyle bir konu var, bu konuyu siz üstlenir misiniz, dedik. O da sağ olsun şerefle, memnuniyetle dedi ve Topkapı Sarayı’nın kadim gül bahçesini yeniden ihya ediyoruz şimdi.

Biz İlim Şehri Isparta’nın şimdi Topkapı Sarayını fethettiğini görüyoruz. Bu bizim için müjdedir gerçekten, çok güzel bir olay. Gülümüz esas mübarek olan, mukaddes olan yere dikiliyor… Milyonlarca insan Topkapı Sarayını ziyaret ederken bu gülleri görecek ve bu gül nereden geldi diyecek. Bu Isparta için gerçekten çok önemli ekonomik manada bir tanıtımdır. Isparta için, Gülbirlik için, gül üreticileri için çok ciddi bir tanıtımdır. Ben bundan dolayı çok mutluyum. Tekrar Güneykent Belediye Başkanımız Fahrettin Beyin şahsında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından bin adet gülfidanı İstanbul Topkapı Sarayına dikilmek üzere yola çıktı.   

      

Bu haber 633 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...