Saman fiyatları 4’e katlandı

27 Ağustos 2012 19:06

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, yeterli yağış düşmemesinin ekinlerin boy atmasını engellediğini belirterek; “Hububat verimini etkileyen iklim koşulları Saman üretimini geçen yıllara göre önemli miktarda düşmesine yol açtı bu durum fiyatların fırlamasına neden oldu” dedi.

Besicilerin hayvanlarının yıllık yem ihtiyacı olan samanı karşılayamadıklarından dolayı satışa çıkardıklarını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Şuan besicilerimiz hayvanlarının ancak birkaç aylık yem ihtiyacını karşılayacak kadar saman yaptırabildi.  Kurak geçen mevsim ve zamansız yağan yağmurlar hasat döneminde üründe verimi düşürdü ve buna bağlı olarak buğday saplarının da az çıkmasına neden oldu. Bu yıl hasat döneminde önceki yıllara göre yarı yarıya ürün kaybı yaşandı. Bu yıl büyük ölçüde ürün kaybı yaşadık. Türkiye genelinde olduğu gibi bizim bölgemizde kuraklıktan nasibini aldı. Bununla beraber, biçilen yerlerde sap olmayınca saman sıkıntısı yaşıyoruz. Çevre köylerden saman temin etme yoluna gittik, fakat bizim çektiğimiz sıkıntıyı onlarda çekiyor. Besiciler hayvanlarının yıllık yem ihtiyacı olan samanı karşılayamadıklarından dolayı satışa çıkarıyorlar. Çünkü hasat yapılan buğday tarlalarında sap yok. Bu besicilerde ağırlarındaki hayvanlarını satılığa çıkardı. Hayvan fiyatlarının ucuz olmasına rağmen, girdi fiyatlarının pahalı olması hayvancılık işini zorlaştırıyor” dedi. 

Türkiye'de hayvancılığın gelişmesine yönelik devlet tarafından önemli desteklemelerin yapıldığını kaydeden Başkan Kutlu; “Devletimiz, ülkemizde hayvancılığın gelişmesine yönelik katkılar sağlıyor. Bu kadar destek ve katkılara rağmen dış ülkelerden ithal hayvan alımları yapılması biz hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçileri sıkıntıya sokuyor. Hayvanlarımızı beslemek için aldığımız yem pahalı, saman zaten bulamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Saman alacak olsak kilosu nerdeyse buğdayla aynı. Bu bakımdan zor durumdayız. Devlet yetkililerinden bu yıl hasat döneminde ürün alamadıklarından dolayı Ziraat Bankası ve kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istiyor.

Saman üretiminin düşmesine bağlı olarak saman fiyatları da4 katına çıkmış durumdadır. Türkiye'nin genelinde saman sıkıntısı var. Yaşanan saman sorunu nedeniyle besicilerin ciddi bir sıkıntı içerisindeler. İneklerin sürekli kaba yem ile beslenmesinin mümkün değil. Geçen yıl paketi 3 TL'ye satılan yaklaşık 25 kilo saman, bu yıl 12 – 13 TL'ye satılıyor. Parasını geçtik, bölgede saman bulmak imkansız. Dış illerden besiciler saman getirmek zorunda kalıyor” dedi.

 

Bu haber 708 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...