‘Dil Pasaportu’nun önemine vurgu yapıldı

16 Nisan 2013 17:51

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, dil eğitiminde öncelikle dilin mantığının çözülmesi gerektiğini daha sonra da pratik yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.  Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından düzenlenen "Avrupa Dil Portfolyosu ve Dil Pasaportu’nun Önemi" konulu konferans, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ömer Şekerci, Avrupa Portfolyosunun SDÜ YDYO’ da uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek  “Fiziki mekan, akademik kadro ve öğrenci profili bu sistemde büyük önem taşıyor. 2014 yılına kadar akredite olmuş bu sistemi uygulamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Modern dünya neyi uyguluyorsa bizde onu uyguluyoruz.” dedi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise konuşmasında, dil eğitiminde öncelikle dilin mantığının çözülmesi daha sonra da pratik yapılması gerektiğini söyledi.

Akyıldız, konuşmasının devamında, “Bilinen şeylerin hiçbiri zor değildir sadece ona ulaşan kapıları görmek ve açmak gerekir. Bu da iyi niyet ve profesyonellik işidir. Eğitimcilerin bildiklerini tabulaştırmadan tüm imkanlarını sunarak öğrenci odaklı eğitim öğretimin yapıldığı yer Süleyman Demirel Üniversitesidir.” dedi.

Açılış konuşmaların ardından Avrupa Dil Portfolyosu Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici tarafından verilen “Avrupa Dil Portfolyosu ve Dil Pasaportunun Önemi” konulu konferansa geçildi.

Konuşmasında yabancı dilin önemine değinen Mirici, üniversite eğitiminin ilk yılında görülen hazırlık eğitiminde öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Yabancı dil eğitimi sürecinde dünyanın herhangi bir yerinde bir programda kazandırılması amaçlanan bazı yeterliliklerin olduğunu dile getiren Mirici, telafuz, kelime ve yapı bilgisinin önemli kazanımlar olduğunu belirtti. Dilin cümlelerle değil insanlarla konuşmak için öğrenildiğini ifade eden Mirici, “Avrupa Dil Portfolyosu Avrupa Konseyinin çok önemli projelerinden birisidir. Yabancı dil öğretimi Avrupa’nın pek çok ülkesinde kanayan bir eğitim yarasıdır. Bunun için Avrupa Konseyi pek çok proje üretti. Avrupa Dil Portfolyosu da yabancı dili tüm Avrupa’da standart bir şekilde aynı yeterlilikleri yansıtacak şekilde öğretilmesini amaçlayan bir öz değerlendirme aracıdır.”dedi.

SDÜ Yabancı Diller Yüksekokulunun Türkiye’de Avrupa Dil Portfolyosunu kullanan nadir Yüksekokullardan birisi olduğunu belirten Mirici, “Bu anlamda kadrosu, programları ve koşullarıyla Türkiye’de çok farklı okul özelliklerinden birini başarıyla taşıyan SDÜ YDYO’yu tebrik ediyorum” diye konuştu.

 

 

Bu haber 679 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...