“Topraksız ortamda fidan üretimi yapıyor”

25 Mayıs 2021 17:39

Isparta’da meyveciliğin gelişmesine önemli katkılar sunan emekli Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Kankaya’nın Atabey’de oluşturduğu örnek meyve bahçesi ile fidan üretim tesisinde  Milletvekili Recep Özel incelemelerde bulundu.

Ömrünü Türk meyveciliğine adayan Emekli doktor öğretim üyesi Abdullah Kankaya. Atabey ilçesinde oluşturduğu örnek meyve bahçesinde Isparta meyveciliğinin gelişmesi adına önemli çalışmalara imza atıyor. Oluşturduğu örnek meyve bahçesinin yanı sıra tam otomasyon serada topraksız ortamda 2 litrelik saksıda tam bodur elma fidanları yetiştiriyor. Topraksız ortamda yetiştirilen meyve fidanlarının üretildiği tesiste Milletvekili Recep Özel incelemelerde bulundu.

Milletvekili Özel, meyve fidanı üretiminin yapıldığı tesisle ilgili bilgiler aldı. Isparta da meyve bahçelerinin kurulmasında Abdullah Kankaya’nın büyük emeği olduğunu söyleyen Özel, Atabey’de kurduğu örnek meyve bahçesinin çiftçilere büyük kazanımlar sağladığını belirterek , “İhraç ettiği fidanlarla da ülke ekonomimize katkı sağlıyor dedi.

“TARIM ŞEHRİNİ İYİCE SAĞLAM HALE GETİRELİM İSTİYORUZ”

Milletvekili Özel, “Bir eğitim bahçesinin şuanda içerisinde bulunuyoruz. Bunun amacı burada çok değişik cins elmaları meyve türlerini örnek olacak şekilde yetiştirmek tarıma kazandırmak. Tabi bunun örnek bahçeleri Abdullah Kankaya hoca buna öncülük ederek Isparta da herkesin buraya gelip görüp bundan faydalanmasını isteyen bir kişi. Kendisi hizmetlerini yapıyor . Tabi bunlar bizim Isparta’mızın bir zenginliği. Biraz önce gezdiğimiz o fidanlık buradakilerin hepsi ihracatla yurt dışına da satılıyor. Çok ciddi miktarda döviz girişleri olacak bir sektörümüz bu. Isparta tarım şehri diyoruz. Tarım sektörüne girdileri çok çok fazla diyoruz . Bunda öncülük eden tarımın lokomotifi olan böyle Abdullah abi gibi elma tarım gibi kuruluşları gidip ziyaret ediyoruz. Bir problemleri dertleri var mı yok mu, daha bunu nasıl geliştirebiliriz daha örnek bahçeleri Isparta nasıl tarımı nasıl ilerletebilir diye kendisiyle görüş alışverişin de bulunuyoruz. Kendisini çeşitli programlara davet edip oralarda konuşturuyoruz. Gerçekten biz bu tarımda Türkiye de ki öncü rolümüzü Abdullah abi gibi Isparta’nın duayen isimleriyle daha ön plana çıkarmamız lazım. Tarım şehrini iyice sağlam hale getirelim istiyoruz. Ben Abdullah abiye yapmış olduğu çok modern tesislerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Üniversite hocalarımızın gelip burada öğrencilere eğitim vereceği bahçeler. Üniversitedeki ziraat fakültesindeki öğrencilerin gelip burada uygulamalı dersleri burada yapabileceklerini de söylüyor. Burası her türlü imkana açık bir alan ondan dolayı ben bir kez daha Abdullah abiye teşekkür ediyorum.”

 “ISPARTA GERÇEKTEN GÜZEL BİR TARIM KENTİ”

Kankaya, “Isparta’ya hizmet etmek çok zevk aşlığım bir şey ve aynı zamanda tarım ve meyvecilik benim aşkım zaten. Yani benim en çok sevdiğim sektörlerden bir tanesi. İşte zaten korona virüste bize onu hatırlattı. Gıda güvenliğini ve güvenli gıdanın ne olduğunu hatırlattı. Biraz önce sayın vekilimde bahsetti. Isparta gerçekten güzel bir tarım kenti. Zaten önemli meyve yetiştiriciliği olan bir il. Bir tarafta Çandır 300-350 rakım da, bir tarafta İlavus yaylası 1400-1500 metrede. Yani narenciyeden tutun tamamen kiraza kadar ürün yetiştirilebilen bir yer. Biz burada eğitim bahçesini kurarken de amacımız şu tamamen dünyaya artık bu sizlerin kanalıyla olsun sosyal medya kanalıyla olsun. Dünya’ya hizmetleri verebilmek. Çünkü insanlar açıyor  mesela hiç tanımadığım bir avukat hanımefendi açıyor bir budama nasıl olur diyor. Hemen WhatsApptan diyorum varsa müsaitseniz uygunsanız hemen bunu yapalım diyorum. O Çatalca da ben burada hemen açıyorum ve gösteriyorum. Bütün teknikleri her şeyi gösteriyorum. Çünkü bilgi ve sevgi paylaştıkça çoğalıyor” diye konuştu.

*Levent Doğan

Bu haber 1379 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...