“Isparta’nın şemsiyesi elinden alınıyor”

18 Nisan 2013 18:03

Antalya Anıtlar Kurulu’nun tarihi eski Üzüm Pazarı’nın üst örtüsünü söküm kararı vermesinden sonra esnaf ayaklandı. Tepki amaçlı çarşının üstüne örtü çekilirken esnaf tek bir seste birleşti: “Isparta’nın şemsiyesi elinden alınıyor”

Isparta’nın tarihi çarşısı eski Üzüm Pazarı esnafı şu günlerde çok dertli. Çünkü bir süredir devam eden üst örtünün kaldırılıp kaldırılmayacağı konusu netlik kazandı ve üst örtü kaldırılacak. Üzüm Pazarı esnafı bu karara tepki olarak dün çarşı içinde eylem yaptı. Eleme çevreden geçen vatandaşlar da destek verdi.

ÖRTÜ ÇEKİLDİ

Çatısının kaldırılacak olmasından dolayı esnaf tepkisini örtü gererek gösterdi. Daha sonra 100’e yakın esnaf toplanarak ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı esnaflar adına Mehmet Çelik yaptı. Çelik, buranın kamuya mal olmuş bir yer olduğunu söyledi. İnsanların yağmur, karda buraya sığındıklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi: “Ispartamızın tek tarihi ve en eski çarşısı olan üzüm Pazarı esnafları olarak ilimizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Ne var ki; Son 2 yıldır sıkıntılı günler geçiriyoruz. 1992 yılında biz esnafların başvurusu ile koruma altına alınan çarşımızın üstü 1996 yılında kapatıldı. Aradan geçen yıllarda arastamız bu üst örtüsü ile bütünleşip, halkımızın olumsuz hava şartlarında sığındığı ve tercih ettiği bir yer haline geldi. Anlaşılmayan bir şekilde 2 yıl önce bir süreç başladı. Yıllardır var olan ne yapılırken ve ne de sonrasında hiçbir tepki görmeyen üst örtü ile ilgili olarak Antalya Anıtlar Kurulu söküm kararı verdi. Kültür Müdürlüğü tanıtım kitapçıklarında dahi üst örtüsü ile yer alan çarşımız hakkındaki bu karar hepimizi tedirgin etti. Hemen çözüm arayışına girildi. Durumumuzu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Kültür bakanlığı makamlarına arz ettik. İlimizde ise Valilik, belediye Başkanlığı ve Kültür Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunuldu. İl milletvekillerimizin hepsine konu aktarıldı. Ne yazık ki sonuç alınamadı.

SÖKÜM NOKTASINA GELİNDİ

Son çare olarak söküm kararının iptali için Isparta İdare Mahkemesine ve sonrasında Antalya Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulunuldu. Hukuki süreç olumsuzluk ile geçtiğimiz günlerde neticelendi. Artık söküm noktasına gelindi.

20 YILDIR YAPILAMAYAN NE OLDU DA

BİR ANDA GÜNDEME GELDİ?

20 yıldır yapılamayanlar ne oldu ise bir anda gündeme geldi? Altyapısı olmayan çarşımızın üst örtüsü de kalkınca ortaya çıkacak olumsuzlukları düşünmek istemeyen biz esnafın maddi ve manevi kayıpları nasıl göz ardı edilecek? Söküm sonrası kan kaybı yaşayacak çarşımızın geleceğe bakışı artık net değil. Kapalı çarşı formatıyla AVM anlayışına direnen eski arasta her şeye rağmen yaşamak istiyor.

ACABA SORUNU SEÇİM ZAMANI TEK TEK İŞYERLERİMİZİ

DOLAŞAN SAYIN VEKİLLERİMİZ Mİ ÇÖZECEK

120 işyerinin yer aldığı ve yaklaşık 3000 insana ekmek teknesi olan çarşının bu problemini acaba kim çözecek? Seçim zamanı tek tek işyerlerimizi dolaşan sayın vekillerimiz mi? İşte her kim ise bizlere sahip çıkacak bizim derdiğimizi dert kabul edecek ve çözmeye çalışacak gönülden bir el arıyoruz.”

 

Bu haber 716 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...