‘Siz gidin Kupanız posta ile gelecek”

18 Nisan 2013 18:34

Eğirdir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş Ali Arslan, Bölge düzeyinde katıldıkları  yarışmaların hemen hepsinde kulübe ya da küçük yerleşim birimlerinden gelen kulüplere karşı ayrımcılık yapıldığını ileri sürerek, “mevcut federasyon yönetimi görevini bırakana kadar Eğirdir Halk Oyunları Kulübü olarak federasyonun düzenlediği hiçbir etkinliğe katılmayacağımızı, Türk Kültürünün yaşatılması adına, halk oyunları alanındaki çalışmalarımızı, kurs, festival vb etkinliklere katılmak sureti ile sürdüreceğimizi kamuoyuna sunarız” dedi.

Arslan’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle: “Eğirdir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme kapsamında açtığı yüzlerce kursun, düzenlediği eğitim seminerlerinin yanında İlçemiz Eğirdir, İlimiz Isparta ve Ülkemizin sosyal ve kültürel hayatına azımsanmayacak katkılar yapan, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemekte ve ya da başkaları tarafından düzenlenen etkinliklere katılmaktadır. Sosyal ve kültürel faaliyetler kurumumuzun asli görevleri asla ihmal edilmeden ve merkezi bütçe kaynakları kullanılmadan kurum çalışanları ve paydaşlarının özverili çalışmaları ile gerçekleşmektedir. Son derece mütevazı insan kaynakları ve mahalli bütçe kaynaklarına sahip olan Kurumumuz hayat boyu öğrenme alanında birçok ilke imza atmıştır. Kurumumuz bünyesinde birçok kulüp kurulmuş ve her bir kulüp sivil toplum ilkelerine göre başarılı faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kulüplerden biri de Eğirdir Halk Oyunları Kulübüdür.

Halk Oyunları kulübümüz başta kursiyerlerimiz olmak üzere, Eğirdir ve çevremizden vatandaşlarımızın katılımı ile son üç yılda 5 Uluslararası festival, 11 ulusal düzeyde düzenlenen festival, 21 bölgesel festival olmak üzere toplam 37 Festivale katılmıştır. Kulübümüz 2013 yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde düzenlenen ve 8 Ülkenin katılacağı, tamamen mahalli bütçe kaynakları ile düzenlenen uluslararası çocuk halk oyunları festivalinin düzenleme kurulundadır, yine son üç yılda yüzlerce kutlama, karşılama, TV programına katılmıştır. Kulübümüzün katıldığı etkinliklerden biri de halk oyunları yarışmalarıdır. Spor kulüpleri ile ilgili gündemde olan yasal değişiklikler beklenmesi nedeniyle, hukuki acıdan kulüp hüviyeti kazanamadığımızdan, kulüplerarası yarışmalara Eğirdir Belediyespor ismi altında katılmaktayız. Son üç yılda Isparta ilinde düzenlenen il Birinciliği yarışmalarına, geleneksel düzenlemeli ve geleneksel düzenlemesiz dalda çeşitli yaş gruplarında 6 kategoride katılıp 5 dalda ilimiz Isparta’yı Bölge müsabakalarında temsil etme onuruna eriştik. Katıldığımız her yarışmaya kısıtlı imkânlarla, büyük özverilerle katıldık ve başarımızı hiçbir zaman alınan derecelerle değerlendirmedik. Kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasına katkı yapmak bizler için en büyük ödül oldu. Bölge düzeyinde katıldığımız yarışmaların hemen hepsinde kulübümüze ya da bizim gibi küçük yerleşim birimlerinden gelen kulüplere karşı ibretlik ayrımcılıkların yaşandığına tanık olduk.

13-14 Nisan 2013 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Halk Oyunları Bölge müsabakalarında da geleneksel düzenlemesiz dalda gençler kategorisinde Isparta ilini temsil ettik. Burada kulübümüze ve sporcularımıza karşı yapılan, hiçbir şekilde ne spor ahlakı ne de kültürümüzle bağdaşmayan ibretlik haksızlıkları, milli kültürümüzün en temel ögelerinden olan halk oyunlarının geleceği açısından, kamuoyu ile paylaşmayı borç biliyoruz. Kulübümüz yarışma günü olan 14 Nisan 2013 tarihinde Geleneksel düzenlemesiz dalda gençler kategorisinde bölge illerinden gelen diğer 4 ekiple yarışmıştır. Halk oyunları alanında faaliyet gösteren birçok otoriteye göre bölge birinciliğini hak eden bir performans göstermiştir. Ancak yarışma sonunda kulübümüzün kategorisinde 5 ekip arasında 83.00 puanla sonuncu olduğu açıklanmıştır. Antrenörümüz ve kulüp yöneticilerimizin yaptıkları itiraz sonucunda puanlar yeniden hesaplanmış ve aslında kulübümüzün 88.40 puanla ikinci olduğu anlaşılmıştır. Kulüp yetkililerimiz federasyon yetkililerinden, düzeltilmiş puanın salonda açıklanmasını kupa ve madalyalarımızın verilmesini talep etmişlerdir. Düzeltilmiş puanın salonda açıklanması ve sporculara ödüllerinin salonda verilmesinin mümkün olmayacağını, böyle bir şeyin kaosa neden olacağını, hak edilen kupanın posta ile adrese gönderileceğini, bizzat Halk Oyunları Federasyonu Başkanı belirtmiştir. Kulüp yetkililerimizin spor etiği açısından doğru olanın salonda kazanılan derecenin salonda ödüllendirilmesi olduğu yönündeki haklı ısrarları güvenlik kuvvetleri çağırma tehditleri ile susturulmaya çalışılmıştır. Birçok il merkezinin bile katılamadığı bölge müsabakalarına kısıtlı imkânlarla katılan ilçe kulübümüzün ve sporcularımızın emekleri hiçe sayılmıştır. Müsabaka derecemiz yarışmadan sonra yayımlanan basın haberlerinin tamamında eski yanlış haliyle yer almıştır. Federasyon yetkilileri çocuk kandırır gibi “biz size arkanızdan ikincilik kupasını göndeririz” diyerek adeta alay etmiştir. Yanlışlıkla ikinci olduğu ilan edilen kulübün derecesinin iptali yönünde şu ana kadar hiçbir işlem yapılmamıştır. Halk Oyunları Federasyonunun düzenlediği yarışmalar şu haliyle sonuçların önceden bilindiği şike ve şaibe içeren müsabakalardan öteye gidememektedir.  Yarışma sonunda terimiz kurumadan bizlere sunulmayan ödülümüzü gizli kapaklı posta yoluyla da almak istemiyoruz. Zira başlangıçta da belirtildi gibi serzenişimiz müsabaka sonucundan çok maruz kalınan ve ne yazık ki genellik kazanan spor etiği dışı muamele ile ilgilidir. Belki de kimsenin umurunda bile olmayacaktır ancak mevcut federasyon yönetimi görevini bırakana kadar Eğirdir Halk Oyunları Kulübü olarak federasyonun düzenlediği hiçbir etkinliğe katılmayacağımızı, Türk Kültürünün yaşatılması adına, halk oyunları alanındaki çalışmalarımızı, kurs, festival vb etkinliklere katılmak sureti ile sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşır saygılar sunarız”.

 

Bu haber 625 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...