Uluslararası COVID-19 Akademik Kitap Serisi Yayımlandı

16 Haziran 2021 18:05

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Utku Köse’nin lider editörlüğünde hazırlanan COVID-19 ile ilgili şu ana dek yayınlanmış en kapsamlı uluslararası akademik kitap serisinin birinci cildi “Data Science for COVID-19: Computational Perspectives” Elsevier Academic Press tarafından yayımlandı.

COVID-19 ile mücadelede literatüre etkin bir katkıda bulunduklarını belirten Doç. Dr. Utku Köse, “Dünya çapında 200’den fazla çalışmanın aday olduğu ve hakemleme süreçleri neticesinde 74 bölümü kabul ettiğimiz kitap çalışmamız, yayınevi tarafından iki ciltlik bir seri halinde yayınlanmaya hak kazandı. Bu nedenle birinci cildi yayınlanan ilk kitapta Veri Bilimi odağında; “Yapay Zeka” ve “Esnek Hesaplama” üzerine çalışmalara yer verirken, ikinci kitabı da Sosyal ve Sağlık odaklı bölümlere ayırdık. İkinci cilt de web ortamında görünür durumda ve resmi olarak bu yılın Ekim ayında yayınlanacak. Yoğun zaman ayırdığımız ve aslında tek bir kitap olarak düşünürken iki cilde genişleyen çalışmamızdaki emekleri için yardımcı editör arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. COVID-19 ve benzeri kitlesel sağlık sorunlarının geleceği her zaman için başarılı teknolojik çözümlerin uygulanmasına bağlıdır. Tabi ki bu noktada yeni nesillerin sorumlu ve etik teknoloji kullanımı yönünde farkındalıklarını korumaları oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Doç. Dr. Köse, kitap serisinin toplamda 32 farklı ülkeden araştırmacının yer aldığı bölümleri içermesi nedeniyle Haziran 2021 itibariyle şu ana kadar yayınlanmış uluslararası kapsamı en geniş akademik eser olma niteliğini taşıdığını söyledi.

Toplamda ortalama 1200 sayfayı bulan geniş kitap serisinin odaklandığı konular şu şekilde:

Veri Bilimi odaklı COVID-19 teşhisi ve takibi

Yapay Zeka tabanlı çözümlerle COVID-19 teşhisi

Esnek Hesaplama çözümleri ile COVID-19 ve sosyal mesafe takibi

COVID-19’un biyolojik temelleri

COVID-19 analizi ve ilaç keşfi çalışmaları

Anti-viral çalışmalar ve COVID-19 uygulamaları

COVID-19’a karşı Nesnelerin Interneti tabanlı çözümler

COVID-19’un toplumsal ve psikolojik etkileri

COVID-19’un ekonomik etkileri

COVID-19’un tarım çalışmalarına etkileri

COVID-19’un eğitime etkileri

Küresel salgın zamanlarında kitlesel sağlık hizmetleri

*Haber Merkezi

 

Bu haber 1295 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...