“Köy Enstitüleri, aynı zamanda milli bir eğitim seferberliğidir”

18 Nisan 2013 19:00

Köy Enstitülerinin 73. Kuruluş Yıldönümü SDÜ Gönen Meslek Yüksek Okulu Köy Enstitüsü Yerleşkesinde; Vali Memduh Oğuz, Gönen Kaymakamı Adem Uslan, SDÜ Gönen Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Didar Büyüker İşler, akademisyenler ve öğretmenlerin katılımıyla kutlandı.

Programın açılışında konuşan SDÜ Gönen Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Didar Büyüker İşler Köy Enstitülerinin tamamen Türkiye’ye özgü bir eğitim projesi olduğunu belirtti.

Programda Orta Okul Öğretmeni Azime Korkmazgil ile karşılaşan Vali Memduh Oğuz, öğretmeni ile bir süre sohbet etti.

Kendiside Köy Enstitüsü Mezunu bir babanın çocuğu olan Vali Oğuz, Köy Enstitülerinin milli bir eğitim seferberliği olduğunu belirterek, misyon olarak İmam-Hatip Okulları ile Köy Enstitülerinin çıkış amaçlarının aynı olduğunu vurguladı.

Vali Oğuz konuşmasında; “Burada çok önemli bir hadiseyi, tarihi bir kesiti değerlendiriyoruz. Ülkemizin sosyal ve ekonomik alanda kalkınmasında önemli katkıları olan bu müesseseye borcumuz var.

Kuruluş amacı neydi? O devirde sıkıntıdaki, özellikle kırsal alandaki insanını çağdaş dünyanın standartlarına taşıyabilmekti. Bu hareket aynı zamanda milli bir eğitim seferberliği, dünya ile rekabet edebilecek olan çağdaş bir eğitim hareketi olarak çıkmıştır.

Köy Enstitüsü hareketinde, benzeri olan İmam-Hatip hareketinde aynı düşünceyi, aynı misyonu görmekteyiz. İkisi de eğitime hizmet ve aydınlığa çıkma hareketidir.

Bugünler aynı zamanda Kutlu Doğum Haftası, Hz. Peygamberimizin doğumunun kutlandığı hafta ve bu haftada insan onuru ana tema olarak ele alınıyor. 1450 sene önce Hz. Peygamberimiz esirle, köleyle hiç sofrasını ayırt etmemiş ve kendi onurunu düşündüğü kadar, onlarında onurunu düşünmüş. Geliyoruz bugüne, bir dönemde sıkıntıda olan Türk insanının, özellikle kırsaldaki, köydeki insanı aydınlığa çıkarma, onları onurlandırma hareketidir, bu hareket” dedi.

SDÜ Oda Orkestrasının konseriyle devam eden program, Sanatçı, Araştırmacı-Yazar Karabey Aydoğan’ın ‘Âşık Veysel ve Köy Enstitüleri’ konulu konferansıyla devam etti.

Kutlama etkinliği katılımcılara ‘Helva-Kabune’ ikramıyla sona erdi.      

 

Bu haber 778 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...