“Çalınma korkusundan açıklayamadım”

20 Nisan 2013 12:44

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya, Halı ve Kilim Müzesi’nin içine konulacak tarihi dokuların ne olacağı yönünde bugüne kadar çalınma korkusu yaşadığı için açıklamada bulunmadığını söyledi. Günaydın, bazı eserlerin Sümerler’den kalma olduğunu ve milyon TL’lik dokuların bulunduğunu ifade etti.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya, Halı ve Kilim Müzesi’nin içine konulacak ürünlerle ilgili ilk defa açıklamada bulundu. Günaydın, müzenin içinde 8 kenarlı yıldız, Kurtağzı gibi Sümerler’den kalma tarihi dokuların sergileneceğini ve çalınma korkusuyla bugüne kadar açıklayamadığını söyledi. Yapının kendisinin sanat ve tarihi özelliğinin bulunduğunu belirten Günaydın, “Burası kendi elimle çizdiğim bir projedir. İçinde ayrıca 3200 kilim objesi bulunacak. Bu müze Türkiye’de zaten yok dünyada sayılı olacak. 1950’li yıllardan beri Amerikalılar buraya gelip kilimlerimizi çalıp götürüyorlarmış. Kimisi 200 kimisi 300 kilimi çalıp götürmüş. Ama 3200 kilim hiçbir çalanda bulunmuyor! Biz burada önemli bir işi çözmüş oluyoruz. Bunlar olmadan hiçbir şeye sahip değilsiniz. Bu müze Isparta’yı da yansıtacak ve kombine olacak. Özetle 10 bin yıllık Türk tarihini yansıtacak bu müze” dedi.

AÇIKÇASI KORKTUM

Öte yandan burada sergilenecek olan bazı eserleri deşifre edip çalınmasından korktuğu için açıklama yapmadığını ama yavaş yavaş bunları kamuoyuna duyurmaya başlayacağını belirten Günaydın, “Bazı şeyleri bugüne kadar açıklamaktan çekiniyordum. Çünkü müzede sergilenecek olan bazı eserlerin çalınma korkusu oluştu bizde. Bunlardan bazıları, 8 kenarlı yıldız ve kurtağzı. Öte yandan İsmail Ateş isimli medarıiftiharımız olan bir vatandaşımız var. 40 yıldan beri kilim topluyormuş. Evine ekmek götürmemiş kilim toplamış hep. Ama zaman zaman bu kişiye paralar teklif edilmiş ve elinden bu kilimler çarpılmak istenmiş! Bunların içinde adını açıklayamayacağım bir Belediye Başkanımız da var. Kendisi bu müzede daha güvenli olacağı için kilimlerini hiçbir karşılık beklemeden bana hibe etti. Ama biz kendisine yardım etme şansı bulduk. Bu eserler kilimlerle nereden geldiğimizi öğreniyoruz. Özellikle bizim bayrağımızda da bulunan 5 kenarlı yıldız aslında 8 kenarlı yıldızdır. Bunu çoğumuz bilmez. Cumhuriyet tarihinde bu yıldız sonradan 5 kenara dönüşmüştür” diye konuştu.

 

Bu haber 1019 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...