“Isparta ölçüm sonuçları sınır değerin çok altında”

24 Nisan 2013 14:01

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından “İnternetin Güvenli Kullanımı ve Elektromanyetik Alanlar” konulu bir konferans düzenlendi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta, SDÜ Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan Üniversitemiz Tanıtım Filmi izlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Danışmanı ve Göller Bölgesi Teknokenti Müdürü Yrd. Doç. Dr. İrfan Ateşoğlu, sektör temsilcilerini ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirerek konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İnternetin hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Rektör Vekili Prof. Dr. Numan Tamer de, “İnternet, sosyal, ekonomik, eğitim ve iş alanında da önemli yer tutuyor. İnterneti güvenli ve bilinçli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bilgi teknolojilerinin uzmanları ve temsilcileri bu konuyu bizlere detaylı bir şekilde aktaracaklar. Elektromanyetik alanlar ve bunun sağlığımıza etkilerine yönelik de açıklamalar yapılacak. SDÜ olarak böyle bir konferansa ev sahipliği yapmaktan mutluyuz.” dedi.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE ALTYAPI OLARAK İLERİ ÜLKELERDEN BİR TANESİYİZ

Telekomünikasyon sektöründeki üstünlüğümüzü sürdürebilmemiz için mobil ve sabit alt yapı yatırımlarının sürdürebilir olması gerektiğini belirten BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, “Alt yapı olmadan bilişim olmaz. Mutlaka alt yapıyı geliştirmemiz, yatırımları artırmamız gerekiyor. Baz istasyonu ve fiber yatırımların engellenmesi, bilişim sektörünün gelişmesinin engellenmesi anlamına gelir” diye konuştu. Acarer, teknolojinin hayatımızda büyük bir yer aldığını vurgulayarak şunları kaydetti: “Dünyada 6.5 milyar insan, mobil abone. Ancak istatistiklere göre sadece iki kişiden birinin diş fırçası var. Türkiye’de nüfusun 75 milyon seviyesinde olmasına rağmen 68 milyon mobil abone var. Bu mobil abonelerinin birçoğu mobil internet kullanmaya başladı. Diğer taraftan 21 milyon abone, 45 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bilişim sektöründe ülke olarak, Türk vatandaşı olarak mütevazı olmamamız gerekir. Çünkü Türkiye, bugün bilişim sektöründe birçok ilki geliştirdi. Aylık 292 dakika konuşma ile Avrupa’nın en çok konuşan ülkesiyiz. SMS’de rakibimiz yok. Gençler bunu çok iyi biliyorlar. İnterneti çok yoğun kullanıyoruz. Ayda 32 saat internet kullanımı ile Avrupa ortalamasının üzerindeyiz.”

Vali Yardımcısı Mestan Deniz de, haberleşme ve internet kullanımı alanında önemli bir yerde olduğumuzun altını çizerek konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

ISPARTA ÖLÇÜM SONUÇLARI SINIR DEĞERİN ÇOK ALTINDA

BTK İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Ovak da Isparta’da baz istasyonlarının BTK’nın yönetmeliklerine ve standartlarına uygun bir biçimde denetlendiğini ve güncel denetlemelerin yüzde 85’inin tamamlandığını ifade etti.  Isparta’da yapılan denetim ve ölçüm sonuçlarına göre Isparta’da toplam 387 aktif baz istasyonu bulunduğunu aktaran Ovak, baz istasyonlarının belirli aralıklarla denetlendiğini hatırlatan Ovak, denetleme çalışmalarının sürdüğünü, Isparta’da bulunan 387 baz istasyonunun yüzde 56’sının 0,1-1 Volt/metre, yüzde 36’lık bölümün 1-3 Volt/metre ve yüzde 5’inin ise 3-5 Volt/metre elektromanyetik alan değerlerine sahip olduğunu açıkladı.  Türkiye’de baz istasyonları için izin verilen sınır değerin 10 Volt/metre olduğunu belirten Ovak, “Isparta’da elde ettiğimiz sonuçlar sınır değerin bir hayli altında. Bu da vatandaşların endişe duymasına gerek olmadığı anlamına gelir” dedi.

BAZ İSTASYONLARININ BİYOLOJİK ETKİLERİ İSPATLANAMADI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, dünyada elektromanyetik dalgaların vücut ısısını1°Cartıracak şekilde yaydığı enerjiye ilişkin belirlenmiş sınırın 2000 Volt/metre olduğuna dikkat çekerek baz istasyonları için bunun 50 de biri olan zararlı olmayan standardın dünyada 41 Volt/Metre olduğunu,  Türkiye'de ise bu sınırın 10 Volt/metre olarak uygulandığını söyledi. Dünyada ve birçok ülkede baz istasyonlarının biyolojik ve sağlık yönünden etkilerinin kapsamlı bir biçimde incelendiğini ifade eden Kalkan, bu araştırmaların baz istasyonlarının biyolojik etkilerinin olduğunu ispatlanamadığını vurguladı.

İNTERNETİ GÜVENLİ KULLANIN

İnternetin yaygın kullanımının hayatımıza büyük faydalar sağladığını belirten BTK Bilişim Uzmanı Mustafa Özdemir ise internetin güvenli kullanımı konusunda önerilerde bulundu. Özdemir, ,2011 yılı Kasım ayında hizmete giren Güvenli İnternet Hizmeti ile kullanıcıların internetin zararlı içeriklerinden korunabileceklerini özellikle ebeveynlerin çocuklarını bu hizmet ile internetin olası etkilerinden koruyabileceklerini kaydetti.  Özdemir, “Sosyal ağlarda ve web tarayıcılarında gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınması, bilgisayarlara antivirüs programlarının yüklenmesi ve kişisel bilgilerin internette kesinlikle paylaşılmaması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı. 

Konferans, Kişisel Gelişim Uzmanı Ramazan Varol'un "Kişisel İletişim" isimli sunumu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Doç. Dr. Turgut Ayhan Beydoğan'ın kapanış değerlendirmesi ile sona erdi.

Konferans öncesinde, Rektör Vekili Prof. Dr. Numan Tamer, BTK temsilcilerini Rektörlük makamında kabul etti. Karşılıklı iyi niyet dileklerinin dile getirildiği ziyarette, günün anısına hediyeler verildi.

 

Bu haber 672 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...