Isparta’da 10 bin 136 kişiye Kızamık aşısı yapıldı

24 Nisan 2013 14:15

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu; 2013 yılı içerisinde koruyucu amaçlı ilimizde 10136 kişiye aşı uygulaması gerçekleştirildiğini bildirdi.

Aşılanmanın önemine dikkat çeken Dr. Meral Kişioğlu, ilimizde Kızamık nedeniyle hastanede yatan hasta olmadığını belirterek, kızamıklı bebek vakalarının da olmadığını kaydetti.

Kişioğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sağlık Bakanlığının Kızamık Eliminasyon Programı çerçevesinde; ülkemizde 2003 yılında 07-14 yaş arasındaki öğrencilere 2005 yılında da 09 ay-7 yaş arasındaki bebek ve çocuklara kampanya şeklinde KKK aşı yapılarak yerli kızamık mikrobunun dolaşımını durdurulmuştur. Ayrıca bu çalışmalarla beraber 2006 yılından itibaren düzenli olarak kızamık sürveyansı yapılıyordu. Bütün bu özverili çalışmalara kızamık hastalığını elimine edememiş ülkelerde komşu olmamız nedeniyle her an ülkemize intikal vakalar olabileceği düşünülüyordu. Nitekim son üç yıldır İngiltere, Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde vakalar görülmeye başlanmıştır. Ülkemizde ise 2007-2010 yılları arasında 7-10 arasında vaka görülmüştür bunlarda yurtdışı kaynaklı vakalardır. Ülkemizde 2012 sonu ve 2013 yılı içerisinde Kızamık vakaları gözlemlenmeye başlaması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı açıklamada bulunarak “ Virüsün Avrupa kaynaklı olduğu, Avrupa ülkelerinde Kızamık vakalarının olması; ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi şartlar nedeniyle Kızamık vakalarında kontrollü bir artışın olduğu salgının kesinlikle olmadığı, ülkemizde Avrupa’daki gibi kızamık salgınlarının olmayacağını çünkü aşılama oranlarının %95‘in üzerinde olduğunu, görülen vakaların özellikle 1980-1991 yılları arası doğumlularda daha fazla görülmesi bu gurubun o yıllar içerisindeki aşılama yetersizliği vb. nedenlerden dolayı daha fazla risk altında olduğunu bu nedenle bu yaş gurunda olup talep eden vatandaşların ek 1 doz KKK aşısı olarak hastalıktan korunabileceğini” belirtmiştir.

Sağlık Bakanlığının oluşturduğu “Kızamık Bilim Kurulu” kararı doğrultusunda 12. ayda yapılan KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşısı 9. aya çekilerek 2 doz şeklinde yapılmasına karar verilmiş ve Nisan ayı itibari ile ilimizde de uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca 20 yaş üstü tüm vatandaşlarımıza istedikleri takdirde Aile Hekimliklerinde bir doz KKK aşısı yapılmaktadır. Yine hastalık yönünden 1.derecede risk altında bulunan tüm sağlık çalışanlarına da aşı uygulaması çalışmaları yapılmaktadır.  

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de Kızamık Vakası görülmüştür.  Ancak bu durum ilimiz için kesinlikle risk oluşturmamaktadır. Vaka il dışı kaynaklı olup, izolasyonu sağlanarak tüm temaslı aşılamaları gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle hastalığın yayılımının önüne geçilmiştir. İlimizde Kızamık nedeniyle hastanede yatan hastamız olmadığı gibi çıkan vakanın da 20-35 yaş grubunda olması ileri yaş grubu aşılamalarının önemini artırmaktadır. Bunun yanında Kızamıklı bebek vakalarımızın olmaması da ayrıca sevindirici bir durumdur.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda İlimizde rutin okul aşılama çalışmaları tamamlanmış bunun yanında Anaokuluna devam eden öğrencilere 1 doz KKK aşısı uygulanmıştır. 2013 yılı içerisinde koruyucu amaçlı ilimizde 10136 kişiye aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Mevsimsel şartlar göz önüne alındığında havaların ısınması ile kızamık görülme olasılığı sıfıra inecektir.  Hastalıktan korunmanın tek yolunun aşı olmaktan geçtiğinden ve içinde bulunduğumuz haftanın 1.Dünya Aşı Haftası olması münasebetiyle eksik aşılı bebeklerimizin aşılarının tamamlatılması vatandaşlarımızdan isteğimizdir. Yetişkin risk grubu aşılamaları için de Aile Hekimliklerimizde hizmet vermeye devam etmekteyiz”.

 

 

Bu haber 710 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...