BAKA heyetinin Shandong ziyaretinde işbirliği adımları

25 Nisan 2013 18:18

Antalya Valisi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak’ın başkanlığındaki heyetin Çin’in Shandong Eyaleti’ndeki çalışma ziyaretinde; ticaretin, yatırımların ve özellikle tarımsal işbirliğini pekiştirecek protokol imzalandı. Toplantılarda; 80 milyar dolarlık dış yatırım kaynağı ayrılan Çinli yatırımcılar, BAKA’nın her konuda yardımcı olacağı belirtilerek, tarım sektörünün yanı sıra özellikle hızlı tren, marina ve güneş enerjisi alanlarında yatırım için Batı Akdeniz’e davet edildi.

BAKA, Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) ile Antalya İhracatçı Birlikleri’nin (AİB) işbirliğinde gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde, Çin’in tarımsal üretimde birinci eyaleti olan Shandong’da incelemelerde bulundu. Çin gezisine Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’ni ve Büyükelçi Murat Salim Esenli’yi ziyaret ederek başlayan BAKA heyeti, ikinci gün, 95 milyon nüfusu ve 820 milyar dolarlık ekonomisi ile Çin’in en önemli eyaletlerinden Shandong’a geçti.

Shandong Eyalet Valisi Guo Shuqing tarafından en üst düzeyde kabul edilen BAKA heyeti, eyalet başkenti Jinan’daki toplantıya katıldı. Türkiye’de başbakana denk gelen Shandog Eyalet Valisi’nin toplantısında tarım sektörü başta olmak üzere iki taraf arasındaki işbirliği imkânlarının değerlendirildi ve toplantı sonunda işbirliğini pekiştirecek protokole; BAKA adına heyet başkanı Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Shandong Eyalet Valisi Guo Shuqing imza koydu.

TARIMSAL ÜRETİMDE LİDER

BAKA ile Shandong heyetleri arasındaki toplantının açılış konuşmasında Shandong Eyaleti’nin 100 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’den fazla nüfusa sahip olduğunu söyleyen Vali Shuqing, halkın ana geçim kaynağının tarım olduğunu ve 2013 Çin’de Türk Kültür Yılı olarak ilan edildiğini hatırlattı. Eyaletin 2012’de 45 milyon ton gıda üretiminde bulunarak Çin’in tarımsal üretimde ilk sırada yer alan eyaleti olduğunu kaydeden Vali Shuqing, Shandong’un 2012’de 245 milyar dolarlık ticaret hacmi ile dünyanın birçok ülkesini geride bıraktığını söyledi. Shandong Valisi, Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan Türkiye’nin Batı Akdeniz bölgesinin potansiyelinin farkında olduklarını ve bu potansiyeli iki tarafın da çıkarına değerlendirmek istediklerini kaydetti.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet ALTIPARMAK ise, misafirperverliklerinden ve Konfüçyüs’ün memleketi Shandong’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Vali Altıparmak, Antalya ile Shandong’un birbirine çok benzediğini ve Antalya’nın da tıpkı Shandong gibi tarımsal üretim konusunda ülkede birinci olduğunu belirtti. Antalya’nın tarımın yanı sıra 550 bin yatak kapasitesi, 2 bini aşkın konaklama tesisi ve yıllık 11 milyon yabancı misafiri ile turizmde Türkiye’nin başkenti olduğunu da vurgulayan Vali Altıparmak, Antalya’ya Çin’den ve özellikle Shandong’dan gelen turist sayısının artmasını arzu ettiklerini ifade etti.

YURTDIŞI YATIRIMLARA 80 MİLYAR DOLAR

Çin’in aynı zamanda yurtdışında yatırım projelerine 80 milyar dolar kaynak ayırdığını bildiklerini ifade eden Altıparmak, Antalya’da da Shandonglu yatırımcıları görmek istediklerini, Antalya’da projeleri tamamlanmış yatırımcı bekleyen büyük ve orta ölçekte birçok proje olduğunu belirtti. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Çinli yatırımcılara her konuda yardımcı olacağını belirten Vali Altıparmak, Shandonglu yatırımcıları tarım sektörünün yanı sıra özellikle hızlı tren, marina ve güneş enerjisi alanlarında Antalya, Isparta ile Burdur’daki projelere beklediklerini belirtti.

Toplantıda yapılan görüşmelerde Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) Başkanı Kemal Koçak, dernek olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını, bu amaca yönelik olarak TÜÇİAD’ın Çin’de bir temsilcilik açmayı planladığını söyledi. Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan ise, Shandong ile Antalya arasındaki ilişkilerin üst düzeyde gerçekleştirilen bu toplantıyla önemli ivme yakalayacağına dikkat çekti.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Toplantının sonunda Antalya Valiliği ve Shandong Eyalet Valiliği arasında taraflar arasında ticaretin, yatırımların ve özellikle tarımsal işbirliğinin artmasını öngören bir protokol imzalandı. Shandong Valisi Shuqing, imzalanan bu protokolün temelleri atılan işbirliğini sağlamlaştıracağına inandıklarını belirtti. İki taraf arasında tarım, turizm ve ticaret alanındaki ekonomik ilişkilerin artırılmasını hedeflenen protokolle bilgi ve tecrübe paylaşımı için de Temas Noktaları Türk tarafı adına Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Çin tarafı adına da Shandong Dış İlişkiler Ofisi olarak belirlendi.

BAKA heyeti, Shandong Uluslararası Ticaret Odası’na (CCPIT) geçti. CCPIT’deki İşbirliği Forumu açılış konuşmasında Antalya Valisi Altıparmak, Çinli ve Shandonglu işadamlarını Türkiye’ye davet etti. İşbirliği Forumu’nda BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren Batı Akdeniz’deki iş fırsatları hakkında bilgilendirici sunum yaptı. Özyürek, Antalya’da tarım ve turizmin, Isparta’da gül, elma ile kiraz üretiminin, Burdur’da da mermer, hayvancılık ile süt üretiminin öne çıktığına dikkat çekti. 2016’da Antalya’da çiçek ve çocuk teması ile düzenlenecek Dünya Botanik Exposu hakkında da bilgi veren Özyürek, Antalya Expo 2016 tanıtım filmini Shandonglu işadamlarının beğenisine sundu.

İKİLİ GÖRÜŞMELER VE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Batı Akdeniz, Türkiye ve Shandong, Çin İşbirliği Forumu’nda Antalyalı işadamları karşılıklı olarak görüşme imkânı buldu. İlk etapta iki firma arasında tohumculuk, sağlıklı yaşam ve alternatif tıp ürünleri konusunda işbirliği adımları atıldı. İkili görüşmelerin yanısıra Shandong Uluslararası Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) arasında da işbirliği protokolünü BAKA Genel Sekreter Tuncay Engin ve TÜÇİAD Başkanı Kemal Koçak imzaladı.

Shandong Ticaret Odası işbirliğinde gerçekleştirilen forumun ardından, Shandong Vali Yardımcısı Xia Geng, Antalya Valisi ve beraberindeki heyet onuruna yemek verildi. Antalya Valisi ve beraberindeki heyetin ziyaretine verdikleri büyük önemi yineleyen Vali Yardımcısı Geng, Shandong Antalya arasındaki işbirliğinin sürekli olmasını hedeflediklerini belirtti. 

Davete Çin tarafından Shandong Vali Yardımcısı’nın yanı sıra Shandong Eyalet Ticaret Birimi Genel Müdürü Fanli Meng,  Shandong Dış İlişkiler Ofisi Genel Müdürü Yuan Lıu, Shandong Eyalet Tarım Birimi Genel Müdürü Jinbao Wang, Shandong Eyalet Turizm Genel Müdürü Chong Yu, Shandong Yerel Yönetim Genel Sekreteri Feng Hao, Yerel Yönetim Müdür Yardımcısı Changshun Mu, Eyalet Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Qing Xu ve diğer yetkililer katıldı.

 

Bu haber 624 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...