Yetki Vali Memduh Oğuz’da

25 Nisan 2013 18:37

Eski İl Özel İdare binasıyla ilgili Vali Oğuz’un “yeşil alan” çıkışına karşılık İl Genel Meclisi Başkanı Zabun’un Valiyi hedef alan açıklamalarıyla ipler iyice gerildi. Ancak 5302 sayılı Özel İdare Kanunu idare görevini Valiye veriyor. İl Genel Meclisi Başkanı ise sadece meclis çalışmalarının düzenlemekle yükümlü sayılıyor.

Vali Memduh Oğuz’un yıkımı halen devam eden eski İl Özel İdare binası arazisinin yeşil alan olması gerektiği yönündeki açıklamasının ardından İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, Vali Oğuz’u Meclis kararını sabote etmekle suçlamıştı. Zabun, halen daha Meclisin aldığı kararın değişmediğine vurgu yapmıştı.

KANUN NE DİYOR?

Bu konuda 5302 sayılı Özel İdare Kanunu’nun 11. maddesine göre İl Genel Meclisi Başkanın yetkisi, Meclis çalışmaktan ibaretken, aynı kanunun 30. maddesi a bendinde Valilerin Özel İdare teşkilatının en üst amiri olduğu belirtiliyor. Yani Valiye Özel İdare'nin hak ve menfaatlerini koruma görevi veriliyor. Aynı maddenin e bendi Özel İdare'nin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etme yetkisini de valilere tanıyor. M bendi ise huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almakla Valiyi yetkili kılıyor. Bu durumda mülkiyeti Özel İdare’ye ait olan eski İl Özel İdare binasıyla ilgili idare etme yetkisinin de Vali de olduğu ortaya çıkıyor.

BASIN ÖNÜNDE HOŞ OLMUYOR

Öte yandan İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun’un açıklamalarını değerlendiren AKP Milletvekili Recep Özel, Zabun’un açıklamalarının hoş olmadığını belirtti. Özel, “Bunların basın önünde değil de bir masa etrafında oturulup konuşulması çok daha iyi olurdu” dedi.

BOŞ BIRAKMAK LAZIM

Bu konuda kendi görüşünü de ortaya koyan Özel, “Vatandaş burada ne yapılmasını istiyorsa onun yapılması doğru olur. Şehir merkezindeki böyle yerleri alan olarak boş bırakmak ve şehre nefes aldırmak daha doğru bir tercih. Biz zamanında halk pazarında bunu yapamadık. Aynı fırsatı burada kaçırmayalım. Elbette Meclis kararına da saygı duymak lazım. Bugün gelinen noktada yaşananlar iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Oysa belediyesiyle, mimarlar odasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelinip ortak idareyle bir karar alınsa Isparta için en hayırlı olanı bu olur" dedi. Özel de niyetini ortaya koyarak bu bölgenin yeşil alan olmasını istedi.

Bu haber 722 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...