“Vatandaşlar Aşıdan 8 gün sonra Kan Bağışı yapılabilir”

22 Eylül 2021 17:38

Koronavirüs salgını nedeniyle kan bağışı sayısı ciddi oranda düştü. Ancak halen kan bağışı yapan vatandaşlar da var. Özellikle koronavirüs aşısı olmuş ve kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar için Isparta Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Uğur Güzel açıklamalarda bulundu. Merkez Müdürü Güzel, “Vatandaşlar aşısını yaptırdığı günden 8 gün sonra kan bağışı yapabilir” dedi.

Koronavirüs pandemisi bir çok kişiyi olumsuz etkiledi , Olumsuz etkilenenler arasında kan ihtiyacı olan hastalar bulunuyor . Koranavirüse yakalanmaktan korkan bir çok kişi kan bağışcısı olmaktan çekindiği için bağışlarda önemli bir düşüş yaşanıyor.

Isparta Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel, koronavirüsü geçiren ve aşılarını olan vatandaşların kan bağışçısı olabileceklerini anlattı Salgın nedeniyle kan bağışından çekinenlerin olduğunu söyleyen Güzel, son zamanlarda alınan tedbirler ve aşılama çalışmalarıyla kan bağışı faaliyetlerinin devam ettiğini ifade etti.  Müdür Güzel, “Koronavirüse bağlı olarak insanların bir takım endişeleri çekinceleri var. Kalabalık ortamda bulunma vs gibi kan bağışları olumsuz yönde etkilendi. Bu sene kendimizi yavaş yavaş toplamaya başladık. Hem koronavirüs hastalığı kapsamında alınan tedbirler hem kişinin kendisinin hastalıktan korunmak için aldığı tedbirler kapsamında sahada ki kan bağışı faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.

Kan Merkezi Müdürü Güzel, “Koronavirüs geçiren vatandaşların hastalığı yendikten 28 gün sonra aşı olan vatandaşların da aşılarını yaptırdıktan 8 gün sonra kan bağışında bulunabileceklerini açıklarken, “ Koronavirüsü aşıları gündeme geldikten sonra Türk Kızılayı olarak bizler Sağlık Bakanlığından aşı yapıldıktan sonra ne zaman nasıl kan alırız diye bir görüş aldık. Bilim kurulunun verdiği cevap doğrultusunda da şuan ülkemizde uygulanan bütün aşılar için aşı yapıldığı gün dahil en az 7 gün geçecek. 8. Gün kan bağışı kabul ediyoruz. Benzer şekilde koronavirüs hastalığı geçiren kişilerinde daha sonra kan bağışında bulunabilmeleri için tamamen iyileşme veya çift negatif çıktıktan sonra herhangi hastalığa bağlı bir sağlık sorunu olmadığı sürece 28 gün geçtikten sonra bunu kabaca 1 ay diye aklımızda tutabiliriz kişiler kan bağışında bulunabilirler. Daha önce kan bağışlayarak tanımadığı bir insana yardımcı olan düzenli kan bağışçılarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

*Levent Doğan

 

Bu haber 1256 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...