Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi Türkiye’den yatırım ve ticaret bekliyor

27 Nisan 2013 13:37

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) ve Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) işbirliği ile Çin’in Shandong eyaletine düzenlenen gezi kapsamında BAKA heyetinden bir grup Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne giderek incelemelerde bulundu.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak başkanlığındaki heyet, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’ye de bir günlük gezi düzenledi.

Anadolu Türkleri’nin de bir zamanlar yaşadığı bölgelerden olan ve Türkiye’de Doğu Türkistan olarak bilinen bölgede Vali Altıparmak, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, AİB Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan ve Batı Akdeniz’den işadamlarının bulunduğu heyete büyük ilgi gösterildi. Urumçi Havalimanı’nda Türkiye Ticaret Merkezi Genel Müdürü Gökhan Şişman tarafından karşılanan BAKA heyeti, Urumçi Türkiye Ticaret Merkezi’nde bölgenin işadamları ile yapılan bir toplantıya katıldı.

Urumçi’deki Türkiye Ticaret Merkezi Genel Müdürü Gökhan Şişman, Antalya Valisi Altıparmak ve BAKA heyetinin ziyaretinden duydukları memnuniyeti ifade etti. Şişman, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Türk işadamları için çok önemli yatırım ve ticaret fırsatlarını sunduğunu, özellikle zeytinyağı, süt ürünleri, bakliyat ve tekstil alanlarında Batı Akdeniz ile Türkiye’den bölgeye önemli ihracat gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.

GIDA, SÜT ÜRÜNLERİ VE HAZIRGİYİM İHRAÇ EDİLEBİLİR

Urumçi’deki Türkiye Ticaret Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan Antalya Valisi Altıparmak, “Çin’in özellikle son yıllarda göstermiş olduğu ekonomik performans çok çarpıcı. Türkiye de ekonomik büyüme oranlarında dünyanın önce gelen ülkeleri arasında. İki dost ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için işadamlarının karşılıklı yapacakları ticaret ve yatırımların büyük önemi bulunmakta. Antalya ve Urumçi arasında ticaret, yatırım ve turizm alanında işadamlarımızı daha çok gayret göstermeye davet ediyorum” diye konuştu.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Batı Akdeniz illeri olan Antalya, Isparta ve Burdur arasındaki ekonomik ilişkilerin daha artırılmasını istediklerini söyledi. BAKA Genel Sekreteri, “Buraya ilk defa geliyoruz; ancak özellikle gıda ürünleri, tekstil, hazır giyim ve mermer alanlarında Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne Türk işadamlarının önemli ihracatlar gerçekleştirebileceğini gördük. Ayrıca, turizm alanında da işbirliklerine gidilebilir. Önümüzdeki dönemde BAKA olarak bu konuda da çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.

Toplantı sonunda Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Altıparmak’a bölgeye yapmış oldukları ziyaret anısına plaket ve bölgeye özgü işlemeli bir duvar halısı takdim edildi. Vali Altıparmak da BAKA plaketi ile BAKA tanıtım materyalleri ve sektör raporlarından oluşan bir seti, Genel Müdür Gökhan Şişman’a verdi.

BAKA heyeti. Urumçi’deki tarihi Kapalıçarşı ve İpekyolu Pazarı’nı gezerek işadamları ile buluştu. Yerel halk, işadamları ve esnaf tarafından BAKA heyetine büyük ilgi gösterdi.

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...