“SEMBOL BİR YAPI YAPILMALI”

29 Nisan 2013 18:09

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, yıkılan eski İl Özel İdare binasının bulunduğu alana Isparta’yı tanıtan, sembolik bir yapı yapılması gerektiğini söyledi. Kuyu, “Kişisel görüşlere bırakılmamalıdır. Halkın görüşü bu net rapora istinaden tekrar alınmalıdır. Bu parsel halkın malıdır. Kararlarda halkın görüşü ön planda tutulmalıdır” dedi.

Eski İl Özel İdare binasının yıkılmasının ardından bu alana ne yapılacağı konusu gündemdeki yerini koruyor. Tartışmalara Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu da katıldı. Kuyu, deprem dayanıksızlığı raporlanmış olan atıl yapının şehrin kullanımına tekrar kazandırılmak adına, geç kalınmış olsa da, önemli bir adım atılarak şehir belleğindeki acı tatlı anılarıyla yıkılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Kritik ve hassas bir dönemin başladığını belirten Kuyu, “Tartışmalar muhakkak olacak ve tartışmalar bizleri doğruyu bulma adına katkı sağlayacak, ama saygı çerçevesinde olduğu sürece... Şehir bir bütündür.

ŞEHİR MERKEZİ KENTİN ANA VİTRİNİDİR

Şehrin tanımını yapan en önemli ifade alanıdır. Dolayısıyla şehrin merkezinde oluşan şehir merkezinin dönüşümünü sağlayan her türlü yapılaşma hareketi ‘oldu-bittiye sen-ben kavgasına, siyasete veya kişisel ben bilirim egolarına’ heba edilemeyecek kadar şehrin meselesidir. Bu konuda tüm şehir konuşmalı, tartışmalı ve sonucunda teknik, bilimsel doğrularla kamuoyunun meyilleri dengelenmelidir.

KARARLARDA HALKIN GÖRÜŞÜ ÖN PLANDA TUTULMALIDIR

Bu konuda kamuoyundaki görüş ve tartışmaları da göz önüne alarak görüşlerimi kısa ve net olarak ifade edeceğim; Rant arayışı olmamalıdır. Kamu yararı ön planda olmalıdır. Parselin özel ve değerli konumu açısından kamu yararının farklı düzlemlerde ele alınması gereği vardır. Konuya ilişkin ekonomik, kültürel, sosyal, teknolojik alternatif önerilere ilişkin tüm olumlu ve olumsuz yönleri, getirileri-götürüleri net olarak ortaya konulmalıdır. Kent merkezinin dönüşümü bütüncül yapılmalıdır. Kamusal alan tanımları ve kullanımı ‘özel’ çalışılmalıdır. Kent meydanı ihtiyacı açıktır. Ancak bölgesel anlamda kent merkezi çalışılırsa bu sorun çözülür. Bu veriler uzman bir ortak akıl kurulu oluşturularak teknik ve bilimsel çalışmalarla raporlanmalıdır. Kişisel görüşlere bırakılmamalıdır. Halkın görüşü bu net rapora istinaden tekrar alınmalıdır. Bu parsel halkın malıdır. Kararlarda halkın görüşü ön planda tutulmalıdır. Kendi arsamız olsa ‘Ne isterdik’ empatisi yol gösterici olabilir. ‘Her yer betonlaşıyor’ diye halkı galeyana getirmek yanlıştır. Bu ve benzeri davranışta bulunanların geçmiş ve devam eden icraatlarındaki samimiyeti ölçüsünde konuya bakılmalıdır.

HEM OTOPARKA HEM DE KENT MEYDANINA UYGUN DEĞİL

Tartışılan öneriler ile ilgili naçizane görüşüm; Konuyla ilgili ulaşım kararları master planı dahilinde ele alınmadan otopark yapılması görüşünün altyapısı teknik açıdan doğru değildir. Çevre yapıların etkileşim alanındadır. Bitişik nizam bir yapının olduğu parselde alınacak kararlar yapısal anlamda sadece bu parseli bağlayıcı değildir. Ada bazında değerlendirme doğrudur. Parsel kendi başına 'Kent meydanı' tanımına yeterli kriterleri taşımamaktadır. Büyüme bölgesi, meydanı tanımlama verileri, v.b... maalesef yoktur. Yeşil alan olursa hemen karşı tarafındaki uygulamaya benzer peyzaj düzenlemesi ile halkın dinlenme ve bekleme mekânı olarak değerlendirilmesi söz konusu olur. Benim görüşüm ise; Bu parselin, kent kimliğine, tarihi ve çevresel değerlere saygı duyan halkın kullanımını en üst düzeyde sağlayan, karma( kültürel, ticari, kamusal) kullanımlı, Isparta’yı hatırlatan ve tanımlayan ‘Sembol bir yapı’ olmasıdır. Farklı mimari yaklaşımlarla kamuya açık kullanım veya kamusal alanlar yapının her bölgesine taşınabilir. Kamu yararı böylece hem ekonomik, hem sosyal, hem kültürel anlamda sağlanmış olur.”

Bu haber 780 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...